Wierd Issue... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-01-2007, 09:59 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 16
Default Wierd Issue...

Alright, to start things off, the specs of my computer.

Enermax 600 watt p-supply
Amd athlon 64+ 3800 processor
2 gigs of dual channel ram
ATI (Asus) X1600 256mb vid card


(Thought the problem could've been with my video drivers and directx but both are up to date with windows xp)
Not really too sure what kind of MoBo I use, but I could find out.

If anyone needs anything more, let me know.

Alright, to the problem.

My computer likes to throw freezing fits, mid-game, but only during games that are graphically intensive like World of Warcraft, Half-life2, I had it freeze while playing Black and White, and even Warcraft 3.

After each freeze, I restart my computer, and every so often a message comes up with "Your CPU Fan speed is too low, press F1 to continue anyway" or something along those lines, but if I reboot after that screen, it doesn't pop up again.

After I've rebooted, and everything, if I try to play any graphically intensive game again, it will freeze yet again, within a few minutes of playing, it will even freeze during less graphically intensive games, after the first initial freeze.

The interesting part is that when it freezes, anything that I've done such as adding songs to my winamp playlist, or saving over a text file in word, will be reverted to the last known save/playlist.

But not everything gets reverted, for example.. If I were to save a word file, it will get reverted to the last save, but if I save an edited photo, or edited song, they will remain edited.

I think it could be a faulty memory issue but I haven't gotten around to replacing the memory to see if it would prevent it from freezing.

I'd really appreciate it if someone could help me out with this, because I have absolutely no idea what's wrong with my computer.

Thanks,
Forkchops
__________________

Forkchops is offline  
Old 10-01-2007, 10:05 PM   #2 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Wierd Issue...

Hey Forkchops (lol..funny name)


It looks like your system is overheating, since you mentioned that "Your CPU fan is too low". So go into the BIOS, and see what settings there are, for the fan.
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 10-01-2007, 10:19 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 16
Default Re: Wierd Issue...

Fan settings look normal, decent rpm speed (2700) the warning only comes up when it's lower than 1200, and that only happens every once in awhile, after the freezing/rebooting.
Forkchops is offline  
Old 10-01-2007, 10:33 PM   #4 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Wierd Issue...

And what are your idle and load temperatures? Use Everest to monitor them.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 10-01-2007, 10:40 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 16
Default Re: Wierd Issue...

Unfortunately, I'll have to get back to you on that..

Not at my computer at the moment.. (On my parents computer, because mine doesn't have a modem, and we only have dial-up right now.. until wednesdayish anyway)

So I'll have to figure the idle & load temps then, or keep going back and forth >.>

I'll repost when I get them, or if I have anything else to share about the problem.
Forkchops is offline  
Old 10-01-2007, 10:58 PM   #6 (permalink)
Renowned Budgeting Master
 
Join Date: Nov 2006
Location: Uniontown, PA
Posts: 4,153
Send a message via AIM to Sora
Default Re: Wierd Issue...

It sound like your CPU is throttling itself because it is too hot. Some video cards can do this too....but most likely it's your CPU.

Do a Prime stress test and monitor the temps and tell us what the temps are
__________________
E6300 w/ Arctic Freezer Pro 7 @ 3.6ghz 1.4Vcore
Antec 900 Case
EVGA 750i FTW Mobo
4x1GB of G.skill DDR2-800
2 8800GT in SLI
22" Samsung Syncmaster
1 250GB WD and 1 Seagate 7200.10 in RAID 0
Corsair 520HX 3DMark06 Score: 13900
Sora is offline  
Old 10-07-2007, 11:07 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 16
Default Re: Wierd Issue...

Alright, unfortunately, I've been pretty busy as of late, just got around to finding out the temperatures.

Temperatures:
Motherboard 36 C (97 F)
CPU 35 C (95 F)
Aux 49 C (120 F)
WDC WD2500KS-00MJB0 40 C (104 F)
Forkchops is offline  
Old 10-07-2007, 11:22 AM   #8 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Wierd Issue...

Those temperatures look perfectly fine to me. I'm assuming these are idle temperatures. Have you seen the graphic card's temperature? You can check this with ATI Tool.

So this freezing, only happens whenever you play games?
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 10-07-2007, 01:40 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 16
Default Re: Wierd Issue...

These temperatures were mid-gameplay during a pretty intense scene graphically anyway.

There's a problem with checking my card temperature though, apparently I have one that doesn't support Temperature or Clock speed monitoring, which is garbage, but I can't figure it out with ATI tool =(

I'm thinking I might just buy a new video card anyway, this one was just a "for now" video card when I built this computer.
Forkchops is offline  
Old 10-07-2007, 07:23 PM   #10 (permalink)
Monster Techie
 
sPlAtOiD's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748
Default Re: Wierd Issue...

It looks like your computer is crashing and resetting to last knows good configuration. That's not too good. Go into control panel and administrator event viewer and system. That will show you what errors your having. It can give you some ideas as to what is happening.Sounds like a cpu fan problem.Try another fan.
__________________

sPlAtOiD is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Vista, Lost Planet, and 8800GTS issue. TheOtis Hardware Repairs and Troubleshooting 3 07-30-2007 05:15 PM
Issue with start up. Peter.Cort Hardware Repairs and Troubleshooting 5 07-30-2007 12:43 PM
Sound Issue Dieo Hardware Repairs and Troubleshooting 11 07-13-2007 03:19 PM
TV Card issue AntonOle Hardware Repairs and Troubleshooting 1 05-17-2007 08:31 AM
Weird IE7 Issue reubix Microsoft Windows and Software 1 05-02-2007 02:54 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.