What to upgrade? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-14-2006, 05:57 PM   #1 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default What to upgrade?

I have about $200, and I already spent about $75 on a CRT that I need. With the remaining, what can I upgrade? Unfortunately I don't want to upgrade the video card because I just bought it a few weeks ago, without knowing that my mother will be giving me 200.
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 04-14-2006, 11:27 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 136
Default

Processor maybe. might want to think about gathering a little more money. if u cant then maybe another gig of ram.
__________________

__________________
<a href=\" http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16817153035\"> Power Supply</a>
<a href=\"http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16814130071\"> Video Card</a>
<a href=\"http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16813127222\"> Motherboard</a>
<a href=\"http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16820145575\"> Memory </a>
<a href=\"http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16829102188\"> Sound Card </a>
AMD 3800 x2 Socket 939
<a href=\"http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16822136033\"> Upcoming Hard Drive </a>
TehBestEver is offline  
Old 04-14-2006, 11:36 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 84
Default

What mobo are you using? This will allow us to help you more.

At this point, however, I would be inclined to agree with TehBestEver. Wait until you save some more money and then upgrade.

If your mobo will take another gig of memory, then that would be a good move. Many of the current games utilize more memory.
__________________
- COOLER MASTER Wave Master TAC-T01-E1C Silver Case
- DFI LanpartyUT nF4 Ultra-D (BIOS = latest)
- AMD Athlon 64 X2 4800+ Toledo 1GHz HT 2 x 1MB L2 Cache
- OCZ 2GB (2 X 1024) DDR (500) PC-4000 EL Gold Gamer Ext. XTC (OCZ5002048ELGEGXT-K)
- OCZ PowerStream OCZ520ADJSLI ATX, BTX, EPS12V 520W
- XFX Geforce 7900 GTX 512MB (665/1630)
- HITACHI Deskstar 7K80 80GB 3.5\" SATA 3.0Gb/s x 2 (RAID)
old_geekster50 is offline  
Old 04-14-2006, 11:49 PM   #4 (permalink)
Banned
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 2,130
Default

i'd stronly suggest for a 7600 or a 6800, but......if u dun wanna upgrade the video card then definitely a new CPU.
john3 is offline  
Old 04-15-2006, 07:24 AM   #5 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default

Quote:
Originally posted by old_geekster50
What mobo are you using? This will allow us to help you more.

At this point, however, I would be inclined to agree with TehBestEver. Wait until you save some more money and then upgrade.

If your mobo will take another gig of memory, then that would be a good move. Many of the current games utilize more memory.
My mobo is pretty old....it's an ASUS P4B266-LM..it's from a Sony Vaio.
I don't know what CPU it can handle, so I would appreciate it if you tell me. I'm not sure if the max is 2GB of mem, because I have one program saying the max is 2 and on the sony site that said the max is 1.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 04-15-2006, 08:32 AM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2006
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 905
Default

Use CPU-Z to find out what socket your mobo is, then try and see if you can find a nicely priced upgrade CPU. If you can't then maybe upgrade your video card. It that's still too expensive, then upgrade your RAM.
cyrax is offline  
Old 04-15-2006, 08:47 AM   #7 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default

My socket is 478...I think I'm leaning more towards ram, but I'm not sure yet about the capacity. I used this program called eSupport BIOS Agent Version 3.45 that said the capacity is 2GB, but when I went on the sony site to download the computer specs, it said max is 1GB. I was just thinking of getting a stick of 1GB to add to the 512. I also used 3dmark 03 and 05, and they both said Max Module Capacity is 2.00GB under Memory Array 1/1...does this mean my mobo can handle 2GB RAM? Which should I believe?
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 04-15-2006, 12:36 PM   #8 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default

Can anyone help me on this? I need to order soon.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 04-15-2006, 12:42 PM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2006
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 905
Default

I'd upgrade the CPU bro, no use having 2gb RAM if you only have a 1.8GHz processor. Upgrade the processor to a 3.0-3.2GHz or higher if you can afford it. But if you can't afford it, then just upgrade the RAM or video card. I think you have enough RAM at the moment, you should upgrade the video card. That being said, if you can't afford a CPU upgrade.
cyrax is offline  
Old 04-15-2006, 01:02 PM   #10 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default

Quote:
Originally posted by cyrax
I'd upgrade the CPU bro, no use having 2gb RAM if you only have a 1.8GHz processor. Upgrade the processor to a 3.0-3.2GHz or higher if you can afford it. But if you can't afford it, then just upgrade the RAM or video card. I think you have enough RAM at the moment, you should upgrade the video card. That being said, if you can't afford a CPU upgrade.
I can't afford the CPU upgrade now, even if I can I don't think my mobo can handle 3.0GHz processor. For the video card I don't want to because I just bought mine recently without knowing I was going to get more money. But what about my question about the RAM capacity?
I used three programs I mentioned before, two said my mobo can hold 2GB ram and the other said 1GB...which do I believe? My mobo is P4B266-LM.
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.