5870 driver update problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-06-2010, 03:36 AM   #1 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Angry 5870 driver update problem

So as of 4/28/10 there is a new Driver update for the 58xx series graphics card, i have a 5870, so i downloaded and installed the driver, and i noticed right away after i installed the new driver, that the fan speed on the graphics card is louder ( higher RPMS ), i thought id go away, so i left the room let my computer completely idle and its the same, id say the fan speed is at a constant 50% even at idle. so i uninstalled the update driver and installed the driver that came with the graphics card. figured that would fix it, but still, the fan speed sounds like its at a constant 40%. so im stumped, dunno what to do.


thanks for any help.
__________________

Sean W. is offline  
Old 05-06-2010, 04:26 AM   #2 (permalink)
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 157
Default Re: 5870 driver update problem

Quote:
Originally Posted by Sean W. View Post
So as of 4/28/10 there is a new Driver update for the 58xx series graphics card, i have a 5870, so i downloaded and installed the driver, and i noticed right away after i installed the new driver, that the fan speed on the graphics card is louder ( higher RPMS ), i thought id go away, so i left the room let my computer completely idle and its the same, id say the fan speed is at a constant 50% even at idle. so i uninstalled the update driver and installed the driver that came with the graphics card. figured that would fix it, but still, the fan speed sounds like its at a constant 40%. so im stumped, dunno what to do.


thanks for any help.
Is it on auto in the catlylist controler?

Ive had mine for some reason be set to 60% fan speed before and had to put it back on auto
__________________

__________________
Motherboard: Crosshair IV Formula
CPU: AMD Phenom II 1090T x6
GPU: XFX 5830
Memory: 4Gigs G-Skill Ripjaw 1600
Case: Thermaltake Armor+ MX Mid Tower
Power Supply: CORSAIR CMPSU-750TX 750W
ZorrosRage is offline  
Old 05-06-2010, 04:38 AM   #3 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: 5870 driver update problem

i dunno, i tried to go to where it would let me adjust the fan control but i dont know where to go to do that.???
Sean W. is offline  
Old 05-06-2010, 05:43 AM   #4 (permalink)
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 157
Default Re: 5870 driver update problem

Quote:
Originally Posted by Sean W. View Post
i dunno, i tried to go to where it would let me adjust the fan control but i dont know where to go to do that.???
in overdrive of your catalyst controller program
__________________
Motherboard: Crosshair IV Formula
CPU: AMD Phenom II 1090T x6
GPU: XFX 5830
Memory: 4Gigs G-Skill Ripjaw 1600
Case: Thermaltake Armor+ MX Mid Tower
Power Supply: CORSAIR CMPSU-750TX 750W
ZorrosRage is offline  
Old 05-06-2010, 05:56 AM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: 5870 driver update problem

you are assuming i know more than i do...

i dont know how to get to the catalys control program :/
Sean W. is offline  
Old 05-06-2010, 09:22 AM   #6 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default Re: 5870 driver update problem

Quote:
Originally Posted by Sean W. View Post
So as of 4/28/10 there is a new Driver update for the 58xx series graphics card, i have a 5870, so i downloaded and installed the driver, and i noticed right away after i installed the new driver, that the fan speed on the graphics card is louder ( higher RPMS ), i thought id go away, so i left the room let my computer completely idle and its the same, id say the fan speed is at a constant 50% even at idle. so i uninstalled the update driver and installed the driver that came with the graphics card. figured that would fix it, but still, the fan speed sounds like its at a constant 40%. so im stumped, dunno what to do.


thanks for any help.
Did you restart?
If you haven't restarted and it hasn't loaded the driver properly, it will run at the default 850/1200MHz clocks with 1.625V, as well as run the fan faster.
__________________
Apokalipse is offline  
Old 05-06-2010, 05:42 PM   #7 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: 5870 driver update problem

yea i restarted it right after i finished installing it. when it said " need to restart to activate " or something imilar to that, is when i restarted it.
Sean W. is offline  
Old 05-06-2010, 06:29 PM   #8 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: 5870 driver update problem

Right click on an empty area of your desktop. This should bring up a dialog box with a Catalyst Control Center option. Once the Control Center opens look for the section labeled Overdrive
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 05-06-2010, 06:36 PM   #9 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: 5870 driver update problem

yay


the " Enable Manual Fan control " box was checked, so i unchecked it. so i unchecked it and the fan slowed down took a screen shot to make sure every thing is how its supposed to be?
GOOD?
Sean W. is offline  
Old 05-06-2010, 06:52 PM   #10 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: 5870 driver update problem

I don't have an ATI card but it looks OK to me
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wireless driver problem. Schrei Hardware Repairs and Troubleshooting 0 01-28-2010 07:33 PM
Blue Screen of Death caused by installing NVIDIA Driver neh004 Hardware Repairs and Troubleshooting 9 11-15-2009 02:42 PM
How to troubleshoot specific STOP Errors KSoD Microsoft Windows and Software 15 05-20-2009 03:22 PM
Microsoft Visual c++ error GG1972 Hardware Repairs and Troubleshooting 3 02-13-2009 10:52 PM
Driver Update Problem HELP!!! AMD 3200+ 64 Hardware Repairs and Troubleshooting 5 03-29-2007 01:06 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:32 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.