Upgrading my CPU - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-27-2005, 09:20 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 10
Default Upgrading my CPU

I am currently running on a Emachines series T2895 with a processor now of 2.80 Ghz Celron Processor and I would like to upgrade to like a Pentium 4 3.2 Ghz processor, is this possible? What do I need to keep in mind when it comes to compatability with my Processor and my Motherboard? I have the cooling system undercontrol, all I need to know is about the compatability issue with Processor and Motherboard.
__________________

Socratus is offline  
Old 08-27-2005, 10:10 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
PZEROFGH's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,553
Send a message via AIM to PZEROFGH
Default

make sure its the same socket type. and thats it if you want to upgrade your processor
__________________

__________________
Hmmm?
AIM/Xfire - pzerofgh
PZEROFGH is offline  
Old 08-27-2005, 10:12 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 10
Default

Yeah, both are 478, but Motherboards only can withstand up to a certain Processor speed, and I need to knwow hat my Motherboards is right? Otherwise I could potentially have the risk of frying my Motherboard and Cpu.
Socratus is offline  
Old 08-27-2005, 10:16 AM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 1,107
Send a message via AIM to Counter-Strike
Default

How do you know it can support P4? Not all motherboards support both P4's and Celerons, some are one or the other, in eMachines case I bet they only support Celerons.
__________________
<img src=\"http://img175.imageshack.us/img175/5743/sig9cd1.gif\" border=\"0\">
Check out www.advancedgeeks.com Great new forum!
Counter-Strike is offline  
Old 08-27-2005, 10:17 AM   #5 (permalink)
Lord Techie
 
PZEROFGH's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,553
Send a message via AIM to PZEROFGH
Default

i cant find the mobo for the emachine. im looking, its not on the e4me.com website
__________________
Hmmm?
AIM/Xfire - pzerofgh
PZEROFGH is offline  
Old 08-27-2005, 10:25 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 10
Default

Yeah, I do not know if it can support P4, but that is what I would like, I could just stick with Celeron and it would not bother me, but I would still want to upgrade it. Also, I am having the same problem and can not find the Motherboard anywhere.. Mhhh.
Socratus is offline  
Old 08-27-2005, 10:27 AM   #7 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

Your mobo is MSI-6714. Here's a link to the manufacturer's specs: http://www.msicomputer.com/product/p...GVM-L&class=mb

It says you can use up to a 533FSB CPU.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 08-27-2005, 10:29 AM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 10
Default

Oh wow, thanks guys, you were a awesome deal of help.
Socratus is offline  
Old 08-27-2005, 10:29 AM   #9 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 1,107
Send a message via AIM to Counter-Strike
Default

Ah so it does support P4, I say you would want to go with a 2.8 P4.
__________________
<img src=\"http://img175.imageshack.us/img175/5743/sig9cd1.gif\" border=\"0\">
Check out www.advancedgeeks.com Great new forum!
Counter-Strike is offline  
Old 08-27-2005, 10:30 AM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 10
Default

Since I already have Celeron, could I go with a higher Celeron chip then I would with a P4? I am trying to get into the 3 Ghz
__________________

Socratus is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:10 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.