XP won't load icons or task bar (Virus?) - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-12-2007, 11:15 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 4
Default XP won't load icons or task bar (Virus?)

As my login name implies, I am totally lost when it comes to viruses. I am working on a computer for a friend. She downloaded an AOL update on Sunday morning and now, when her computer boots, it goes to the boot screen, lets you sign in, and then brings up the desktop bitmap. But, none of the icons or the taskbar ever come up.

You can go to Task Manager and see some of the files but it won't let you run any programs. I have tried to start several different programs and even open some of her pictures or documents but nothing runs.

Older Dell PC with 256 MB RAM, not sure on Processor speed, 80 GB Maxtor hard drive, DVD drive sounds like it is about to blow up but it runs. Tons of dust and dust bunnies inside but they don't seem to be clogging up the works. Just can't do anything but look at the pretty desktop.

Any ideas on how to run a virus program from a CD or floppy? I used to have a great one for my old Windows 3.1 but I'm sure its virus definitions are out of date.
__________________

TotallyLost is offline  
Old 12-13-2007, 12:11 AM   #2 (permalink)
Corrupt Techie
 
aetherh4cker's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 752
Default Re: XP won't load icons or task bar (Virus?)

Sounds like explorer.exe isn't starting correctly.

Have you tried Safe Mode?
__________________

__________________
aetherh4cker is offline  
Old 12-13-2007, 01:18 AM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
Luke's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Fonthill, Ontario, Canada
Posts: 5,601
Send a message via AIM to Luke Send a message via MSN to Luke
Default Re: XP won't load icons or task bar (Virus?)

i have accidentily ended explorer.exe before and that is what happend, all i did is restart my comp to get it to work again though.
__________________
3770K @ 4.7 Ghz H100 Water Cooled | GTX 970 MSI Gold Edition SLI
32GB G.Skill RipJaws (Rendering/ Virtualization) | Corsair 650D | CORSAIR RM1000W w/ White Cable KIt
Samsung 850 Pro 256 GB SSD Boot | OCZ Vertex 3 240GB SSD Secondary | WD Black 1 TB | WD Green 3 TB
Server: Core i7 920 | 8GB RAM | Intel 240gb 730 SSD Boot | 3 x 2TB WD RED | Fractal R4
Luke is offline  
Old 12-13-2007, 09:56 AM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Bruce's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 1,229
Default Re: XP won't load icons or task bar (Virus?)

I just saw this on another comp and last known good config actually worked
__________________
With all due respect John, I am the head of IT and I have it on good authority. If you type "Google" into Google, you can break the Internet. So please, no one try it, even for a joke.........It's not a laughing matter. You can break the Internet.
Bruce is offline  
Old 12-14-2007, 03:05 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 4
Default Re: XP won't load icons or task bar (Virus?)

Restart has not worked and I have tried it several times. I have tried last known configuration and it did the same thing as before. Will see if I can get it to go into safe mode tomorrow.
TotallyLost is offline  
Old 12-14-2007, 03:46 PM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Luke's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Fonthill, Ontario, Canada
Posts: 5,601
Send a message via AIM to Luke Send a message via MSN to Luke
Default Re: XP won't load icons or task bar (Virus?)

i wasn't implying that you should restart it to get it to work w/e. Safe mode could work
__________________
3770K @ 4.7 Ghz H100 Water Cooled | GTX 970 MSI Gold Edition SLI
32GB G.Skill RipJaws (Rendering/ Virtualization) | Corsair 650D | CORSAIR RM1000W w/ White Cable KIt
Samsung 850 Pro 256 GB SSD Boot | OCZ Vertex 3 240GB SSD Secondary | WD Black 1 TB | WD Green 3 TB
Server: Core i7 920 | 8GB RAM | Intel 240gb 730 SSD Boot | 3 x 2TB WD RED | Fractal R4
Luke is offline  
Old 12-14-2007, 03:50 PM   #7 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: XP won't load icons or task bar (Virus?)

If you can get into safe mode un-install the AOL thing...
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 12-15-2007, 12:02 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 3
Default Re: XP won't load icons or task bar (Virus?)

Same sort of problem??!!

Using windows Xp home edition, only I didn't load AOL. All we did was switch it on & nothing just the wall paper! Can't get into anything or don't know how to get into anything apart from the task manager & then don't know what to do when I get there??!!

I have tried starting in safe mode, I get through to the owner admin screen, click owner then get a message box to ask if I want to load (or something) or restore, it goes if your not quick & then just sits on a black screen with safe mode written on it - dopes nothing.

I tried clicking yes quickly & it loaded the icons & start bar but before I could do anything it blipped back to the black safe mode screen!

Help please anyone!!

Jules
Jules-help! is offline  
Old 12-15-2007, 12:13 PM   #9 (permalink)
Super Techie
 
Schecters's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 252
Default Re: XP won't load icons or task bar (Virus?)

People still use aol?????
__________________

DESKTOP | XP
AMD 4200+ | 2gigs Corsair XMS 3200 | EVGA nf41 sli | EVGA 9800 GTX+
Tagan ITZ 700w | Audigy 2 ZS | 250 gig WD | 80 gig WD | 750 gig WD

LAPPY | Vista Business x86
Dell Vostro 1500 | 2 gigs dell junk| 160 gig | 8600M GT
Schecters is offline  
Old 12-15-2007, 12:19 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 3
Default Re: XP won't load icons or task bar (Virus?)

I don't & wasn't loading it that was the previous person who needed help!!

I still need help??!!
__________________

Jules-help! is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Vista attacked by 13-year-old virus Osiris Viruses, Spyware and Malware 2 09-19-2007 09:51 AM
HELP !! MSN virus froze Viruses, Spyware and Malware 6 08-12-2007 02:43 PM
Proof Of Concept Virus For iPods Running Linux Osiris Linux and Open Source 0 04-06-2007 12:57 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.