Primary partition problems - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-13-2006, 04:06 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 19
Default Primary partition problems

I have XP Pro.

When I go to disk management, I have one primary partition and one extended (containing 2 logical drives). I am studying my MCP and i cannot create a new primary partition. I can only create a new logical drive.

Unallocated space only shows in the extended partition. What can I do to solve this.

Plus, FDISK does not work. Does this work on XP PRO.

Thanks,

J
__________________

Jamie83 is offline  
Old 06-13-2006, 04:49 AM   #2 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 67
Default

not sure but i think the " Partition Magic " software will help
__________________

__________________
cuong
snoopyAU is offline  
Old 06-13-2006, 05:51 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 19
Default

I just checked the internet, FDISK wont work on NTFS. Perhaps the extended partition shell has taken up all the unallocated space and there isn't room for a primary. I'll delete this extended shell and see how I get on.

Would welcome any suggestions though...

Thanks

J
Jamie83 is offline  
Old 06-13-2006, 02:55 PM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Osiris's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Kentucky
Posts: 36,817
Send a message via ICQ to Osiris Send a message via AIM to Osiris Send a message via MSN to Osiris Send a message via Yahoo to Osiris
Default

did you get this sorted out?

why would you want to primaries for?
Osiris is offline  
Old 06-14-2006, 01:34 AM   #5 (permalink)
Chillin Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 11,861
Default

snoopau answer the question. you can also delete the partition in disc management, then create a new one and don't assign it a drive letter. this is good for addind another os as both partitions will show up as c while they are being used
__________________
The Ultimate Hard Drive Utility PowerMax 4.23. (It now has the ability to clean a Boot Sector virus on the quick erase option.)
The best browser Netscape 8
Have you accidently delete something? Look here (trial. the better one) and here(free)
EricB is offline  
Old 06-14-2006, 03:29 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 19
Default Primarys

I'm studying for my MSCDT and MCP and I need to learn how do to do it and troubleshoot why it wont work.
Jamie83 is offline  
Old 06-14-2006, 05:10 AM   #7 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 2,172
Send a message via AIM to Win2kpatcher
Default

Is the MSCDT more credable than the A+?
Win2kpatcher is offline  
Old 06-14-2006, 06:04 AM   #8 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

Use Partition Magic to resize the extended partition, so that the extended partition only contains two logical partitions, without any unallocated space. Then create a primary partition in the unallocated space.

With Diskmgmt you will have to delete the entire extended partition.
__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 06-14-2006, 08:59 AM   #9 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Osiris's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Kentucky
Posts: 36,817
Send a message via ICQ to Osiris Send a message via AIM to Osiris Send a message via MSN to Osiris Send a message via Yahoo to Osiris
Default

Two or more primary partitions are workable but non-standard. You'll need to create that partition structure using an alternative partitioning program, Window's setup won't do it.
Osiris is offline  
Old 06-14-2006, 11:41 AM   #10 (permalink)
Chillin Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 11,861
Default

Quote:
Originally posted by Warez Monster
Two or more primary partitions are workable but non-standard. You'll need to create that partition structure using an alternative partitioning program, Window's setup won't do it.
yes it will. windows create primary partitions by default. I just did it the day before yesterday when I delete the vista 64 bit partition in media center to create a partition for 32 bit vista
__________________

__________________
The Ultimate Hard Drive Utility PowerMax 4.23. (It now has the ability to clean a Boot Sector virus on the quick erase option.)
The best browser Netscape 8
Have you accidently delete something? Look here (trial. the better one) and here(free)
EricB is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.