Can't run games - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-04-2006, 08:27 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 7
Send a message via Yahoo to loanwrangler
Default Can't run games

Hello all,

I am having an odd problem. I have installed a couple games and can't get them to run.

The install seems to go without error, but when I try to run it, the screen goes black like it's about to start.....then it goes right back to the desktop. No program running anywhere.

I reinstalled everything a couple months ago and am now trying to put back my stuff. I don't know what I did differently, but everything else works better, just not the games.

I am running XP Pro, Nvidia GeForce 6800, 2 gig RAM, AMD 64 3800+ processor.

Any ideas?
__________________

loanwrangler is offline  
Old 07-05-2006, 02:02 AM   #2 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 26
Default

Hello to you as well. Thank you for posting this, I will try to help you.

If you do not have the latest patch of your video card installed, Try Installing the latest patch.

If you have reinstalled everything, the Display Settings of your computer might have went back to the default settings, or changed. You can change these settings to what they were used to, and change it the way you like.

If you have reinstalled the games, their video settings might not fit yours and may be changed. So go to your game settings and set it the way it should be.

You can also go to websites and forums about yor games, and ask them if they have a patch for your video card, or if the game has any problems and such, and you may find something.

You can also ask the technicians and forums about your video card and such.

Your hard drive might not have enough free space to play that game, You might also want to try leaving some space in your hard drive, so it will work easier.

You can run anti virus and such programs and install video and display utilities to make the games work.

And there are many possibblities, I hope you will be able to work your games.

I hope I have helped you

Bye, And have a nice day.
__________________

Valekea is offline  
Old 07-05-2006, 07:17 AM   #3 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default

What games are you trying to run that wont? They might already have a patch out there that you have to download and install. Other than that it might be a conflict with the GFX drivers if you dont have the current version.

I had a similar situation with a game. It was the fact that i didnt have the current driver. the driver i was running had a known issue with that game. So i updated my GFX driver and the game ran fine.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 07-05-2006, 08:07 AM   #4 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

Make sure you have the latest DirectX installed.
__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 07-05-2006, 08:01 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 7
Send a message via Yahoo to loanwrangler
Default up to date

ok, found an unofficial patch that makes it work

The games in question are Temple of Elemental Evil and Neverwinter nights.

NWN worked from the start but has a tone that seems to come from the cpu not the speakers. After getting TOEE to work, it too has the same tone sound.

It peirces thru the normal audio and doesn't stop even after the speakers are physically turned off. Way too irritating to try to ignore.


any ideas for the sound??
loanwrangler is offline  
Old 07-05-2006, 08:29 PM   #6 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default

Check for sound drivers. Are you using onboard or a sound card?
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 07-05-2006, 09:46 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 7
Send a message via Yahoo to loanwrangler
Default sound source

I'm using onboard sound:

Foxconn NF4UK8AA-8EKRS motherboard

and like I said, everything worked without flaw before....

I have all the latest drivers for everything I can find.


....what would cause such a noise anyway? never knew the cou could make such a sound...
loanwrangler is offline  
Old 07-05-2006, 11:11 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 7
Send a message via Yahoo to loanwrangler
Default not the speaker?

I went into the Device Manager and turned off the System Speaker and completely unplugged the speakers.


.........and it still beeps
loanwrangler is offline  
Old 07-06-2006, 06:55 AM   #9 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default

It might be coming from the mother board speaker. There is one on there that beeps also. It is there for the BIOS. When there is a problem that beeps and let you know there is a prolbem. At least that is what i would gather.

What would be causing it i cant quite figure out. It usually only beeps when there is a error.
__________________

__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:20 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.