sound card disappeared. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-13-2004, 12:16 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 80
Default sound card disappeared.

Dont know when it happened, just noticed today it was gone. I dont use sound alot as it is, save for watching dvds and other stuff, think it happened some time this morning.

Anyway, I have tried and tried and tried to reinstall it with no success so came here hoping I might find some help.

OS:win2k3
Mainboard: Abit NF7-M (onboard audio)
chipset:NF2

I have made sure I have the service running for the audio as per
http://www.msfn.org/win2k3/sound.htm and it is still running.

I have tried to get the NF drivers down and reinstall them, still nothing. tried ac97 drivers, again nothing, after each install I reboot and check and under control panel, sounds and audio devices it says no playback device.
__________________

dlittlebear is offline  
Old 06-13-2004, 12:46 PM   #2 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 80
Default

seems to have resolved itself.
__________________

dlittlebear is offline  
Old 06-14-2004, 10:10 AM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 80
Default

well, damn this prob came back. around 9am this morning went to play a media file and noticed the sound card was again, gone. reset the computer, redid everything like yesterday and still gone.
dlittlebear is offline  
Old 06-15-2004, 05:51 PM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 80
Default

humm.... found that if I unplug the PC while it is still running I get my sound back when it comes back up after the checks. I know this is not the best way to get the sound back just found out by accident.
dlittlebear is offline  
Old 06-15-2004, 10:01 PM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 3,247
Default

check DM in safe mode and see if there are multiple drivers also look for unknown devices. it may be a corrupt driver. look for all associated driver files with it and delete them manually (after uninstalling in safe mode if available). I'm assuming its not the speakers and that you are saying that it is GONE in DM. So delete those files (make sure you find the correct ones and download them) and also any registry entries for it. MAKE SURE TO BE CAREFUL IN THE REGISTRY!!! One wrong move could result in some serious problems. Best to backup your registry first. Make sure you know what to look for. I dont know, myself, as I dont have that chipset. After its all gone reinstall the drivers. You may want to look for a driver clean up utility for that sound card if available so you dont have to manualy remove it.
__________________
If you argue with an idiot he will drag you down to his level and beat you with experience.

I am not a fast writer.
I am not a slow writer.
I am a half-fast writer.

-Robert Asprin
killians45 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.