Minimum upgrade required - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 09-26-2005, 08:54 PM   #11 (permalink)
Grandfather of Techist

Trotter's Avatar
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 30,954

MSCONFIG (when used with the RUN command) opens up the System Configuration Utility. Most of the stuff in there you don't want to mess with unless you know what you are doing or have detailed instructions.

Click the STARTUP tab. The list that it pulls up is everything that you can choose to start up when Windows does.

Why is all of this stuff in the list? Because every program designer thinks his 'creation' is so indispensible that no one could possibly want it to NOT start up with their computer (yeah, right), so they set it into the list and have it to do just that.

Once you're at the list, look it over and see what all has a check mark. Every program that does starts up when Windows loads... EVERYTIME!

If something is checked, but you don't know what it is, Google it and find out.

Once you have seen what is there, uncheck everything that you don't need or want. Keep your firewall, antivirus, broadband drivers, graphics drivers, whatever you absolutely have to have, but uncheck everythign else.

Once you are done, click APPLY, OK, then reboot.

When your computer starts up, you'll get a grey box about the System Configuration Utility. Check the box about 'Don't run on startup' then OK.

If you had a lot of stuff checked, then your comp ought to start up faster and run more stable.

Download and run AdAware, Spybot, and possibly Microsoft AntiSpyware.
(All are free. Be sure to have each one update itself before you scan.)

Uninstall any unused or unnedded programs you have on your hard drive.

Download and run TweakNow to clean up your computer's registry.


Reboot your computer and see if it cranks up a bit faster, plus it ought to have a lot more zip to it as well.


Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / EVGA GTX 760 2GB
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB / WD Red 3TB
G.SKILL Ripjaws 2x2GB DDR3 1600 - Crucial Ballistix Tracer 2x2GB DDR3 1600
Win7 Ult 64-bit - Func MS3 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard

R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 09-28-2005, 04:50 AM   #12 (permalink)
Join Date: Sep 2005
Posts: 12

Hi BlkShdw88,
Hi buddy, its the same model. Well I did disable some background processes, but it did not help. And regarding my windows XP, it is a real copy, and it is not an upgrade from 98.

When burning it just hangs and does not get back the control. Anyways, you have already helped me lot. Thanks.



punk is offline  
Old 09-28-2005, 04:55 AM   #13 (permalink)
Join Date: Sep 2005
Posts: 12
Default Thanks for your help

Hi Trotter,
That was very descriptive. Thanks. I did as you said, and I didnt get that problem since then. I need to check if the problem repeats later on. Just one more thing, I tried insatlling norton utilities on my system, its NDD and speed disk would not run on my system because it says that there is a background process running which prevents it from running. Does'nt XP support Norton utilities or am I doing something wrong. Plz let me know.


punk is offline  
Old 09-29-2005, 05:54 AM   #14 (permalink)
Join Date: Sep 2005
Posts: 12

I have read that DVD's can store close to 8.7 Gb data, but I get an option to store only 4.5Gb. Can you plz explain where I am going wrong.

punk is offline  
Old 09-29-2005, 06:15 AM   #15 (permalink)
Super Techie
Join Date: May 2005
Posts: 354

wel the 4.38GB is for single layer dvds (what you are using) and you can store up to 7.95GB on dual layer dvds but they are really expensive and slow to write on compared to single layer (8x compared to 16x)

oh and btw the options say 4.5gb and 8.5gb because they are assuming that gigabytes are 1,000,000,000 Bytes when they are really 1024^3 = 1,073,741,824 Bytes


Aries A+ Hardware and Software Certified
BlkShdw88 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:48 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.