help please high cpu usage problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 12-26-2004, 11:28 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Dec 2004
Posts: 3
Default help please high cpu usage problem

ok i just installed a LGA775 3.2ghz processor on a gigabyte GA-8ipe775-g motherboard, i have an ati 9700pro video card, sound blaster audigy gamer sound card, 1 gig of 266mhz ddr ram, and a 580watt power supply. This is a new install of windows xp pro. i loaded the chipset which is Intel 865pe and loaded all the drivers. No programs are installed on this pc. just drivers and XP. i noticed my computer was lagging, i then installed sp2 and all the windows updates and that did not help, i then let my pc sit there and i go to taskman and my cpu usage is sitting between 40%-60% while it is idle. Any suggestions would be greatly appreciated. I upgraded the bios to the latest version, and the onboard sound is disabled in the bios. There is nothing in startup and it cant be a virus or trojan because this is a clean install of xp pro. Thx

n4mation1990 is offline  
Old 12-26-2004, 11:30 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
Join Date: Nov 2004
Posts: 577
Send a message via ICQ to Kadahaf Send a message via AIM to Kadahaf

wow weird hmm

download cpu-z and post screenies

Because people hate searching.
Best ram guide.
Different cpu types.
Good video card guide
Kadahaf is offline  
Old 12-26-2004, 11:32 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,847
Send a message via AIM to OIDanTheManIO Send a message via Yahoo to OIDanTheManIO

Try uninstalling SP2. See if that does anything.

-Dan The Man
<a href=\"\"><img src=\"\"></a>
OIDanTheManIO is offline  
Old 12-26-2004, 11:35 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Dec 2004
Posts: 3

im at work at the moment i will post tomorrow with the log. If any other suggestions please post thx
n4mation1990 is offline  
Old 12-26-2004, 11:40 PM   #5 (permalink)
Super Techie
Join Date: Nov 2003
Posts: 415

which process in task manager is eating up all that cpu time?
Fear is nothing but the anticipation of pain, be it physical, mental, spiritual or emotional.
Athlon XP 2200+ oc\'ed @ 1.93ghz
MSI ms-6738
768mb ddr2100
Nvidia mx420 :(
60gig maxtor 7200rpm
Dual boot with Mandrake 10.0 and Win XP Pro sp2
neversleeps is offline  
Old 12-26-2004, 11:42 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Dec 2004
Posts: 3

everything is at 0 nothing is showing, just cpu usage between 40%-60% thats the weird thing

n4mation1990 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:32 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.