Obnoxiously loud fan noise coming from motherboard - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 04-02-2006, 03:47 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Dec 2004
Posts: 95
Default Obnoxiously loud fan noise coming from motherboard

For that last couple weeks I've been hearing this loud off-and-on grinding sound coming from a fan in my case.

I checked and noticed that the tiny fan thats built into the motherboard (the one in the gold housing seen in this picture http://geizhals.at/img/pix/161087.jpg) was kind of stuttering once in a while as it spun.

Has anyone fixed something like this? Is it just a matter of seeing if something is loose and tightening it. My mechanical ability sucks

quiq is offline  
Old 04-02-2006, 08:44 PM   #2 (permalink)
Wizard Techie
Ethereal_Dragon's Avatar
Join Date: Feb 2006
Location: USA
Posts: 3,755
Send a message via AIM to Ethereal_Dragon Send a message via Yahoo to Ethereal_Dragon

I would suggest try to blow out any dust that may be inside the fan... From my experience, dust is the #1 fan killer.

Gaming Laptop: - ASUS K501LX-EB71 - Stock (Wife's) - Gateway P-6860FX - Stock (Mine)
General Laptop: - Sony Vaio SVE141D1L - Stock (Mine)
Gaming Rig: BACK ONLINE!! ASUS Z87-PRO (V EDITION), Intel Core i5-4590 Haswell (Stock Cooling), HyperX FURY 8GB DDR3 1866,
XFX Radeon HD 4870, SILVERSTONE DA700, Samsung 840 500Gig SSD MZ-7TD500BW, 3x WD20EARS 2 TB Green,
ASUS DRW-2014L1T (DVD), LG WH14NS40 (Blu Ray), Dell 2709W, Sony SDM-HS95P, Windows 10 Pro
The NAS Box: OFFLINE D-Link DNS-323, 0.1RC3 Alt-F firmware, 2x 7200.14 ST3000DM001 3TB EXT4 - NO RAID - 6 TB
Home Server: BUILD LOG!! - Supermicro SC826TQ-R800LPB chassis, X8DTN+, Dual Xeon E5620 (Stock),
4x Nanya NT4GC72B4NA1NL-CG (24GB Reg ECC DDR3), 12x MICRON MT36JSZF51272PZ-1G4G1FG (48GB Reg ECC DDR3), (72GB total memory)
2x OCZ Agility (60GB) (OS & Backup), 6x WD40EFRX (4TB) in RaidZ2 (14.3 TB usable), 2x Q Series HDTS225XZSTA (256GB) ZIL & L2ARC mirrored

Ethereal_Dragon is offline  
Old 04-02-2006, 11:46 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
sPlAtOiD's Avatar
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748

Well That looks like an MSI motherboard I've owned alot of these boards and that is the northbridge fan. These motherboards have a problem with these fans and i havnt had to replace them myself but i think you can pull the pins on the corner but you have to pinch the pins from the back to pop them through.You can get a replacement fan for quite cheep.
sPlAtOiD is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:53 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.