help! really odd problem!!!!!!!! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 07-23-2006, 02:07 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jul 2006
Posts: 2
Unhappy help! really odd problem!!!!!!!!

Hi all,

Having a really annoying problem, when i boot up my computer on occassions it will completely lock up and become unresponsive, i then have to turn it off manually. then when i turn it on again no signal will be sent to the moniter (moniter is on, and all fans and computer working and i think loading). after a while it will eventually work after a few trys. this is not connected to anything i.e. games inet etc just happen when it wants. im assuming it could be a video card problem but im not sure.

I have tried formating the drives, updating drivers, reseting cmos, updating bios and reseating the hardware, basically everything barring replacing parts. unfortunatly i can't try a different card as i have no other.

the fan in PSU is very noisy (scratchy) but works at correct rpm.

Has anyone heard of this before or could help?

any help would be great! Thanks in advance

computer specs
3.4Ghz p4
2Gb ram
256mb x600pro Gpu
Pci express asus motherboard
550W PSU

adampalmer001 is offline  
Old 07-24-2006, 01:11 AM   #2 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jan 2006
Posts: 33

If it's freezing at bootup, usually that is related to software, depending on what point in bootup it's freezing at. Reformatting should have solved that issue. It still could be a driver issue, with the video card. I think you're correct in assuming that could be the cause of the problem. I would attempt to get another video card and see if the issue goes away. If not, then you know it's not the video. Is it onboard video, or a AGP card?

pctechmike is offline  
Old 07-24-2006, 01:28 AM   #3 (permalink)
The ModFather
markkleb's Avatar
Join Date: Jul 2006
Location: Reno Nevada
Posts: 273

also it can be a hardware problem, when booting up it gets to a devise that wont work (HDD or floppy or cdrom) and stops there.
Mabye a HDD prob. Did you defrag and run chkdsk?
markkleb is offline  
Old 07-24-2006, 05:45 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jul 2006
Posts: 2

the problem is when the computer is running normally then freezes (not at start up) then when i load the computer after shutting down the screen will not come on at all. the screen will work after a few trys like a couple of hours later. Could it be overheating?

Thanks to those of you that are helpful!
adampalmer001 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:24 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.