E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only - Page 4 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-05-2010, 11:54 AM   #31 (permalink)
muffin enthusiast
 
Join Date: May 2009
Location: new york
Posts: 2,724
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

it looks like rev. 6.6 should be the only rev. for your model. otherwise the gigabyte spec page would have links to the other rev.'s right next to the model # at the top of the page.

even if it doesn't matter what rev. your board is, and you're just really paranoid or something, you can open up your case and take a look for yourself. on gigabyte boards it will have the rev. # printed at the edge of the board, on the bottom-left hand side of the board.

here (inside the green square somewhere),
__________________

Muffin Man is offline  
Old 09-06-2010, 11:28 AM   #32 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 403
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

Thanks everyone.
I was little afraid but the bios flash went really smooth, it took like 30 secs to update. Once I successfully bios updated, I loaded optimized defaults.
I checked from inside before the bios update and yes it was rev 6.6
I read on a website that that bios update causes the fan to work at 100% speed all the time. How do I check if I have that error?
Thanks every one again.
EDIT : I found after the bios update that I saw Floppy Disk Drive A, but I've never had that before the update. Any suggestions?
__________________

Skorpian is offline  
Old 09-06-2010, 11:36 AM   #33 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

You can use speedfan in windows to control fan speed. There also may be an option in BIOS, not sure.

By default it sets that FDD. It does not mean you have it, it just is set for it. You can press Enter on the FDD A drive and select none/disabled
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 09-06-2010, 11:47 AM   #34 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 403
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

My CPU fan is currently running at 2900-2925 RPM, is that high?
EDIT : I don't have the stock cpu cooling fan, I bought a new one but I don't remember which one.
Skorpian is offline  
Old 09-06-2010, 12:11 PM   #35 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

Your fan can sometiumes set to be controled by the motherboard.... But honestly, if you aren't annoyed by it, don't worry aboutg it.
You need to know which fan you have so you know holw fast 100% is, but 3k seems 100%.
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 09-06-2010, 12:36 PM   #36 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 403
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

Is there an app to know if the fan is running @ 100% or not? Not just the speed of the RPM, but the percent of the whole speed.
Skorpian is offline  
Old 09-06-2010, 12:40 PM   #37 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

Speedfan. Like Patonb said, don't worry about it unless you are annoyed by it. Faster the speed, more the cool.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 09-06-2010, 12:42 PM   #38 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 403
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

Actually it's the same temperature.
I even disabled the bios to auto change the fan speed according to the temperature, and to run it always at fan speed, and it's running @ 2987 RPM which is my max settings. It's producing noise. Is there a way to fix that?
Will downgrading my bios back fix that :S?
Skorpian is offline  
Old 09-06-2010, 12:51 PM   #39 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

buy a PWM fan. What size is the fan your using right now?
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 09-06-2010, 01:00 PM   #40 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 403
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

I'm not really sure.
I asked the shop to replace it as the old fan was being weird. He replaced it in front of me but I didn't check the size etc.
What's a PWM fan?
Thanks
__________________

Skorpian is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New i7 920 D0; Used E8400 Nubbleet Buy/Sell/Trade and Hot Deals 12 11-05-2009 12:14 AM
E8400 Oc molsen Overclocking and Modding 15 01-13-2009 07:15 PM
Intel E8400 running at 2.0GHz .teh suck. stb1swat Hardware Repairs and Troubleshooting 17 09-23-2008 01:05 AM
e8400.. who wants one!! NosBoost300 Buy/Sell/Trade and Hot Deals 36 03-28-2008 09:11 PM
1.55v++ E8400 RyanWhitell Overclocking and Modding 49 03-06-2008 08:16 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.