cdrom drive isnt being detected - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 02-16-2007, 04:56 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Feb 2007
Posts: 4
Default cdrom drive isnt being detected

im building a computer for a school project, when i turn it on it just constantly reboots, it reboots right before the disk in the cdrom is supposed to load.

it decets the hard drive so thats what i dont understand. i even tried a different cdrom drive and it does the same thing, i switched the hard drive and cdrom IDE cables and it does the same thing. i tried a diff. power outlet...i tried takin the disk out...

i dont know what specs you need to help me so just ask.

any help?

Maly44 is offline  
Old 02-16-2007, 05:21 PM   #2 (permalink)
Super Techie
Join Date: May 2006
Posts: 319
Send a message via AIM to BoysNightOut

Is it a continuous reboot loop? Or does it cut off and stop until you physically turn it on again.

Is this the first time it's been boot up? No OS is currently on the system correct? I would double-check and make sure everything is plugged where it's supposed to be inside the case to your motherboard.

If there's no OS on the system and this is happeneing for the first time upon startup, something isn't right. Give the system specs so we can make sure all the parts are compatible. Perhaps the PSU can't supply enough power to boot...or something else along those lines.

Where exactly is it on the screen when it restarts itself? BIOS loading up and detecting IDE devices? Or before that?

I'll help more if I can when I know the system specs. Thanks.

AMD 3400+ 2.4GHz
1GB DDR Crucial RAM
WD 120GB(2x)/250GB
BoysNightOut is offline  
Old 02-16-2007, 05:32 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Feb 2007
Posts: 4

It is a continuous reboot loop. Well, when I was at school it wasnt doing this, it started to isntall windows xp but then said it didnt detect the cdrom. But here at home it doesnt even get to the installing point it just stops after checking the IDE devices.

There is no OS on it yet

MB- Foxconn 955X7AA-8EKRS2 LGA 775 Intel 955X ATX Intel

CPU- Intel Pentium D 945 Presler 3.4GHz 2 x 2MB L2 Cache LGA 775

RAM- CORSAIR ValueSelect 1GB (2 x 512MB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 667 (PC2 5300)

HD- Western Digital Caviar SE WD3200JB 320GB 7200 RPM 8MB Cache IDE Ultra ATA100

PSU- APEVIA ATX-AS600W-BL ATX12V / EPS12V 600W Power Supply 115/230 V CB IEC 950/ TUV EN 60950/ UL 1950/ CSA 950

i dont know all the specs you need, but if you need more just tell me
Maly44 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:27 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.