Is bios making my machine not post? k7s5a - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-18-2008, 05:19 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 4
Default Is bios making my machine not post? k7s5a

Hi new to forum not new to computers.
I recenly bought an amd 2200+ thoroughbred cpu to put into an ECS k7s5a pro ver 5 motherboard. The duron thats in it is only a 1.15 ghz and it is a decent all around internet performer.
So anyway I drop in the new cpu and I get a short burst of energy through the board. Enough to make the fans move a quarter turn. Then until I unplug the power supply from the motherboard, it's totally dead. I put the duron back in and it works. I tried this several times. The chip is brand new unless someone glued new cussion pads on it.
I think it's a dead chip. But I wounder if my original bios could stop it from posting. I thought it might not detect the right speed with my old bios, but could it keep it from posting?
I have never flashed a bios, I guess I never had to. I have read the warnings, and they say don't fix something that isn't broken. Well the duron isn't broken. Any advice would make my brain quit hurting so much.
__________________

Jlarnard is offline  
Old 11-18-2008, 05:33 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Long Island, NY, USA
Posts: 881
Send a message via AIM to Ethan_Kaizer Send a message via MSN to Ethan_Kaizer
Default Re: Is bios making my machine not post? k7s5a

Sounds to me like a DOA chip. I don't think the Bios would have any problems like that recognizing a new CPU. The motherboard can support that 2200 though, right?
__________________

__________________
||Core 2 Duo E4600 @ 2.4 GHz (OC coming soon) || Biostar TP45HP || 4GB Kingston DDR2 667 RAM ||
Sapphire HD 4670 512mb @778/1140 || Antec Trio 650w || Maxtor 250gb 7200 RPM HDD || Lite-On DVD-RW || Black Aluminum Case||
Ethan_Kaizer is offline  
Old 11-18-2008, 05:34 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 4
Default Re: Is bios making my machine not post? k7s5a

supposedly even the barton though underclocked.
However everything I've read talked about flashing the bios.
I just wonder if it should still post with the old bios
Jlarnard is offline  
Old 11-20-2008, 12:58 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 4
Default Re: Is bios making my machine not post? k7s5a

Hello?
Jlarnard is offline  
Old 11-20-2008, 01:26 PM   #5 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Is bios making my machine not post? k7s5a

Yes it would still post with the old BIOS. Either your BIOS is corrupted or you need to update it. Clear the CMOS. If that doesnt work then update the BIOS.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 11-21-2008, 07:03 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 4
Default Re: Is bios making my machine not post? k7s5a

A corrupt bios would allow it to run 1 chip and not the other? It is a thoroughbred B core. maybe this is the part that my mb cant do.
Still having trouble getting this thing off my mind. The ebay member I purchased from says there is no way that the chip is dead. He claims it just can't happen. But I have purchased retail chips from new egg and had them completely doa. So I wonder how he can be so sure. The guy has like 1k 100% feedback. And money isn't the problem I figure by the time I ship it back to him I will have $4 in my pocket. I really just wanted to make that old computer faster.
__________________

Jlarnard is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
POST Troubleshooting Guide SYL\X/3K Hardware Repairs and Troubleshooting 7 03-07-2009 11:24 AM
System will not POST! lookinfur Hardware Repairs and Troubleshooting 1 04-30-2008 02:15 PM
Bios for my motherboard Quake_City Microsoft Windows and Software 13 03-29-2008 09:47 AM
Computer Refuses to Post. Metal3169 Hardware Repairs and Troubleshooting 4 12-31-2007 04:57 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:38 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.