After Windows XP Installs, computer boots from CD again!! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-16-2006, 12:44 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 8
Default After Windows XP Installs, computer boots from CD again!!

My system specs are :

MOBO abit AV8 socket 939
CPU AMD winchester 3000+
RAM 512 kingston 3200, 512 corsair (indubitably one will suspect this as the problem. However, it was working for 13 months in this setup perfectly fine when one day it stopped)
GPU eVGA 6800 Ultra AGP 8x
HD WD Caviar SE SATA 120 GB
PSU SilenX 480W by Thermaltake


Here is my problem:

One day I shut down my computer by pressing the power button. After that, I got the "CANNOT BOOT FROM SELECTED DISK, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER" message.

My friend suspected it was a hard drive sector problem; he said that the disk was writing something when I pulled the plug on the computer, which made it scratch one of the sectors.


OK.

Sent in to WD for HD replacement.


When I got it back, I tried to install windows XP onto it. I put boot order CD FLOPPY HD

As you all know, I used a SATA driver disk to let windows recognize the HD because I am using a WD Caviar SATA drive. So I press "f6", and by enabling three of the SATA drivers (for some reason that combination works) I can get to the point where I can press "f8" to accept, which one would think implies that the system RECOGNIZES the drive. Then it goes on to install windows, takes about 3 minutes. After this, you get:

"Windows has installed successfully and will now restart. If there are any floppy disks in drive A: please remove them now. Your computer will restart in 15 seconds. To restart now, press ENTER" There is a red bar that starts ticking down 1/15 every second.

So since I have that floppy in A: from instaling SATA drivers, I remove it. NOW, here is the REAL problem that I would need your guys' help on!!!!!!

Normally, when you go through this part of windows xp installation, you restart the computer with the CD still in there, and it takes you to that friendly blue background windows user interface, you set up your time, date, enter your registration key, blah blah blah.

However, when the computer restarts, it just does the same thing over again!! It BOOTS FROM CD, which takes me to that blue screen again, starting with "if there are additional drivers please press f6 ... " blah blah.

So for some reason the computer isn't "remembering" that it has to continue the setup of windows ... I hope I am coming across clearly here.

I also tried taking out BOTH the CD and the floppy when that red bar starts ticking and it says to reboot, but when I do that, I either get "CANNOT BOOT FROM SELECTED DISK, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER" message, or sometimes the "windows did not detect a hard drive... please check your hard drive configuration manuals for more information... blah blah" a black screen.

Please. For the sake of sanity, HELP !!!!!
__________________

quail is offline  
Old 04-16-2006, 02:34 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,533
Default

after the setup restarts , you should set the hd as first boot device.. and also keep the cd in until its completly installed

you got that *sata driver disk* with your mobo? and if you made it yourself , did you download the driver from the mobo manufacturer site? , this is the driver you need to use
http://www.badongo.com/file/483474 and when using select "VIA VT8237/6421/6410 SATA RAID Controller(Windows 2K/XP/SRV2003)"
__________________

jeremy is offline  
Old 04-16-2006, 08:03 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 8
Default

yes, the mobo came with the disk.

well i dl'ed diagnostic lifeguard tools from WD website and wrote all zeros on the disk to wipe it out clean...

then i tried boot order :

HD CD FLOPPY

that way when i first started the new hard drive up, it would skip 1st, go to CD, and install, then upon restart it would detect HD and go setup from there... it didn't work.


the same thing happens.


windows is supposed to " continue setup when your computer restarts" (verbatim) but it doesnt. instead, it just goes through windows XP setup from the begining, again.


i checked the HD it has no problems... please help
quail is offline  
Old 04-16-2006, 08:41 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,533
Default

could be a bios issue , update it
jeremy is offline  
Old 04-16-2006, 10:35 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 8
Default

ok im trying that right now...
quail is offline  
Old 04-16-2006, 11:11 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 8
Default

well one thing i noticed after i updated the bios...

before, when i spammed tab nothing happened, but now it gets me into the raid manual.

is this a good sign? i'm installing windows (again) right now, hopefully after it tells me to restart, it wont just cycle the setup again.
quail is offline  
Old 04-16-2006, 11:13 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 8
Default

YES!! it worked !


all along, through out these 2 and a half months of tinkering and warranty - ing and experimenting, it was the BIOS!!

i love you jeremy
__________________

quail is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.