Decent parts, but slow load times... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 01-23-2008, 05:33 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jan 2008
Posts: 7
Default Decent parts, but slow load times...

Well, the computer I bought has some decent parts, I'd say(which I'll list my specs in a bit), but my load times for games and especially just booting in general is pretty slow. Everything runs perfect when loaded, it's just the sheer load times that bother me. For example, when you see the windows xp loading screen, that bar that goes back and forth does so about 10 times, yet my older brother's computer, which was built about 6-7 years ago, goes across 3 times. Everything has the latest updates, and I just can't figure out what's with the lag.

2gb DDR2 Patriot 667
Intel dualcore E6750
Asus P5KC motherboard
GeForce 8600GT 256mb
Seagate 300gb Sata

ziniphrix is offline  
Old 01-23-2008, 07:12 AM   #2 (permalink)
Grandfather of Techist

Trotter's Avatar
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 30,954
Default Re: Decent parts, but slow load times...

Besides updates, do you have the latest drivers for your stuff, like mobo (SATA, chipset, LAN/ethernet, etc) and GFX card?

Another thing to check is what all is loading up with Windows. Use MSCONFIG to see. If you don't know how to do that, Google it (I'm at work and don't have time to write it all out).

You didn't post your OS. I don't know if Bootvis works with Vista, but I would suggest it for XP.


Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / EVGA GTX 760 2GB
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB / WD Red 3TB
G.SKILL Ripjaws 2x2GB DDR3 1600 - Crucial Ballistix Tracer 2x2GB DDR3 1600
Win7 Ult 64-bit - Func MS3 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard

R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 01-23-2008, 04:24 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jan 2008
Posts: 7
Default Re: Decent parts, but slow load times...

Yeah, I have the latest drivers, and I am using Windows XP Home 32-bit. I have a small amount of load ups. I even did a fresh reinstall about a month ago, and even when my computer practically had nothing installed, it was still as slow as it is now.

Pretty much what I am guessing is i have a part that's not necessarily compatible with my mobo, but I don't know how I would find out if a part works well with it or not.
ziniphrix is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Firefox loads VERY slow mack Microsoft Windows and Software 11 01-12-2008 02:39 AM
Parts Purchased...need help rjam420 System Upgrades 7 12-21-2007 04:45 PM
Why is IE 7 so slow? How to fix IE7? Speed it Up Larry Internet Software and Browsers 24 06-06-2007 01:19 PM

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:08 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.