Can I use both 8-pin CPU cables on my new motherboard? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-26-2013, 01:56 AM   #1 (permalink)
Lookin' for higher ground
 
Join Date: Feb 2007
Location: Sacramento
Posts: 1,105
Default Can I use both 8-pin CPU cables on my new motherboard?

Hi everyone!

Ok, here is my question:

Can I use both 8-pin CPU plugs from my Seasonic 850 Gold to plug into the two 8-pin jacks on my new motherboard?

Motherboard is the EVGA Z68 FTW 160-SB-E689-KR LGA 1155 Intel Z68 SATA 6Gb/s USB 3.0 Extended ATX Intel Motherboard. Power supply is the dreaded SeaSonic X Series X-850.

I am not sure if the Seasonic 8-pin plugs are the same, or if one is ATX12V and one is EPS12V. Can I use both of them?

I am a little confused in this area and do not want to fry my new system.

Please help me out if you can.

Thanks,

Soar
Attached Images
File Type: jpg 1.jpg (62.5 KB, 12 views)
__________________

__________________
Intel i5-3570
ASRock Z77 Extreme4
GeForce 560Ti
Seasonic SS660XP Platinum
Corsair Vengeance 1600 16GB
CM HAF X Blue
Antec H20 620
Intel 180GB SATA III 520
WD Black Caviar 2 TB
Seagate Green 3 TB
Gentle Typhoons [3]
Scythe Fan Controller w/Temps
soarwitheagles is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2013, 02:48 AM   #2 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,286
Default Re: Can I use both 8-pin CPU cables on my new motherboard?

Yes. If they are both actually 8pin CPU then they can both be plugged in.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Old 02-26-2013, 10:14 AM   #3 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Can I use both 8-pin CPU cables on my new motherboard?

Unless you are hugey overvolting your overclock, why use both? Just increases your cabling issues.
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2013, 11:16 AM   #4 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,286
Default Re: Can I use both 8-pin CPU cables on my new motherboard?

If they are built in he either hides them or plugs them in. Since they both go to the same place and he has a huge case I don't see the problem.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Old 02-26-2013, 08:19 PM   #5 (permalink)
Lookin' for higher ground
 
Join Date: Feb 2007
Location: Sacramento
Posts: 1,105
Default Re: Can I use both 8-pin CPU cables on my new motherboard?

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
Yes. If they are both actually 8pin CPU then they can both be plugged in.
Both are labeled CPU plugs and both have 8 pins.

Quote:
Originally Posted by patonb View Post
Unless you are hugey overvolting your overclock, why use both? Just increases your cabling issues.
I am not overclocking at all.

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
If they are built in he either hides them or plugs them in. Since they both go to the same place and he has a huge case I don't see the problem.
The cables are a bit unusual for me...all cables in the past have been round or oval. These Seasonic cables are actually flat and ribbon-like...quite strange to me.

This is a SeaSonic X Series X-850...fully modular. So I suppose I could just remove the extra CPU cable if I wanted to.

I just tried the system with one 8 pin plug, then with two. Seems to work fine either way...

Wanna know what is funny? I have never had a motherboard before that has the two 8-pin slots for two CPU plugs. Also, I have never had a PSU that offered two 12vATX CPU cables.

This almost seems as if these two were meant for each other!

Soar
__________________
Intel i5-3570
ASRock Z77 Extreme4
GeForce 560Ti
Seasonic SS660XP Platinum
Corsair Vengeance 1600 16GB
CM HAF X Blue
Antec H20 620
Intel 180GB SATA III 520
WD Black Caviar 2 TB
Seagate Green 3 TB
Gentle Typhoons [3]
Scythe Fan Controller w/Temps
soarwitheagles is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2013, 09:38 PM   #6 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,286
Default Re: Can I use both 8-pin CPU cables on my new motherboard?

The second is meant purely for overclocking. If you can take it off the PSU then you don't need to use it.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.