16GB of RAM, useful? - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > New Systems | Building and Buying
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-29-2011, 03:47 PM   #11 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2011
Location: Wyoming, USA
Posts: 58
Default Re: 16GB of RAM, useful?

I put 4GB in my new build, and it seems to suit me fine. Runs games smoothly, like Slaymate said I'm an average user so I don't need much. I think I will probably add the rest down the road though; at least to 8GB if not 16GB. I don't do a whole lot of multitasking either, so I guess it really comes down to what you will use it for, eh?
__________________

BloodyMercy is offline  
Old 05-30-2011, 09:58 AM   #12 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: 16GB of RAM, useful?

You should be just fine with 4GB, but more won't hurt you at all. I would just keep my eyes open for a sale on another identical set.
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 05-31-2011, 09:17 AM   #13 (permalink)
Wizard Techie
 
Lexluethar's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: 127.0.0.1
Posts: 4,708
Send a message via AIM to Lexluethar
Default Re: 16GB of RAM, useful?

For the average user 16 GB is way too much. While you are thinking you may be 'future' proofing your machine you aren't. The reason is by the time the average user may use that the speeds and specs of the RAM will be different in 5 years so you'll want different RAM anyways.

The only reason you would need that much is if you are multitasking with some hard-core applications or using virtual machines like others have said. I use VM's often and have three running at the same time, and I still have bit to spare at 4 GB of RAM.
__________________
-Vista SME
Lexluethar is offline  
Old 06-02-2011, 03:26 PM   #14 (permalink)
Super Techie
 
MyGodAL3X's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Ottawa, ON, Canada
Posts: 460
Default Re: 16GB of RAM, useful?

I have 12 GB in my rig and I constantly run 4 Virtual Machines and I used to play games on top of that and I almost never went over 50-60% use. So yeah 16 is way more than you need
__________________

MyGodAL3X is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.