You shouldn't read this ... or should you? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 10-02-2005, 12:02 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Oct 2005
Posts: 21
Default Gaming Rig Help

Update: The suggestions I have recieved thus far have been very helpful but I forget to mention I am worried about the upgradablity of this computer (I dont want to buy a new Mobo for awhile). Also Im recylcing my power supply and case from my old computer (Gateway 1998 or 1999) and I was wondering if this will cause an issue. The form factor of the case is ATX. I am unsure about the details of the power supply. Any suggestions on components are still welcomed budget is still $500-$600.

Now I am going to build a new computer with about a 550.00$ budget. I want this computer to run the newer games coming out with in the next few months as well as some old favorites and releases I have yet to play (ie: Half Life 2) and I want it to run that at reasonalbe speeds.

Component Description (Linked for Details)
ASUS A8N-SLI Deluxe Socket 939 NVIDIA nForce4 SLI ATX AMD

AMD Athlon 64 3000+ Venice 1GHz FSB 512KB L2 Cache Socket 939

Vid Card
GIGABYTE GV-NX66T128D Geforce 6600GT 128MB 128-bit GDDR3 PCI Express x16

Transcend 512MB 184-Pin DDR SDRAM ECC Registered DDR 400 (PC 3200)
Note: All other components not listed are being recycled.

Let me know what you thinK I could really use some help with this. I am pretty sure there are no compatability issues but if you see any let me know. Email is

Graphic H is offline  
Old 10-02-2005, 12:38 AM   #2 (permalink)
Do not Stare at my Avatar
Ste's Avatar
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,571
Send a message via MSN to Ste

Registered memory is considerably slower than non-registered memory, ECC is ok but get RAM thats unregistered.
oh and I don't reccomend ASUS for AMD, try DFI or MSI.

Is that all you need?
what kind of Power supply?

Ste is offline  
Old 10-02-2005, 10:54 AM   #3 (permalink)
Monster Techie
GuitarFreak1857's Avatar
Join Date: May 2005
Location: Virginia
Posts: 1,847

Antec makes good PSUs, and as for you vid card go with eVGA, i bet anyone here in this forum will agree with me on that . And everyone will also tell you to get the DFI LanParty (haha that company has had so much success in this fourm). You also need HDDs, go with seagate or western digital oem. (the motherboard comes with cables).

My Gaming Desktop
Abit IP35-E

Intel Core2 Duo E8400 (Thermalright Ultra-120)
Mushkin 2x2GB DDR800 RAM

eVGA GeForce 8800GTS
Creative X-Fi Gamer Edition
Western Digital Caviar 250GB 7,200RPM
Western Digital Caviar 640GB 7,200RPM
OCZ 720W ModStream
Lian Li PC-7A
Windows XP Professional x64 Edition
GuitarFreak1857 is offline  
Old 10-02-2005, 11:31 AM   #4 (permalink)
Wizard Techie
Join Date: May 2005
Posts: 3,312
Default Re: You shouldn't read this ... or should you?

Originally posted by Graphic H
I want this computer to run the newer games coming out with in the next few months as well as some old favorites and releases I have yet to play (ie: Half Life 2) and I want it to run that at reasonalbe speeds.
You are going to need more than a 128mb/128bit 6600gt if thats true. You will need something more like this:
You may even be able to unlock 4 extra pipes on it. Also, don't get ECC, registered, or error checking ram. It's more expensive than normal RAM, and it's slower to boot. It is for use in dedicated servers where stability is all that matters. Also, you will need at least 1gb of RAM, 512mb dosn't cut it anymore. You should get this instead:
Also, save your money and get this motherboard instead:
so, umm, err yeah
003 is offline  
Old 10-02-2005, 11:42 AM   #5 (permalink)
Lord Techie
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,553
Send a message via AIM to PZEROFGH

everything looks good, just change the mobo to a DFI board. and your done.

and change the memory to non registered ram. you dont need ECC cause thats just used in tserverse and such
AIM/Xfire - pzerofgh
PZEROFGH is offline  
Old 10-02-2005, 04:55 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,946

as 003 said, dont expect miracles with that card esp with newer games. U def want at least 1gb memory...

or and fix your sig!

P4 3.2
vaderpro is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:44 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.