much improvement ? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-08-2006, 01:23 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2006
Location: AUSTRALIA
Posts: 87
Default much improvement ?

would i see much improvement going from a celeron 2.4 478/128/400
to a P4 2.53 478/512/533 ??

i know its only .13 Ghz faster but will the FSB and L2 make it better ??
__________________

pat2k5 is offline  
Old 09-08-2006, 01:33 AM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Sep 2005
Location: N/A
Posts: 1,486
Default

Yes the P4 will be a great improvement. The celerons are basically PIII's, so the P4 is a lot better. Make sure your motherboard will support the P4 and have the right bus speeds.
__________________

Vybuni is offline  
Old 09-08-2006, 01:35 AM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2006
Location: AUSTRALIA
Posts: 87
Default

my mb is socket 478 and has fsb of 400 and 533 and yeah on the site it says it will work with all P4 and celerons that are 400 or 533 bus speed and under 3.2 Ghz
__________________
http://img262.imageshack.us/img262/9...gfinal2ld2.jpg
__________________
CPU: Intel Q6600 Quad @ 2.4 Ghz per core
Motherboard: ASUS P5B-Deluxe wifi
Hardrives: IDE MAXTOR 80 Gb (Windows)
2x SATA MAXTOR 320 Gbs in raid
Video Card: Nvidia 8800GTS (revised 512mb)
RAM: 6 Gb 667 kingston dual channel
Monitor: ASUS VW192T
Mouse: Microsoft Habu
Power Supply: Topower 1000W
OS: Windows XP x64 edition (to support all ma ram :D)
pat2k5 is offline  
Old 09-08-2006, 03:14 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 559
Default

Quote:
Originally posted by Vybuni
Yes the P4 will be a great improvement. The celerons are basically PIII's, so the P4 is a lot better. Make sure your motherboard will support the P4 and have the right bus speeds.
What do you mean by that?

The previous generation of Celerons were, for all intents and purposes, Pentium 4s with less cache. Same architecture, no difference except for the cache.......
__________________
AMD64 X2 4400+
DFI Lanparty Ultra-D
2GB Kingston Hyper-X (2-3-2-6)
TT Big Typhoon
eVGA 7900GT KO Superclocked (650/1650)
250GB Maxtor DiamondMax SATA2 HDD
Hiper Type-R 580W SLi PSU
19" Sony Trinitron CRT
magouster is offline  
Old 09-08-2006, 03:50 PM   #5 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123
Default

Actually Magouster, you're wrong.

The Celeron's were based on Pentium 3's.

The Celeron D's are still in production, and are based on Pentium 4's. Maybe next, they'll make a Celeron 2 Duo?
talldude123 is offline  
Old 09-08-2006, 04:07 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 559
Default

Yes, and the Celerons before that were based on the Pentium 2. The statement was way too vague to use as fact. The current Celerons are based on the P4s, like I said in my previous post.
__________________
AMD64 X2 4400+
DFI Lanparty Ultra-D
2GB Kingston Hyper-X (2-3-2-6)
TT Big Typhoon
eVGA 7900GT KO Superclocked (650/1650)
250GB Maxtor DiamondMax SATA2 HDD
Hiper Type-R 580W SLi PSU
19" Sony Trinitron CRT
magouster is offline  
Old 09-08-2006, 07:52 PM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Sep 2005
Location: N/A
Posts: 1,486
Default

I realize not all celerons are equal, but I was assuming that he had an older one because of the 400MHz bus and 128 L2.
Vybuni is offline  
Old 09-08-2006, 09:10 PM   #8 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123
Default

I'm pretty sure that Pentium 4's are 800Mhz FSB, not 533. And i guess that you're using a Celeron, not Celeron D? Because of the 128 cache vs. 256, and the lower FSB.
talldude123 is offline  
Old 09-08-2006, 09:44 PM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2006
Location: AUSTRALIA
Posts: 87
Default

nope p4s come in 533 fsb aswell. just older models. (northwoods, etc)
__________________

__________________
http://img262.imageshack.us/img262/9...gfinal2ld2.jpg
__________________
CPU: Intel Q6600 Quad @ 2.4 Ghz per core
Motherboard: ASUS P5B-Deluxe wifi
Hardrives: IDE MAXTOR 80 Gb (Windows)
2x SATA MAXTOR 320 Gbs in raid
Video Card: Nvidia 8800GTS (revised 512mb)
RAM: 6 Gb 667 kingston dual channel
Monitor: ASUS VW192T
Mouse: Microsoft Habu
Power Supply: Topower 1000W
OS: Windows XP x64 edition (to support all ma ram :D)
pat2k5 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.