Memory Help - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-25-2006, 07:15 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 18
Default Memory Help

Hi, I need help with my memory. I'm boing to buy 3 Ram Sticks. 2 of which are 512 mb, and 1 that is 512 mb. If put in the 512 into a dual channel does the other channel have to be in use too? or can i just have 3 of the sticks in out of the 4 slots? would that be okay? plz help. ty
__________________

krazyjoony is offline  
Old 12-25-2006, 07:26 PM   #2 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default

It would be ok to have the 3 sticks in, out of 4 slots. But they won't run in dual channel mode. I think 2 x 512s in dual channel is faster than 3 x 512 not running in dual channel mode.
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 12-25-2006, 08:18 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 18
Default

ok thnx, but do you just put the 2 sticks in the same colored slots? like put both of the sticks in the 2 blue slots?
krazyjoony is offline  
Old 12-25-2006, 08:36 PM   #4 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default

That's how it usually is, to run in dual channel. But I would also check your motherboard manual for the correct configuration.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 12-25-2006, 08:43 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
GuitarFreak1857's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Virginia
Posts: 1,847
Default

which motherboard do you have? you can run dual channel with two sticks in the right RAM slots. it would run faster as dual channel with 2x512mb as opposed to 3x512mb not in dual channel.
__________________
My Gaming Desktop
Abit IP35-E

Intel Core2 Duo E8400 (Thermalright Ultra-120)
Mushkin 2x2GB DDR800 RAM

eVGA GeForce 8800GTS
Creative X-Fi Gamer Edition
Western Digital Caviar 250GB 7,200RPM
Western Digital Caviar 640GB 7,200RPM
OCZ 720W ModStream
Lian Li PC-7A
Windows XP Professional x64 Edition
GuitarFreak1857 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.