Dual Channel Ram Upgrading Question - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-15-2007, 10:22 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 1
Default Dual Channel Ram Upgrading Question

I currently have 1GB of DDR PC2700, in the form of two 512 chips. There are two vacant slots remaining and I wish to upgrade to 1.5 GB.

Economically it would make more sense to buy one stick of 512, but I have read that RAM will function at its maximum potential if two sticks (two 256 chips) are installed in tandem.

If I were to purchase a single 512 stick and leave a slot vacant would I be limiting the performance of my RAM?
__________________

djdadude is offline  
Old 01-16-2007, 08:23 AM   #2 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 71
Default

It doesn't really matter. It will run as fast as your slowest stick of ram. And you can only dual channel 2 identical sticks.
__________________

nicholasp7 is offline  
Old 01-16-2007, 09:47 AM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jan 2005
Location: Delaware
Posts: 3,475
Default

Your memory will run in single channel if you do that.

Dual channel needs to have matched pairs.
turtile is offline  
Old 01-16-2007, 11:12 AM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 133
Default Re: Dual Channel Ram Upgrading Question

Quote:
Originally posted by djdadude
I currently have 1GB of DDR PC2700
He doesn't have DDR2 So, I'm almost positive it will make no difference and will allow him to add another 512MB later.
apdrummer is offline  
Old 01-16-2007, 11:40 AM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Shumway's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: London - Ontario - Canada
Posts: 2,729
Default Re: Re: Dual Channel Ram Upgrading Question

Quote:
Originally posted by apdrummer
He doesn't have DDR2 So, I'm almost positive it will make no difference and will allow him to add another 512MB later.

Well obviously he can add another stick later but as said above it will only run in single channel mode for now.
Shumway is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.