Built a rig but.... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-02-2007, 05:41 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 3
Default Built a rig but....

Ok about 1 year ago I built a computer for myself. It is not from the most expensive or best parts I could find, however I did spend a little extra on the video card. The problem I am having, and I do not know if this is a hardware issue or a software issue, but the computer will sometimes just freeze. I have overclocked it once or twice successfully to a 4ghz. I don't know if maybe I messed up the processor or if the OS is acting up. Sometimes I get the BSD and it shuts down. At first I thought this must be a virus so I did some research on the error messege on Microsoft and found that it wasn't a virus causing it. It also will lockup while booting the OS. When the black XP Pro screen appears with the little blue bar moving to the right it just freezes. Now the funny thing about this freeze is that the blue bar stops moving for about 10 seconds and then continues moving, but windows never boots. The remedy for this is a cold reboot or hitting the reset button, CTRL+ALT+DEL doesn't work in this situation. Another time when it will freeze is when I am watching TV on it. Same remedy works here too. I also get a blue screen ever so often. The part that sucks is it doesn't happen enough for me to see a pattern. It isn't only when I do this or that but it will just surprise me.

Any input would be greatly appreciated.
__________________

jforward5 is offline  
Old 06-02-2007, 05:45 PM   #2 (permalink)
There and Back again
 
Nukem's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,403
Default Re: Built a rig but....

sounds to me that a reload is needed. slick it and reload your OS and start from scratch. it's probably from all kinds of programs loaded/uninstalled and just plain havoc going on... it's good to do reload every now and again... gives it a fresh start.
__________________

__________________



Dell 4K S2817Q / Logitech Z-680 / Func MS3 Mouse / Corsair K70 LUX rgb
NZXT Source 530 / i5-7600K / Corsair H100i v2 / ASRock Z270 Extreme4
SM951 M2 256GB / 850 evo 1TB / Seagate 2TB / WD 2TB
2x16GB Vengeance LPX DDR4 3000 / evga Classified GTX 980 ti / Seasonic M12II 850W

Nukem is offline  
Old 06-02-2007, 05:50 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 3
Default Re: Built a rig but....

But I hardly install anything new on it. And I just put a new HDD in it about 3 months ago. Seagate Barracuda 250 gig and more memory 1.5 gig DDR2 667 MGHz corsair. The problem existed before the new HDD and memory, so I was thinking I couldn't be the memory or HDD. What else it could it be?
jforward5 is offline  
Old 06-02-2007, 06:37 PM   #4 (permalink)
There and Back again
 
Nukem's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,403
Default Re: Built a rig but....

when you put the new drive in, you reloaded the system correct?

it's probalby a driver issue. some times there are bugs in new drivers. (I.E. video drivers, sound card, etc) it could also be a compatablity issue with some of the MS updates and what you have now... more than likely though it's not a hardware issue, but for referance, could you give us your specs so we might take a look and rule that out or as a possibility
__________________



Dell 4K S2817Q / Logitech Z-680 / Func MS3 Mouse / Corsair K70 LUX rgb
NZXT Source 530 / i5-7600K / Corsair H100i v2 / ASRock Z270 Extreme4
SM951 M2 256GB / 850 evo 1TB / Seagate 2TB / WD 2TB
2x16GB Vengeance LPX DDR4 3000 / evga Classified GTX 980 ti / Seasonic M12II 850W

Nukem is offline  
Old 06-02-2007, 07:01 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 3
Default Re: Built a rig but....

I did reinstall everything on the new HDD. The issue existed before the upgrades. So I am not sure if it is a driver issue.
jforward5 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Built a new comp.... now how do i get on the internet?!? therascalking Hardware Repairs and Troubleshooting 8 06-02-2007 04:32 PM
Headphones built in 5.1 Krustis Computer Audio and Multimedia 4 05-31-2007 03:58 AM
New built PC won't boot audiovideo Hardware Repairs and Troubleshooting 4 05-13-2007 11:17 AM
Built new pc, wont boot what to do? firespawn Hardware Repairs and Troubleshooting 4 05-05-2007 09:50 PM
Help:Perfect custom built computer ZeeLex New Systems | Building and Buying 17 04-05-2007 12:21 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.