Any Changes Needed... ?? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > System Upgrades
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-27-2006, 08:54 PM   #1 (permalink)
-Deactivated-
 
Oreo's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: England
Posts: 5,723
Send a message via MSN to Oreo
Default Not bad really...

After about a month of deciding and spending hours reading the different FPS on tomshardware charts (and getting dissapointed every time i click on Elder Scrolls IV) i have decided on my pc specs with my tight budget of 340 pounds if im lucky unough to get the money from my ebay auctions. (well my stuff on my dads credit card ... im only 13).

anyway this is what i hope to get the money for but im wondering on the performance or how i could improve it and stay under 340pounds.

AMD Athlon AM2 Single Core 3800 2.4GHZ 512K L2 Cache.
Ati Sapphire Radeon X1950XT 256MB version.
Gigabyte PCI-E X16 Single GPU AM2 socket Motherboard.
PC 5300/667MHZ 1GB Ram (normal ''Budget'' ram from exlir)
160GB Western Digital 7200RPM 8MB Cache Hard Disk.

And now the best part .. i have a 300 watt or 350 built in psu ... my dad has been working and building pc's and servers for around 15 years and has placed a bet that if all this wont run on the psu or it all gets fried ec ect he will replace it all ... Now im confident it will break so hopefully he will replace with a 550watt psu.



Many Thanks. What needs to be changed or should it run Games like Half Life episode one and BF2142 alright (medium and above settings) ?
__________________

__________________
-Deactivated-
Oreo is offline  
Old 12-27-2006, 10:30 PM   #2 (permalink)
-Deactivated-
 
Oreo's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: England
Posts: 5,723
Send a message via MSN to Oreo
Default

Someone please express your opinions on the above ^^
__________________

__________________
-Deactivated-
Oreo is offline  
Old 12-28-2006, 01:00 AM   #3 (permalink)
There and Back again
 
Nukem's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,403
Default

it would not have much room, but I think the PSU will run it, honestly...
__________________



Dell 4K S2817Q / Logitech Z-680 / Func MS3 Mouse / Corsair K70 LUX rgb
NZXT Source 530 / i5-7600K / Corsair H100i v2 / ASRock Z270 Extreme4
SM951 M2 256GB / 850 evo 1TB / Seagate 2TB / WD 2TB
2x16GB Vengeance LPX DDR4 3000 / evga Classified GTX 980 ti / Seasonic M12II 850W

Nukem is offline  
Old 12-28-2006, 07:56 AM   #4 (permalink)
-Deactivated-
 
Oreo's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: England
Posts: 5,723
Send a message via MSN to Oreo
Default

Ok but how about the system specs .... anything i could improve on but u'll have to really try to convince me to change to an Intel Processor ..... its to much faff to deal with .


Thanks
__________________
-Deactivated-
Oreo is offline  
Old 12-28-2006, 08:45 AM   #5 (permalink)
There and Back again
 
Nukem's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,403
Default

system looks good... I think you'll be happy.
__________________



Dell 4K S2817Q / Logitech Z-680 / Func MS3 Mouse / Corsair K70 LUX rgb
NZXT Source 530 / i5-7600K / Corsair H100i v2 / ASRock Z270 Extreme4
SM951 M2 256GB / 850 evo 1TB / Seagate 2TB / WD 2TB
2x16GB Vengeance LPX DDR4 3000 / evga Classified GTX 980 ti / Seasonic M12II 850W

Nukem is offline  
Old 12-28-2006, 08:57 AM   #6 (permalink)
-Deactivated-
 
Oreo's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: England
Posts: 5,723
Send a message via MSN to Oreo
Default

Thanks Nukem, The weakest components im seeing will be the lack of Dual Core Processors and and anotehr half a gig of memory, Its all down to money though.

I have a question. This may be a website fault but The Single Core 3800 is running at 2.4GHz but the Dual Core is 2.0GHZ.

Is the dual core still faster for playing games because the CPU Charts seem to be a bit random on the whole dual core v single core.



Thanks
__________________
-Deactivated-
Oreo is offline  
Old 12-28-2006, 08:59 AM   #7 (permalink)
There and Back again
 
Nukem's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,403
Default

read this... it should clear it up.

http://www.techist.com/showthread.ph...hreadid=123957
__________________

__________________



Dell 4K S2817Q / Logitech Z-680 / Func MS3 Mouse / Corsair K70 LUX rgb
NZXT Source 530 / i5-7600K / Corsair H100i v2 / ASRock Z270 Extreme4
SM951 M2 256GB / 850 evo 1TB / Seagate 2TB / WD 2TB
2x16GB Vengeance LPX DDR4 3000 / evga Classified GTX 980 ti / Seasonic M12II 850W

Nukem is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.