new PC doesn't recognize CRT monitor - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 04-16-2005, 01:39 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Apr 2005
Posts: 1
Default new PC doesn't recognize CRT monitor

I just completed my first build today - ASUS motherboard (8T800 or something), Athlon 64 2800+, 2x512MB Corsair RAM, GeForce 5200 video card. At first it simply wasn't booting at all - as in I pressed the front power button and nothing happened. I took it into work as we have a PSU tester there, and as fate would have it, newegg shipped me a dud PSU. So we go through and install a new one, everyone looks good, it boots fine. My friend goes into setup, just kind of looks around, we agree everything looks good.

I come home, and I am quite surprised to find that the old 19" CRT monitor I have been using for years now doesn't seem to work! It's plugged into the serial port on the GeForce graphics card, as the ASUS motherboard does not have a port for it. My friend's monitor worked just fine, but I bring it home, and nothing! The monitor simply stays as if it were in hibernation with the yellow LED and I cannot get it to turn to the green one. I have no idea what has happened - I went through and checked all the cables, everything is fine - I didn't bump it on the way home or anything. Is there something obvious I'm missing? It could be something to do with the graphics card I suppose..

Please help Thank you!

g4f is offline  
Old 04-16-2005, 04:09 AM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
Nubius's Avatar
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600

Sounds like your computer isn't posting....which means the monitor has nothing to do with it.

Your computer has a hardware problem, could be the graphics card or RAM just needs to be resat again and then try to boot up.

99% of the time when people say their monitor doesn't come on, they want to blame the monitor or graphics card and it's generally as something as simple as a part needs to be resat because comps are weird like that, or theres a major problem keeping it from POSTing at all

Nubius is offline  
Old 04-16-2005, 10:38 AM   #3 (permalink)
Techie Beyond Description
Apokalipse's Avatar
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,556

99.999% of computer problems are not the monitor itself
as Nubius said, it is most likely something in the inside of your case

since it's your first build, you may want to read up a little, and try and figure out if you've missed something
Apokalipse is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:11 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.