Bottlenecking - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-01-2005, 12:42 AM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 821
Default Bottlenecking

My question is simple. I have 2 gig of DDR-SDRAM (2 x 1 gig sticks) and they are dual channel in a dual channel motherboard. My FSB is at 250 MHz and my RAM is set to about 209 MHz. Should I worry about bottlenecking, or should I pretty much be okay because it is dual channel?
__________________

__________________
AMD Athlon 64 3000+ socket 939 @ 2.3 GHz
MSI K8N Neo2 Platinum motherboard
EVGA GeForce 6800 GT
2 GB DDR 400 (PC 3200) (2 x 1 GB sticks) (Dual Channel)
DVD player and seperate DVD RW drive
Floppy Drive
80 GB Western Digital Hard Drive
500 watt power supply
Sound Blaster Audigy
Logitech 5.1 surround sound speakers
SAMSUNG SyncMaster 710T LCD monitor
Aspire X Navigator Case
Wayniac is offline  
Old 06-01-2005, 01:05 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 943
Default

that shouldn't be a bottleneck unless your doing some seriouse stuff
__________________

__________________
AMD 64 939 3200+@2.7ghz
ASUS A8N-SLI DELUX htt@270X5
Segate 120gig SATA
1gig PC3200 Geil Value Ram Duel Channel@ddr480 3-3-3-8
Gigabyte 6600GT-PCI-E@580/1.3
Sh0r_ty is offline  
Old 06-01-2005, 01:11 AM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 3,220
Default

well then the CPU will have to wait for the ram so you'll probably get speeds of 209mhz for the CPU as well if you think about it
__________________


Quote:
I don\'t play for fun, I play to win and winning is fun.
diabloII is offline  
Old 06-01-2005, 11:27 AM   #4 (permalink)
Him
Wizard Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 3,190
Send a message via AIM to Him Send a message via Yahoo to Him
Default

You're OCed, so you would want a 1:1 ratio as nothign will have to wait for the other thing.
Him is offline  
Old 06-01-2005, 10:25 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 821
Default

Okay, so even though I have dual slots and dual channel RAM, you're all still recommending that I see how high I can get my RAM with a 1:1 ratio. I'll get on that as my next project after my video card project.
__________________
AMD Athlon 64 3000+ socket 939 @ 2.3 GHz
MSI K8N Neo2 Platinum motherboard
EVGA GeForce 6800 GT
2 GB DDR 400 (PC 3200) (2 x 1 GB sticks) (Dual Channel)
DVD player and seperate DVD RW drive
Floppy Drive
80 GB Western Digital Hard Drive
500 watt power supply
Sound Blaster Audigy
Logitech 5.1 surround sound speakers
SAMSUNG SyncMaster 710T LCD monitor
Aspire X Navigator Case
Wayniac is offline  
Old 06-01-2005, 10:38 PM   #6 (permalink)
Him
Wizard Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 3,190
Send a message via AIM to Him Send a message via Yahoo to Him
Default

Yes. You always want to strive for a 1:1 ratio, nothing else. Unless something else works better, sometimes 4:5 does but not usually. 1:1 is your best bet. Dual channel should have no effect on your performance, at least not in a bad way.
__________________

Him is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.