XP SP3 Problems - stalling, impossible to install, strange HD issues. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-07-2008, 01:43 PM   #1 (permalink)
El Mágico
 
snowsurfer's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Spain
Posts: 390
Default XP SP3 Problems - stalling, impossible to install, strange HD issues.

Hey everyone,

First of all I'd like to point out that this is not the HD problem that appeared on the XP SP3 beta version.

Today I saw SP3 for XP (I'm running XP PRO OEM) on Windows Update, so I decided to install it. Half way through the install, the system freezes, and after a couple of minutes I get a black screen and a loud beep on the speakers. I hard reset, and my primary SATA HD does not appear while doing the POST, and I get a "non system disk" error. After hitting the reset button again, the HD appears and I also enter the BIOS setup and I see it there. I try to start, get to the windows loading (scrolling blue bar) screen, and after ages I decide to reset again. Next comes safe mode, and after 10 minutes or so the computer reboots, Windows starts normally, and all is up and running....still with SP2 though. No glitches, both HDs are OK, etc. Strange.

Well, I then tried to install SP3 manually, turned off every single resident program I have, made a manual restore point, and started the update. At around 40% it stopped, froze again, and just stayed that way. I reset it and the HD had "disappeared" again. :O As soon as I reset again it was back. Still on SP2. And it's all working fine.

Just this weekend I formatted my (quite new) Raptor X, made a fresh install, system is at stock speeds, cool and rock stable since Saturday (and still is, it seems).

My system is: X2 4400 (939), A8N-SLI Deluxe OEM (Latest BIOS and chipset drivers), 2x1GB OCZ Platinum DDR, Audigy 2 OEM, brand new MSI 8800 GTS-512, Seasonic S12 500w PSU, System HD is a WD Raptor X (6 months old, installed a couple of weeks ago for the first time), secondary is a 3-4 year old 160 GB SATA Barracuda, and I have a Pioneer DVD-R/W (108 I think).

I run Win XP Pro (original OEM license).

I'd much appreciate any help and / or suggestions, since I'd like to update to SP3.

Thanks a lot!
__________________

snowsurfer is offline  
Old 05-07-2008, 01:55 PM   #2 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: XP SP3 Problems - stalling, impossible to install, strange HD issues.

XP update delayed over glitch | Beyond Binary - A blog by Ina Fried - CNET News.com

Apparently many people have not seen that SP3 was halted due to some major glitches. I would hold off until you see that these have been fixed. I know Osiris posted that it was out again. But i wouldnt trust it jsut yet.
__________________

__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 05-07-2008, 02:04 PM   #3 (permalink)
El Mágico
 
snowsurfer's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Spain
Posts: 390
Default Re: XP SP3 Problems - stalling, impossible to install, strange HD issues.

Eeerm, thanks for the tip, but my Automatic Update downloaded it today, well, automatically, and the little yellow shield appeared in my tray, so I checked it out first, and it was SP3. I assumed that it would be OK to install them. So, has it been halted again (because it seems it was released today via Windows Update, at least for the EU)?
snowsurfer is offline  
Old 05-07-2008, 02:19 PM   #4 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: XP SP3 Problems - stalling, impossible to install, strange HD issues.

I have had it installed for a while now. So i do not know for fact if it was re-released today via WU. My guess would be a driver conflict. This is the same issue many users reprted for Vista SP1. Do you havea RealTek Sound device on your system?
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 05-07-2008, 02:25 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Snake91839's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: St. Louis
Posts: 471
Default Re: XP SP3 Problems - stalling, impossible to install, strange HD issues.

I've had this happen to two customers who had automatic updates enabled. I ended up taking their computers to see what's going on and I could not fix it. I ended up backing up data and doing a fresh install without sp3. I did not enable auto update this time. :-)
Snake91839 is offline  
Old 05-07-2008, 02:39 PM   #6 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,505
Default Re: XP SP3 Problems - stalling, impossible to install, strange HD issues.

Just updated to SP3 last night on this system...testing it out before I do it on my main rig (when my motherboard gets back in tomorrow). Seems to be working fine; WLM had to repair itself, but that only took a minute. Sound and everything else seems to be working great here.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 05-07-2008, 02:45 PM   #7 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: XP SP3 Problems - stalling, impossible to install, strange HD issues.

I personally have not had a issue. But for the most part it seems that the RealTek devices are the ones that have the biggest issue. They are fubar on Vista and could very well be with XP SP3 as well.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 05-07-2008, 02:51 PM   #8 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,505
Default Re: XP SP3 Problems - stalling, impossible to install, strange HD issues.

RealTek drives are working fine on my side. Don't think they're the most updated ones either..guess I can't remember what I all updated on this machine lol.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 05-07-2008, 03:01 PM   #9 (permalink)
El Mágico
 
snowsurfer's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Spain
Posts: 390
Default Re: XP SP3 Problems - stalling, impossible to install, strange HD issues.

Quote:
Originally Posted by Makaveli213 View Post
Do you havea RealTek Sound device on your system?
I do, but it is disabled in BIOS since I use the Audigy 2 as my main and only sound card.
snowsurfer is offline  
Old 05-07-2008, 03:04 PM   #10 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: XP SP3 Problems - stalling, impossible to install, strange HD issues.

Then it could be some other drivers. It could also be that it isnt a driver issue. My only suggestion. Remove all USB devices except the mouse and keyboard and try again.

Or go into Safe Mode with Networking and see if it will install there.
__________________

__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My SP3 experience... KSoD Microsoft Windows and Software 42 05-19-2008 02:45 PM
Very strange computer issues. No one knows the answers. Aiyana Hardware Repairs and Troubleshooting 9 03-29-2008 07:00 PM
Issues issues issues. Vista-64bit. 9600GT's in SLI. 4GB Vista problems. Oy Vey. TheOtis Hardware Repairs and Troubleshooting 2 03-24-2008 12:59 PM
Problems to install W98SE RobertXYZ Microsoft Windows and Software 1 01-24-2008 09:41 PM
Printer install problems kprtop Hardware Repairs and Troubleshooting 6 01-22-2008 01:43 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:07 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.