XP running slow -CPU @100% 70%of the time! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-08-2007, 07:59 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 27
Default XP running slow -CPU @100% 70%of the time!

Having a slight problem with my mini-Itx computer at the moment.. basically its running rather slow..

if i try play a video from youtube etc, it jumps and jolts about.. at 1st i thought maybe its my internet connection, but its working fine on my other computers.. I also noticed that the CPU usage sits at 100% while trying to play a clip on youtube..

at idle, with no extra programs in the taskbar running, the cpu usage hovers between 22%-50% and if i wiggle the mouse it jumps as high as 70% !!!

have just noticed while sitting here with the task manager up, not touching the keyboard or mouse, and only program running is Firefox, the CPU usage bar keeps fluctuating from 17% - 37% its all over the place!!

have also noticed that sometimes while typing text, everything will freeze while im typing, and a sec later, the computer will 'Catch up' with my input..

The computer is a Via Epia mini-itx embedded 800mhz cpu, 512mb ram.. connected to internet by ethernet wire at mo and i wouldnt imagin its overheating as there is 1 cpu fan, case fan, and the lid is off!!

any ideas!?
__________________

ryanrs is offline  
Old 07-08-2007, 08:07 PM   #2 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: XP running slow -CPU @100% 70%of the time!

Post a hijackthis log.
Is there dust inside the case?
Have you defragmented before?
Deleted temp files?
__________________

__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 07-08-2007, 08:22 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: May 2004
Location: /usr/root/mn/us
Posts: 1,118
Default Re: XP running slow -CPU @100% 70%of the time!

My first guess would be to make sure that the graphics driver is correctly installed. It sounds like the CPU is handling all the graphics processing...
__________________

Its a frigging Laptop, not a Labtop!!!!
bla!! is offline  
Old 07-08-2007, 08:28 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 152
Default Re: XP running slow -CPU @100% 70%of the time!

i would go through maintanence defrag...disk cleanup...error check on hdd...
then virus/spyware check
__________________
AMD ATHLON 64X2 5200+ DUAL CORE
ASUS M2N-E-SLI
256 DDR3 INNO3D 8600GT
2x1GB PQY DDR2 800MHZ
250GB SEAGATE IDE
320GB WESTERN DIGITAL SATAII
19" LG L194WT WS
ANTEC 900 CASE

AMD ATHLON 64X2 4600+ DUAL CORE
GB GA M555-SLI-S4
256 DDR2 ASUS 7600GT
2X 1GB DDR2 667MHZ
400GB SEAGATE SATAII
GENERIC CASE
joey1 is offline  
Old 07-08-2007, 09:06 PM   #5 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,304
Default Re: XP running slow -CPU @100% 70%of the time!

Open Task Manager and look to see what is eating up the CPU. If it is something you don't recognize, Google it. This should ALWAYS be your first step when something it spiking the CPU.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 07-08-2007, 09:19 PM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 152
Default Re: XP running slow -CPU @100% 70%of the time!

Quote:
Originally Posted by Trotter View Post
Open Task Manager and look to see what is eating up the CPU. If it is something you don't recognize, Google it. This should ALWAYS be your first step when something it spiking the CPU.
i am going to second this - go into task manager > processes > sort cpu and that as trotter said should tell u wat is eating cpu usage
__________________
AMD ATHLON 64X2 5200+ DUAL CORE
ASUS M2N-E-SLI
256 DDR3 INNO3D 8600GT
2x1GB PQY DDR2 800MHZ
250GB SEAGATE IDE
320GB WESTERN DIGITAL SATAII
19" LG L194WT WS
ANTEC 900 CASE

AMD ATHLON 64X2 4600+ DUAL CORE
GB GA M555-SLI-S4
256 DDR2 ASUS 7600GT
2X 1GB DDR2 667MHZ
400GB SEAGATE SATAII
GENERIC CASE
joey1 is offline  
Old 07-09-2007, 09:21 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 27
Default Re: XP running slow -CPU @100% 70%of the time!

ok, well i here is a screen dump of me task manager info..



i cannot see anything out of place in the processes..

note, defrag was currently running while i took them screen shots. Chkdsk has recently been run, and AVG runs automatically every night..

Here is HijackThis v2.02 info...

----------------
Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
Scan saved at 14:18:27, on 09/07/2007
Platform: Windows XP SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Boot mode: Normal

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\Program Files\Wirelwss LAN Utility\tiwlnsvc.exe
C:\WINDOWS\system32\wscntfy.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\jusched.exe
C:\WINDOWS\Mixer.exe
C:\WINDOWS\vsnpstd.exe
C:\Program Files\Logitech\Video\LogiTray.exe
C:\Program Files\Common Files\PCSuite\Services\ServiceLayer.exe
F:\Program Files\iTunes\iTunesHelper.exe
C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
C:\Program Files\Logitech\Video\FxSvr2.exe
C:\Program Files\Common Files\Apple\Mobile Device Support\bin\AppleMobileDeviceService.exe
D:\Program Files\MSN Messenger\msnmsgr.exe
C:\WINDOWS\system32\mmc.exe
C:\WINDOWS\system32\DfrgFat.exe
C:\Program Files\Common Files\Real\Update_OB\realsched.exe
C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe
f:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = ftp://ryanrs.pwp.blueyonder.co.uk/
F3 - REG:win.ini: run=
O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\ssv.dll
O2 - BHO: (no name) - {7E853D72-626A-48EC-A868-BA8D5E23E045} - (no file)
O2 - BHO: Google Toolbar Helper - {AA58ED58-01DD-4d91-8333-CF10577473F7} - c:\program files\google\googletoolbar1.dll (file missing)
O3 - Toolbar: &Google - {2318C2B1-4965-11d4-9B18-009027A5CD4F} - c:\program files\google\googletoolbar1.dll (file missing)
O4 - HKLM\..\Run: [TI WLAN] C:\Program Files\Wirelwss LAN Utility\TIWLANCu.exe
O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] "C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\jusched.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [Voodoo2] rundll32.exe 3dfxv2ps.dll,UpdateRegSettings
O4 - HKLM\..\Run: [C-Media Mixer] Mixer.exe /startup
O4 - HKLM\..\Run: [AVG7_CC] d:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgcc.exe /STARTUP
O4 - HKLM\..\Run: [PCSuiteTrayApplication] H:\PROGRA~1\Nokia\NOKIAP~1\LAUNCH~1.EXE -startup
O4 - HKLM\..\Run: [TkBellExe] "C:\Program Files\Common Files\Real\Update_OB\realsched.exe" -osboot
O4 - HKLM\..\Run: [snpstd] C:\WINDOWS\vsnpstd.exe
O4 - HKLM\..\Run: [WinampAgent] f:\Program Files\Winamp\winampa.exe
O4 - HKLM\..\Run: [LVCOMSX] C:\WINDOWS\system32\LVCOMSX.EXE
O4 - HKLM\..\Run: [LogitechVideoRepair] C:\Program Files\Logitech\Video\ISStart.exe
O4 - HKLM\..\Run: [LogitechVideoTray] C:\Program Files\Logitech\Video\LogiTray.exe
O4 - HKLM\..\Run: [IMJPMIG8.1] "C:\WINDOWS\IME\imjp8_1\IMJPMIG.EXE" /Spoil /RemAdvDef /Migration32
O4 - HKLM\..\Run: [MSPY2002] C:\WINDOWS\system32\IME\PINTLGNT\ImScInst.exe /SYNC
O4 - HKLM\..\Run: [PHIME2002ASync] C:\WINDOWS\system32\IME\TINTLGNT\TINTSETP.EXE /SYNC
O4 - HKLM\..\Run: [PHIME2002A] C:\WINDOWS\system32\IME\TINTLGNT\TINTSETP.EXE /IMEName
O4 - HKLM\..\Run: [QuickTime Task] "D:\Program Files\QuickTime\qttask.exe" -atboottime
O4 - HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe
O4 - HKLM\..\Run: [iTunesHelper] "F:\Program Files\iTunes\iTunesHelper.exe"
O4 - HKCU\..\Run: [msnmsgr] "D:\Program Files\MSN Messenger\msnmsgr.exe" /background
O4 - HKCU\..\Run: [BitTorrent] "D:\Program Files\BitTorrent\bittorrent.exe" --force_start_minimized
O4 - HKCU\..\Run: [PcSync] H:\Program Files\Nokia\Nokia PC Suite 6\PcSync2.exe /NoDialog
O4 - HKCU\..\Run: [ctfmon.exe] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'LOCAL SERVICE')
O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [AVG7_Run] d:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgw.exe /RUNONCE (User 'LOCAL SERVICE')
O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'NETWORK SERVICE')
O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')
O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'Default user')
O4 - Global Startup: Adobe Gamma Loader.lnk = C:\Program Files\Common Files\Adobe\Calibration\Adobe Gamma Loader.exe
O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\ssv.dll
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\ssv.dll
O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O16 - DPF: {00B71CFB-6864-4346-A978-C0A14556272C} (Checkers Class) - http://messenger.zone.msn.com/binary...r.cab31267.cab
O16 - DPF: {20A60F0D-9AFA-4515-A0FD-83BD84642501} (Checkers Class) - http://messenger.zone.msn.com/binary...r.cab56986.cab
O16 - DPF: {8E0D4DE5-3180-4024-A327-4DFAD1796A8D} (MessengerStatsClient Class) - http://messenger.zone.msn.com/binary...t.cab31267.cab
O16 - DPF: {97E71027-0BA2-44F2-97DB-F84D808ED0B6} (MessengerStatsClient Class) - http://messenger.zone.msn.com/binary...t.cab55762.cab
O16 - DPF: {B8BE5E93-A60C-4D26-A2DC-220313175592} (MSN Games - Installer) - http://messenger.zone.msn.com/binary...o.cab56649.cab
O16 - DPF: {C3F79A2B-B9B4-4A66-B012-3EE46475B072} (MessengerStatsClient Class) - http://messenger.zone.msn.com/binary...t.cab56907.cab
O16 - DPF: {E6187999-9FEC-46A1-A20F-F4CA977D5643} (ZoneChess Object) - http://messenger.zone.msn.com/binary/Chess.cab55200.cab
O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{8C480B77-7445-4A53-A426-1ED04D8FD8A8}: NameServer = 62.30.112.39,194.117.134.19
O23 - Service: Adobe LM Service - Unknown owner - C:\Program Files\Common Files\Adobe Systems Shared\Service\Adobelmsvc.exe
O23 - Service: Apple Mobile Device - Apple, Inc. - C:\Program Files\Common Files\Apple\Mobile Device Support\bin\AppleMobileDeviceService.exe
O23 - Service: AVG7 Alert Manager Server (Avg7Alrt) - Unknown owner - d:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgamsvr.exe (file missing)
O23 - Service: AVG7 Update Service (Avg7UpdSvc) - Unknown owner - d:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgupsvc.exe (file missing)
O23 - Service: AVG E-mail Scanner (AVGEMS) - Unknown owner - d:\PROGRA~1\Grisoft\AVGFRE~1\avgemc.exe (file missing)
O23 - Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) - Macrovision Corporation - C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\11\Intel 32\IDriverT.exe
O23 - Service: iPod Service - Apple Inc. - C:\Program Files\iPod\bin\iPodService.exe
O23 - Service: ServiceLayer - Nokia. - C:\Program Files\Common Files\PCSuite\Services\ServiceLayer.exe
O23 - Service: TI Wlan Service (tiwlnsvc) - Unknown owner - C:\Program Files\Wirelwss LAN Utility\tiwlnsvc.exe

--
End of file - 7002 bytes
ryanrs is offline  
Old 07-09-2007, 09:56 AM   #8 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: XP running slow -CPU @100% 70%of the time!

uninstall Google Toolbar
turn off Diskeepers Automatic Defrag and IFAAST
__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 07-09-2007, 11:44 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 27
Default Re: XP running slow -CPU @100% 70%of the time!

ok, but what is Diskeepers Automatic Defrag and IFAAST ?? and how do i remove them? are these bundled into windows XP? or partition manager?? as these are the only 2 programs that i can think of that it could have got installed with.. as i never installed them myself..
ryanrs is offline  
Old 07-09-2007, 12:07 PM   #10 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,304
Default Re: XP running slow -CPU @100% 70%of the time!

Use MSCONFIG, uncheck Quicktime, Real Player, iTunes, Diskkeeper, mixer.exe, msnmsgr.exe.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Log of computer that is running really slow dario03 HijackThis Logs (finished) 3 06-25-2007 02:50 PM
Computer Running Very Slow!! Please help! johnc123 Microsoft Windows and Software 7 06-10-2007 11:01 PM
Internet/computer running slow vampyric_blood HijackThis Logs (finished) 3 03-25-2007 10:43 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.