XP Pro or Home - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-13-2005, 10:24 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 43
Default XP Pro or Home

Is there a big difference between home and pro editions? what are the extra benefits of pro?

Thanx.
__________________

kaisermoran is offline  
Old 01-13-2005, 11:42 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: May 2004
Location: Oklahoma
Posts: 5,280
Send a message via AIM to beedubaya
Default

Pro has many networking features, Internet Information Services, and is reqired to log into a Windows NT domain. Pro also has something called Group Policy which allows you to customize your Windows installation to great extent.
__________________

beedubaya is offline  
Old 01-13-2005, 01:16 PM   #3 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 2,932
Default

Searching the forum is a wonderful way to learn stuff, dude. Especially since this question (with exact title) has been asked countless times before.

But you probably didn't see anything right? Yeah, we know...

Anyway, if you want to know the specifics, the spec releases from MS are a great way to check off the differences.

Other than that, don't bother with Home, it's not getting updates anymore and all the focus is on Pro. Pro is more stable, more fully featured, cleaner, and more powerful.
__________________

-----------------------------------------------
Don\'t hate the player...Hate the game...
ShoobieRat is offline  
Old 01-13-2005, 05:07 PM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,782
Default

Pro is much better. Why is pro more stable though?
__________________
Core 2 Duo E6400, DFI Infinity 975X/G, 2x 512mb DDR2 667mhz, Albatron 7900gt, WD 200gb SATA, Samsung DVD-RW, Silverstone ST-50EF 500w PSU.
waynejkruse10 is offline  
Old 01-13-2005, 06:06 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 54
Default

just because it is.....Pro has more "control" interface, so to speak. You can do more, and it was created after noticing the flaws in XP HOme, so therefore, it is more stable. Pro now, it is better!
__________________
AMD Athlon 64 3400+
nVidia 5700 LE 256 MB
512 MB Corsair XMS Series
bigdawgjts2663 is offline  
Old 01-13-2005, 06:34 PM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: May 2004
Location: Oklahoma
Posts: 5,280
Send a message via AIM to beedubaya
Default

I used to use Home and now I use Pro. Both were stable, but I have to say I have not had Pro freeze up on me one time.
beedubaya is offline  
Old 01-13-2005, 06:44 PM   #7 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,782
Default

ok then
__________________
Core 2 Duo E6400, DFI Infinity 975X/G, 2x 512mb DDR2 667mhz, Albatron 7900gt, WD 200gb SATA, Samsung DVD-RW, Silverstone ST-50EF 500w PSU.
waynejkruse10 is offline  
Old 01-14-2005, 05:59 AM   #8 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

yes I've noticed Home is unstable at times, and Pro has much more control with programs.
there are some features Pro has that Home doesn't, like group policy editor (gpedit)
__________________
Apokalipse is offline  
Old 01-14-2005, 03:45 PM   #9 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,782
Default

Ive never used Home so i wouldnt know.
__________________
Core 2 Duo E6400, DFI Infinity 975X/G, 2x 512mb DDR2 667mhz, Albatron 7900gt, WD 200gb SATA, Samsung DVD-RW, Silverstone ST-50EF 500w PSU.
waynejkruse10 is offline  
Old 01-14-2005, 09:20 PM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 57
Send a message via AIM to kirkmears Send a message via Yahoo to kirkmears
Default

my guess that since all the developers are using pro, applications will just run better on pro versions due to the significant amount of testing on pro rather than home versions

but thats just a guess since i've only worked with the pro version

(when in doubt...check it out)

http://www.microsoft.com/windowsxp/h...choosing2.mspx

i would say NTFS & remote desktop are two good reasons to use it
http://www.ntfs.com/ntfs_vs_fat.htm
__________________

__________________
PW5 64, E6300@2.8, X1900XT, (5) 74GB RAPTORs, 2GB Corsair XMS800, ATI HDTV Wonder, DELL 30\"
kirkmears is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.