XP pauses loading with black screen - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 04-25-2005, 04:59 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Apr 2005
Posts: 3
Default XP pauses loading with black screen


a computer I am trying to fix appears to be clean of viruses and spyware, and SFC didn't find anything bad.

When I start the PC, POST will go through and Windows will try to start and then stop with a black screen. The HD will go rattling for a few more seconds and then go on and off for a few more seconds, then stop. 2 Minutes later, Windows starts normally.

When I start in Safe Mode, it will load all drivers (last one is 440agp.sys or similar), and again stop for 2 minutes.

It is not directly a network problem - it happens with the network cable unplugged. But I did briefly have an Error 12 or 10 with the network card (which was fixed by reinstalling the drivers and didn't show up a second time). So it could be a broken network card, but probably not a network communication problem. But I have never seen this problem because of a broken NIC.

Another interesting thing is that the PC usually runs 24/7, and it was running when I first had a look at it. It had been running fine without a problem, and I only wanted to look up something for the PC that I had actually been working on, and then I found that the windows logon screen (NT style) was on, and I could click the buttons (they could be pressed), but nothing happened. I had to use the power button to turn it off, and I have had the above problem since.

Any thoughts, anything I can try?


semmelbroesel is offline  
Old 05-25-2005, 11:29 AM   #2 (permalink)
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123

i guess since your comp was running 24/7, you may have received major spyware or viruses. I'd just reformat (if you have your O.S. cd) and start fresh. Or maybe play around with the BIOS.

talldude123 is offline  
Old 06-03-2005, 03:36 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Apr 2005
Posts: 3

We did in the end - kept searching for reasons, nothing... :-(
semmelbroesel is offline  
Old 06-03-2005, 01:36 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
Join Date: Jun 2005
Posts: 584
Send a message via ICQ to daappleby

I had the problem with a USB keyboard installed. I was having trouble finding the keyboad and was waiting until it initialise for some stupid reason. Actually the solution was to move it to a different USB slot...

Help us Help you:

1) <b>RTFM</b>
2) Search TF using <b>more than one</b> keyword or combination of words
3) Post specific details. We need your computer specs, your OS, and any details from the error messages you get.
daappleby is offline  
Old 06-03-2005, 04:24 PM   #5 (permalink)
True Techie
Join Date: May 2005
Posts: 112

unhook unnecessary devices (i.e. everything) and try booting again
A+, Net+, Toshiba Copier Tech L1
Working on MCP
pctech86 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:45 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.