XP Loading Screen Takes Ages - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-02-2005, 12:36 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 435
Default XP Loading Screen Takes Ages

You know the screen where the blue bar goes from left to right?
Well on my computer the bar moves from left to right at least 30 times!

My specs are
AMD64 3000+
Asus A8V
512MB Ram
120GB Sata HDD
6600GT

Ive tried a defrag, ive got SP2 installed and i just cant think what i could be. Its not the number of startup entries as there are hardly any.

Any ideas?
__________________

chrisgill369 is offline  
Old 07-02-2005, 01:25 PM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jan 2005
Location: Delaware
Posts: 3,475
Default

Does the computer run slowly thereafter?

If it doesn't, I would try reinstalling windows.
__________________

turtile is offline  
Old 07-02-2005, 02:45 PM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 3,339
Default

Something suonds corrupted restore system folders using the CD or reformate all together.
__________________
<form action=\"http://www.srsyo.org/tfsearch.php\" method=\"get\">
<input type=\"text\" name=\"search\"> <input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Search TF before you post!\"></form>
Vista Discussion | 64 Bit Discussion |Microsoft Homepage | Yo Linux | Paul Thurrott | Fire Fox | Thunder Bird | Image Shack | Photo Bucket | Put File | Anti-Spyware | MS Anti-Spyware | Trillian | Anti-Virus | On Line Virus Scan
Tyler1989 is offline  
Old 07-02-2005, 03:10 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 432
Default

So your looking at what, maybe 25-30 seconds? If your not experiencing problems within Windows, leave it alone. 25-30 seconds is not worth a reinstall and is hardly indicative of something wrong.
tribalsun is offline  
Old 07-02-2005, 03:26 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 435
Default

Quote:
Originally posted by turtile
Does the computer run slowly thereafter?

If it doesn't, I would try reinstalling windows.
After that it loads up really quick, just a few seconds. I really dont want to reinstall because ive just spent ages downloading all my games from Steam lol.
chrisgill369 is offline  
Old 07-02-2005, 03:34 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,363
Default

Well you could cretae another partition and put your games there, and on the first partiton reformat,
__________________

Quote:
Ricer: from the latin word Ricarius meaning to suck at everything you attempt.
desiboi is offline  
Old 07-02-2005, 05:39 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 438
Default

ok can u plz tell me exactly (or point to) what a partiton is
harley3344 is offline  
Old 07-03-2005, 11:33 AM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 435
Default

Quote:
Originally posted by harley3344
ok can u plz tell me exactly (or point to) what a partiton is
I only have one partition at the moment ...
chrisgill369 is offline  
Old 07-03-2005, 11:46 AM   #9 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 420
Send a message via AIM to silence782
Default

I had a problem similar to that when I had XP and linux dual-booting I got a black screen for at least a minute, then wondows would boot fine. But when I reinstalled XP as a single OS on the HD, it booted just fine.
__________________
Still weak, I know, but getting better:
CPU: AMD AthlonXP 2500+
1.8GHz @ 333 FSB
512 DDR 2700
160 GB westerndigital hd
Dual booted with XP/Fedora Core 5
PCchips M848A mobo
nVIDIA GeForce MX 4000 video Card
Associate\'s Degree in Applied Computer Sciences.
A+ Certified for Hardware and Operating Systems. Network+ Certified
silence782 is offline  
Old 07-03-2005, 10:24 PM   #10 (permalink)
Content Team
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 189
Default

I had a cdrw drive that went bad and caused the same symptoms. At boot up it would keep checking the drive and eventually start up. I replaced the cdrw and the delay went away.
__________________

geekster is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:11 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.