XP freezes on everybootup - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-10-2005, 10:04 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 169
Question XP freezes on everybootup

Hey all,

This one's been puzzling me for ages now.

I have windows xp sp2 with all the hotfixes etc.

My pc is set to bootup at 8.30am everyday and check for virus's etc, then my website goes live at 9am

However recently it jsut doesnt boot, it get to the windows xp screen or just a little further than that then it freezes.

I have to the manually press the reset button and it loads fine.

It always seem to be from a coldstart. No idea whats causing the problems.

I have reformated tons of times. I also remove my usb hard drive and usb finger print logon before i switch the pc off at night thinking this could be the problem.

Any Ideas how I would find out whats up, event logs dont show much and certainly nothing to indicate a problem.
__________________

__________________
Some System Specs:

Windows XP Service Pack 2
MXD 1600XB
CPU AMD Duron 1.6GHz
Memory 1.46GB DDR400 PC3200
HardDrive 40GB 7200rpm ATA133
Motherboard KM400 Chipset Skt A 333FSB
Graphics Card OnBoard 2D/3D Graphics
Sound Card OnBoard Sound
802.11b Wireless Network Card
Monitor GNR Flat Screen 15\"
Writer Combi - 52x32x52 CDRW + 16x DVD
Modem N/A - LAN 10/100 (Disabled)
Case Midi 300W ATX
Floppy 1.44MB 3.5\"
Keyboard A4TECH Wireless Keyboard
Mouse A4TECH Wireless Mouse
GNR Flat Screen LCD Monitor
97lt2959 is offline  
Old 06-10-2005, 10:07 AM   #2 (permalink)
Field Engineer
 
SHAWN's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Long Island, NY
Posts: 4,697
Send a message via AIM to SHAWN
Default

Start removing hardware one by one. Process of elimination.
__________________

__________________
A+, Network + , HP Certified Tech and MCP

Specs: AMD Phenom II X6 1095T, Asus M477TD, 8GB GSkill Ripjaws DDR3 1600 7-8-7-24 1T, 128GB Crucial M4 SSD, ATi HD4650, W7, 27" HL272 Monitor
SHAWN is offline  
Old 06-10-2005, 01:32 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 169
Default

Ok i can easily remove the usb stuff - so theres that out the winda (so to speak)

The only other thing that I have added is the wireless network card you rekon that could be it? (I will try and remove it later)

xx
__________________
Some System Specs:

Windows XP Service Pack 2
MXD 1600XB
CPU AMD Duron 1.6GHz
Memory 1.46GB DDR400 PC3200
HardDrive 40GB 7200rpm ATA133
Motherboard KM400 Chipset Skt A 333FSB
Graphics Card OnBoard 2D/3D Graphics
Sound Card OnBoard Sound
802.11b Wireless Network Card
Monitor GNR Flat Screen 15\"
Writer Combi - 52x32x52 CDRW + 16x DVD
Modem N/A - LAN 10/100 (Disabled)
Case Midi 300W ATX
Floppy 1.44MB 3.5\"
Keyboard A4TECH Wireless Keyboard
Mouse A4TECH Wireless Mouse
GNR Flat Screen LCD Monitor
97lt2959 is offline  
Old 06-11-2005, 12:36 PM   #4 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123
Default

have you tried to start the computer manually (w/o a virus scan)? Your processor may not be able to handle that much processes at once
talldude123 is offline  
Old 06-11-2005, 01:09 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 169
Default

Yep I dont have the virus stuff installed (after the reformat)

So its just apache and the normal xp stuff on there....

Give me 30 mins and ill come back to you to see if normal boot works....It should produce the same result as its just the bios switching the pc on via the RTC Wake function....

Thanks for all your help
__________________
Some System Specs:

Windows XP Service Pack 2
MXD 1600XB
CPU AMD Duron 1.6GHz
Memory 1.46GB DDR400 PC3200
HardDrive 40GB 7200rpm ATA133
Motherboard KM400 Chipset Skt A 333FSB
Graphics Card OnBoard 2D/3D Graphics
Sound Card OnBoard Sound
802.11b Wireless Network Card
Monitor GNR Flat Screen 15\"
Writer Combi - 52x32x52 CDRW + 16x DVD
Modem N/A - LAN 10/100 (Disabled)
Case Midi 300W ATX
Floppy 1.44MB 3.5\"
Keyboard A4TECH Wireless Keyboard
Mouse A4TECH Wireless Mouse
GNR Flat Screen LCD Monitor
97lt2959 is offline  
Old 06-11-2005, 01:56 PM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 169
Default

Ok it worked fine....switched off and shutdown....switched on...seems to be fine....

The problem occurs after the bios has finished POST and has started to load the OS.

???
__________________
Some System Specs:

Windows XP Service Pack 2
MXD 1600XB
CPU AMD Duron 1.6GHz
Memory 1.46GB DDR400 PC3200
HardDrive 40GB 7200rpm ATA133
Motherboard KM400 Chipset Skt A 333FSB
Graphics Card OnBoard 2D/3D Graphics
Sound Card OnBoard Sound
802.11b Wireless Network Card
Monitor GNR Flat Screen 15\"
Writer Combi - 52x32x52 CDRW + 16x DVD
Modem N/A - LAN 10/100 (Disabled)
Case Midi 300W ATX
Floppy 1.44MB 3.5\"
Keyboard A4TECH Wireless Keyboard
Mouse A4TECH Wireless Mouse
GNR Flat Screen LCD Monitor
97lt2959 is offline  
Old 06-12-2005, 02:39 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 3
Default

Boot into safe mode, run CHKDSK and also keep your fragmentation levels under check. Reular defragmentation may prevent your system from certain kind of boot problems.
srp555 is offline  
Old 06-12-2005, 03:01 AM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 169
Default

ahhh CHKDSK didnt think of that...theres hardly any fragmentation levels they is all low :-)

Ill let you know how I get on

xx
__________________
Some System Specs:

Windows XP Service Pack 2
MXD 1600XB
CPU AMD Duron 1.6GHz
Memory 1.46GB DDR400 PC3200
HardDrive 40GB 7200rpm ATA133
Motherboard KM400 Chipset Skt A 333FSB
Graphics Card OnBoard 2D/3D Graphics
Sound Card OnBoard Sound
802.11b Wireless Network Card
Monitor GNR Flat Screen 15\"
Writer Combi - 52x32x52 CDRW + 16x DVD
Modem N/A - LAN 10/100 (Disabled)
Case Midi 300W ATX
Floppy 1.44MB 3.5\"
Keyboard A4TECH Wireless Keyboard
Mouse A4TECH Wireless Mouse
GNR Flat Screen LCD Monitor
97lt2959 is offline  
Old 06-12-2005, 02:03 PM   #9 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 130
Default

Also right click on My Computer, go to Manage, then event viewer and look in the system and application area for any items with red x's or yellow exclamation marks.
Worked4me is offline  
Old 06-20-2005, 10:22 AM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 169
Default

Hey all

Thanks for all your responses,

The problem has now resolved itsself.

I now unplug everything out of the usb slots at night when it shutsdown, and it loads up fine.

But now I cant share my external hard drive cause I have to unplug it!

Blooming windows!

The only thing I can see in the event log is driver logging =1 (thats for the finger print reader)
__________________

__________________
Some System Specs:

Windows XP Service Pack 2
MXD 1600XB
CPU AMD Duron 1.6GHz
Memory 1.46GB DDR400 PC3200
HardDrive 40GB 7200rpm ATA133
Motherboard KM400 Chipset Skt A 333FSB
Graphics Card OnBoard 2D/3D Graphics
Sound Card OnBoard Sound
802.11b Wireless Network Card
Monitor GNR Flat Screen 15\"
Writer Combi - 52x32x52 CDRW + 16x DVD
Modem N/A - LAN 10/100 (Disabled)
Case Midi 300W ATX
Floppy 1.44MB 3.5\"
Keyboard A4TECH Wireless Keyboard
Mouse A4TECH Wireless Mouse
GNR Flat Screen LCD Monitor
97lt2959 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.