wuauserv problems - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-15-2007, 03:56 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 487
Send a message via AIM to benzimm86
Default wuauserv problems

The problem is that after my computer is logged on all of a sudden svchost jumps to 100% for about 7-12 min after much research i have discovered that the service within the svchost is wuauserv which is the windows update auto update service. When i disable the service i have no problems. I however can not keep this disable (not by choice) This computer is on a network that forces the service on through group policy. has anyone seen this before and have any ideas how to fix this problem. My computer is not the only one on the network having this issue. we have two others that i am aware of .
__________________

__________________
amd athlon xp2100+
asus a7v333 mb
nvidia geforce4mx 420 64 mb
thermaltake volcano 12
1 gig ddr pc2100
thermaltake purepower 420w psu
dvd-rw
audigy 2 platinum sound card
benzimm86 is offline  
Old 03-22-2007, 01:45 PM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 487
Send a message via AIM to benzimm86
Default Re: wuauserv problems

any help here?????
__________________

__________________
amd athlon xp2100+
asus a7v333 mb
nvidia geforce4mx 420 64 mb
thermaltake volcano 12
1 gig ddr pc2100
thermaltake purepower 420w psu
dvd-rw
audigy 2 platinum sound card
benzimm86 is offline  
Old 03-22-2007, 01:49 PM   #3 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default Re: wuauserv problems

Generic Speech to Follow.


When did the problem start?
what anti virus and anti spyware programs are you running?
Update Windows, all Drivers and all Scan definitions for protection programs.
Use MSconfig and google to uncheck all unneeded start up entries.

Go through this guide, complete all steps.
http://www.techist.com/forums/f51/wa...-guide-114061/
Download and run regseeker. Then Disk Clean up, then Disk Defrag. (Or whatever program you use, Diskkeeper or O&O)

Report Back.
Ste is offline  
Old 03-22-2007, 02:01 PM   #4 (permalink)
Chillin Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 11,861
Default Re: wuauserv problems

Send big files the easy way with sendspace. Files too large for email attachments? No problem!

try this batch file that I've made
__________________
The Ultimate Hard Drive Utility PowerMax 4.23. (It now has the ability to clean a Boot Sector virus on the quick erase option.)
The best browser Netscape 8
Have you accidently delete something? Look here (trial. the better one) and here(free)
EricB is offline  
Old 03-22-2007, 03:44 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
fixal0t's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 246
Default Re: wuauserv problems

update your computer via update.microsoft.com (run it several times)
the wuausrv.exe should only check for new updates at startup, and periodicly (if you are updated)
if not, it can take a while, and use a lot of resources in the mean-time.
__________________
Case:NZXT Trinity Silver PSU:Apevia Aspire 500W UV Green Motherboard:Asus A8N-SLI CPU:AMD Athlon 64 3500 CPU Cooler:Zalman CNPS7700-Cu Video:2x eVga nVidia GeForce 6800XT (256MB DDR) RAM:2Gig (4x512 Corsair TwinX dual channel) HDD:160Gig Seagate Barracuda SATA, 200Gig Maxtor SATA III CD/DVD:LG DVD ROM, NEC 16XDVD+-RW
(\__/) This is Bunny. Put him in your
(='.'=) signature and help him on his way
(")_(") to world domination
fixal0t is offline  
Old 03-23-2007, 10:35 AM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 487
Send a message via AIM to benzimm86
Default Re: wuauserv problems

On my personal computer it started happening prob 5 months ago. I have done a reinstall and it still does it. I have done virus and spyware scans (spybot, symantec antivirus, housecall.trendmicro.com, pcpitstop.com) The computers go to out server to get all the updates and not the actual windows update site.


Thanks for the script. I currently have the service disabled on the computers but we would really like to resolve the problem rather than just turning off the service because now we obviously can not get any updates.

Just yesterday we got another computer that started doing this.
__________________
amd athlon xp2100+
asus a7v333 mb
nvidia geforce4mx 420 64 mb
thermaltake volcano 12
1 gig ddr pc2100
thermaltake purepower 420w psu
dvd-rw
audigy 2 platinum sound card
benzimm86 is offline  
Old 03-23-2007, 10:36 AM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 487
Send a message via AIM to benzimm86
Default Re: wuauserv problems

during my searches i have came across this site which seemed to help some people but doesnt help any of our computers.

svchost.exe CPU Usage 100%, when my Windows using Automatic Update - Windows Live OneCare
__________________

__________________
amd athlon xp2100+
asus a7v333 mb
nvidia geforce4mx 420 64 mb
thermaltake volcano 12
1 gig ddr pc2100
thermaltake purepower 420w psu
dvd-rw
audigy 2 platinum sound card
benzimm86 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.