WinXP is using CPU (system process) when I'm running winamp - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-26-2004, 10:48 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 69
Send a message via AIM to provoko
Default WinXP is using CPU (system process) when I'm running winamp (!new info!)

On my friends computer, he uses winamp to listen to music. Without running any other programs, his system process jumps from 2-12% ever 4 seconds. While on mine, it doesn't do that.

We both have windows xp with the same amount of updates (sp1) and tweaks with no spyware and using the "safe" configuration on blackvipers website. But his system process jumps from 2-12% for no reason while playing music (winamp), yet mine doesn't.

Here are some pictures:
My computer: my comp.gif
His computer: ants_computer2.jpg

I racked my brain and I can't seem to figure it out, what does everyone think. What could the system process be doing only when he's playing music?

Thanks.

EDIT:
Could it be that he has a Pent IV(m) 2ghz while I have a Pent III 866. Could there be a difference in technology which causes system process to jump?
__________________

provoko is offline  
Old 04-26-2004, 11:04 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 872
Default

It could simply be this setting


or else there could be something else resident on the memory!!
__________________

__________________
Screenshots of my Desktop.....Post ur\'s too :D

AMD AthlonXP3000+@ 2.2GHz, Cooler Master Aero 7+, Gigabyte 7NNXP , 1GB Kingston HyperX PC3200 Dual Channel , MSI FX5600 VTDR 256 ,Pinnacle PCTV , 120+120GB Barracuda , Liteon 52x CDRW , Samsung DVDROM , Benq DW1620 16x DVD ReWriter, Phillips 21\" TV,Samsung Syncmaster 763MB,Logitech Cordless MX DUO , Thermaltake Silent PurePower 480W Butterfly Series PSU, Win XP SP2,RH9.
Creative DDTS100 Decoder, Creative Inspire TD7700 7.1 Speakers

Search TF B4 u post { Thanks for this one! Emily :) }
<form action=\"http://www.theriddlehouse.com/random/tfsearch.php\"><input type=\"text\" name=\"search\"><input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Search!\"></form>
preet2u is offline  
Old 04-26-2004, 11:18 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 69
Send a message via AIM to provoko
Default

It can't be that setting because both our computers are set for full.

Besides, his computer is like 10x faster than mine.
provoko is offline  
Old 04-26-2004, 11:45 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 872
Default

IN that case ..check the system for viruses/spyware/adware...

Use Process Explorer
to figure out what process is using the cpu most often
__________________
Screenshots of my Desktop.....Post ur\'s too :D

AMD AthlonXP3000+@ 2.2GHz, Cooler Master Aero 7+, Gigabyte 7NNXP , 1GB Kingston HyperX PC3200 Dual Channel , MSI FX5600 VTDR 256 ,Pinnacle PCTV , 120+120GB Barracuda , Liteon 52x CDRW , Samsung DVDROM , Benq DW1620 16x DVD ReWriter, Phillips 21\" TV,Samsung Syncmaster 763MB,Logitech Cordless MX DUO , Thermaltake Silent PurePower 480W Butterfly Series PSU, Win XP SP2,RH9.
Creative DDTS100 Decoder, Creative Inspire TD7700 7.1 Speakers

Search TF B4 u post { Thanks for this one! Emily :) }
<form action=\"http://www.theriddlehouse.com/random/tfsearch.php\"><input type=\"text\" name=\"search\"><input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Search!\"></form>
preet2u is offline  
Old 04-27-2004, 03:09 AM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 69
Send a message via AIM to provoko
Default

Could it be that I used a program called cacheman 5.5 to optimize my windows and he hasn't used that program?

EDIT: I intalled cacheman 5.5 on his computer, there was no difference in system process.
provoko is offline  
Old 04-27-2004, 10:35 PM   #6 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 69
Send a message via AIM to provoko
Default

I took some pictures of this bizarre problem:

Here are some pictures:
My computer: my comp.gif
His computer: ants_computer2.jpg

Has anyone come up with an answer to why his system process goes crazy when playing music and mine doesn't?

Again, keep in mind, I recently formatted his computer, we both have the same versions of WinXp, no spyware, defraged, the works, and his computer is faster. =) The only difference is that he has a Pent IV(m) and I have a Pent III.
__________________

provoko is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.