Windows XP won't load - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-22-2007, 06:37 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 6
Default Windows XP won't load

Hello,
i've had a problem with my other computer for some time now and have tried many things but to no avail, maybe someone can help.

Its an old P3 dell with 256 MB RAM.

When i try to load windows by turning it on, it first does the whole bios thing, checks the ram etc, but no sign of windows loading, it just goes from the bios stuff to a blank, black screen with a horizontal flashing line on the very top left of the screen.

Now i know it detects the drive as it shows up during the first loading.
I know the hard-drive and windows installation on it work as they work on my other computer.

So far ive tried, different hard-drives, re-installing XP many times, changing graphics cards, trying with different ram sticks, taking out the sound card., but im still in the same position.

Could it be the motherboard or bios or something?

Any help is greatly appreciated.
__________________

SpungeX is offline  
Old 01-22-2007, 07:04 PM   #2 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123
Default

Horizontal line at the top of the screen?

That could be either a failing video card or monitor. Try different video card/monitor.
__________________

talldude123 is offline  
Old 01-22-2007, 07:19 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 6
Default

I've got an extra monitor and 3 video cards. Same problem on each one. The horizontal line is just a tiny one like the one in DOS where you are typing.
SpungeX is offline  
Old 01-22-2007, 08:06 PM   #4 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123
Default

Oh I see. Sorry about that.

So you've tried:

1. Reformatting with the Windows XP CD
2. Trying a new Hard Drive
3. Updating your BIOS with a floppy disk?
talldude123 is offline  
Old 01-22-2007, 08:12 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 6
Default

No i haven't tried that actually, i dont think ive any floppies around so ill have to wait till tomorrow.
I'll report back tomorrow, hopefully with good news.
SpungeX is offline  
Old 01-23-2007, 02:03 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 6
Default

Ok, i made a floppy for flashing the bios and a boot floppy, but when i try to boot from the boot floppy i get the same problem as i do when trying to boot from the windows HD. The little dos cursor on the top left. This looks bleak
SpungeX is offline  
Old 01-23-2007, 02:21 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
fixal0t's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 246
Default

it is a power issue
try unplugging all USB devices
that usually takes care of it, if it doesn't, try upgrading your PSU
__________________
Case:NZXT Trinity Silver PSU:Apevia Aspire 500W UV Green Motherboard:Asus A8N-SLI CPU:AMD Athlon 64 3500 CPU Cooler:Zalman CNPS7700-Cu Video:2x eVga nVidia GeForce 6800XT (256MB DDR) RAM:2Gig (4x512 Corsair TwinX dual channel) HDD:160Gig Seagate Barracuda SATA, 200Gig Maxtor SATA III CD/DVD:LG DVD ROM, NEC 16XDVD+-RW
(\__/) This is Bunny. Put him in your
(='.'=) signature and help him on his way
(")_(") to world domination
fixal0t is offline  
Old 01-23-2007, 02:31 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 6
Default

Ok i successfully flashed the bios but still no progress. I do have another PSU around i could try, i tihnk ill do that.
SpungeX is offline  
Old 01-23-2007, 03:23 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 6
Default

Hmm, my newer PSU is missing a connector that i think the old mobo requires.
__________________

SpungeX is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.