windows xp takes a long time starting up - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-23-2004, 04:37 PM   #1 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 2,069
Default windows xp takes a long time starting up

I recently installed windows xp on my second drive.
it comes up with a message which says
"Windows is starting up" for about 2 minutes
there is nothing else installed on that drive, why is it so slow
and how do i fix it
__________________

rookie1010 is offline  
Old 03-23-2004, 04:55 PM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 416
Send a message via AIM to chog
Default

What are your system specs?
__________________

chog is offline  
Old 03-23-2004, 05:58 PM   #3 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 2,069
Default

P4 2.8 GHz
MOBO Gigabyte GA 81875 Ultra
512 MB RAM Non ECC
160 Gigabyte UDMA 100
20 Gigabyte UDMA 100

Gigabyte 5700 Ultra
rookie1010 is offline  
Old 03-23-2004, 06:31 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Qiranworms's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 1,635
Default

Hmm...that sounds like a fairly rebust computer to me. Windows seems to take a long time to boot for me actually. The fastest booting Windows OS was definitely ME...but that also happens to be one of the worst, so it is not worth it.

I really don't know...perhaps some heavy background service like System Restore is causing problems. Perhaps there is some corruption somewhere...
__________________
-->Marc
Error: Keyboard not attached. Please press F1 to continue. <pre>-------OS----------Gentoo Linux-------<br>------Browser-----Mozilla Firefox-----</pre><form action="http://www.srsyo.org/tfsearch.php" method="get"><input type="text" name="search"> <input type="submit" name="submit" value="Search the Forums, thanks to Emily"></form>

|||Official Forum Rules|||<hr>
Qiranworms is offline  
Old 03-24-2004, 04:39 AM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 2,069
Default

hmmm
me thinks it might be corrupted too
while installing i had faced some problems
i will install again and see what happens
rookie1010 is offline  
Old 03-24-2004, 08:19 AM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 416
Send a message via AIM to chog
Default

Agreed
chog is offline  
Old 03-24-2004, 09:45 AM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
HoLoCroN's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Plant City, FL
Posts: 1,305
Default

Most of the time, long loading times are caused by Profile issues. Are you using this computer as part of a domain? or its the only computer you have at home.


What do you have on the startup?
You can use MSCONFIG to see what is being loaded.
Start > Run > MSCONFIG ; Click on the Start Up Tab.

Let us know whats up.

Also, there is this software to help optimize the windows startup.

http://www.computer-software.org/uti...aster_2004.asp
__________________

HoLoCroN is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.