Windows XP hangs at splash screen - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 04-25-2005, 02:55 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Apr 2005
Posts: 1
Default Windows XP hangs at splash screen

This problem started several days ago. On restart the XP splash screen loads but freezes as the progress bar is in motion. After rebooting several times it does load to the desktop, but on restarting again it hangs.

I have searched reference articles, forums, etc and have found others have the same problem and have narrowed it down to nvidia drivers and hardware conflicts that load after 'mup.sys' in the boot up process.

I had installed a nvidia graphics card and driver before this problem began but then uninstalled, deciding to keep the on board sis igp. I have downloaded driver cleaner and removed all traces of the nvidia driver but the problem persists

I am running XP sp2, p4 3ghz, foxconn motherboard, sis 661fx graphics.

Any help would be greatly appreciated.

fourtruths is offline  
Old 04-25-2005, 06:13 PM   #2 (permalink)
True Techie
Join Date: Nov 2004
Posts: 133

I mended a PC for someone with same problem - completely erased HDD using FDISK then reinstalled XP - worked fine ever since - I know this is a final measure, but my take on it was that it was a VIRUS with some kind of timer somehow - OS would load up only when PC was left for a long period (day) but after shut down it would not get past loading bar screen however many times I tried, until left again. Not had problem since. System restore or driver fiddling didn't do it. Hope this helps.

duncan is offline  
Old 04-26-2005, 08:00 AM   #3 (permalink)
Field Engineer
SHAWN's Avatar
Join Date: Nov 2004
Location: Long Island, NY
Posts: 4,697
Send a message via AIM to SHAWN

Scan for spyware, virus's, and cleanup what starts up. Sounds like alot of crap on your machine
A+, Network + , HP Certified Tech and MCP

Specs: AMD Phenom II X6 1095T, Asus M477TD, 8GB GSkill Ripjaws DDR3 1600 7-8-7-24 1T, 128GB Crucial M4 SSD, ATi HD4650, W7, 27" HL272 Monitor
SHAWN is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:21 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.