Windows Startup slow!! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-03-2004, 09:27 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 6
Default Windows Startup slow!!

Okay, here are the facts with my computer.

Dell Dimension 4100, Windows ME, got it in 2001.

Since then i have upgraded my RAM up to 500MB
I have upgraded my Operating System to XP.

And it would start up fine, whenever you start the computer, you see the dell splash screen and it's just there for a second or two and then it continues to startup.

I recently just switched out my 20 G hard drive and got a new one, an 80 G hard drive. I successfully copied everything over fine and now I just have my new hard drive as the primary master etc.. and i'm not even using my old one.

Now, ever since then, my computer starts up a lot slower. When it hits that dell splash screen on initial startup, instead of a few seconds it sits there for like a minute or two, and then it starts up fine, what is with the longer stall???????? How can i get that to go back to a quicker startup????
__________________

Dubl10 is offline  
Old 12-03-2004, 09:29 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,847
Send a message via AIM to OIDanTheManIO Send a message via Yahoo to OIDanTheManIO
Default

I think there is an option under your Advanced Features of your BIOS that allows you to disable the logo/splash screen. Try that, it saves time by not loading the Dell logo, but I'm not sure about the splach screen itself.

-Dan The Man
__________________

__________________
<a href=\"http://oi-forums.com/index.php?topic=187.0\"><img src=\"http://img171.echo.cx/img171/2096/getopera9zg6jw.png\"></a>
OIDanTheManIO is offline  
Old 12-03-2004, 09:34 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 6
Default

Yeah i read about that, and i was going to try that, right now i'm trying to figure how you can fix the problem if i want to keep that.
Dubl10 is offline  
Old 12-03-2004, 09:39 PM   #4 (permalink)
Master Techie
 
Shumway's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: London - Ontario - Canada
Posts: 2,729
Default

Go to www.tweakxp.com they have a bunch of thing's you can do to make it start up faster,hope this help's you out
Shumway is offline  
Old 12-03-2004, 09:40 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,847
Send a message via AIM to OIDanTheManIO Send a message via Yahoo to OIDanTheManIO
Default

Quote:
Originally posted by Dubl10
Yeah i read about that, and i was going to try that, right now i'm trying to figure how you can fix the problem if i want to keep that.
Good luck with that

-Dan The Man
__________________
<a href=\"http://oi-forums.com/index.php?topic=187.0\"><img src=\"http://img171.echo.cx/img171/2096/getopera9zg6jw.png\"></a>
OIDanTheManIO is offline  
Old 12-03-2004, 09:42 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 6
Default

thanks man
Dubl10 is offline  
Old 12-03-2004, 09:45 PM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,847
Send a message via AIM to OIDanTheManIO Send a message via Yahoo to OIDanTheManIO
Default

Quote:
Originally posted by Dubl10
thanks man
No problem

-Dan The Man
__________________

__________________
<a href=\"http://oi-forums.com/index.php?topic=187.0\"><img src=\"http://img171.echo.cx/img171/2096/getopera9zg6jw.png\"></a>
OIDanTheManIO is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.