Windows server 2016 questions? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-07-2017, 01:45 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2015
Location: Cyberspace
Posts: 227
Default Windows server 2016 questions?

I am in college course once again, This time for a BS in Computer Science Majoring in Cybersecurity, and minoring in Ethical hacking.

I have got axcess to Windows server 2016, now when i go to download I find these three options

Data Center

Essentials

and standard.

Know last time I ran windows server, was on the 2008 and I played around from blade servers to the dell big boxes, even slapped it on to some desktops.
I have a system which I was planning on making in to a server, it is a MOBO taken out of a HP 110-023W which Specifications can be found here

https://support.hp.com/us-en/document/c03779346

I am Wanting to know, if the system would work, because I have a single CPU and dual cores upon that and windows 2016 says minimum 8 core.
If it wont work I have other plans for the beast.... A PF sence BOX.
__________________

TheDrunk is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2017, 02:07 PM   #2 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,443
Default Re: Windows server 2016 questions?

https://technet.microsoft.com/en-us/...m-requirements

8 cores is not a requirement - not sure where you saw that at.
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2017, 12:34 PM   #3 (permalink)
The strange one
 
iParanormalx's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: US
Posts: 1,097
Default Re: Windows server 2016 questions?

Where he saw the requirement for a minimum of 8 cores is for the licensing.

https://www.microsoft.com/en-us/clou...server-pricing
__________________

iParanormalx is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2017, 12:54 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2015
Location: Cyberspace
Posts: 227
Default Re: Windows server 2016 questions?

Quote:
Originally Posted by carnageX View Post
https://technet.microsoft.com/en-us/...m-requirements

8 cores is not a requirement - not sure where you saw that at.

So I can use it on the above listed machine?
Would it work decent enough, I plan on 16G and upgradding the processor ( I am not shure if i could go abose the 3.2Ghz i3dual core to a quad core i4 or i5)
TheDrunk is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2017, 01:24 PM   #5 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,443
Default Re: Windows server 2016 questions?

Quote:
Originally Posted by iParanormalx View Post
Where he saw the requirement for a minimum of 8 cores is for the licensing.

https://www.microsoft.com/en-us/clou...server-pricing
His licensing will already be different because he's getting it from DreamSpark/MSDN, where you're not supposed to run those copies of anything in a production environment or for commercial purposes - only for development / learning.

Quote:
Originally Posted by TheDrunk View Post
So I can use it on the above listed machine?
Would it work decent enough, I plan on 16G and upgradding the processor ( I am not shure if i could go abose the 3.2Ghz i3dual core to a quad core i4 or i5)
All depends on what you're planning on using it for.

I have Server 2012 R2 running on an old e8400 with 6GB of RAM that is just a network file server, Plex Server, and small webserver.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2017, 11:28 PM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,867
Default Re: Windows server 2016 questions?

*shrugs* I am installing Server 2k16 Standard in a VM with only 4GB of ram and 2 vCPU's... Believe it or not, most the time, a server OS will sit idle and consume very little processing power. It's when you are running things like an SQL database that you need the processing power...

As far as licenses... I don't see how a license can dictate you have a minimum of cores per OS install(unless you are looking at data center or some kinda VLK), I know it can dictate the maximum core count, but never seen minimum. Only time I have seen minimum is when the OS really needs those cores.
c0rr0sive is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2017, 11:43 PM   #7 (permalink)
The strange one
 
iParanormalx's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: US
Posts: 1,097
Default Re: Windows server 2016 questions?

Quote:
Originally Posted by carnageX View Post
His licensing will already be different because he's getting it from DreamSpark/MSDN, where you're not supposed to run those copies of anything in a production environment or for commercial purposes - only for development / learning.
You and I are both aware. Hopefully out of these posts the OP can deduce that his initial impression of an 8-core minimum was a difference between minimum requirements to run and licensing requirements in a production environment.

Going to per-core licensing like many of their other products makes Microsoft's shorthand "M$" really well-earned.
__________________

iParanormalx is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2017, 10:27 PM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2015
Location: Cyberspace
Posts: 227
Default Re: Windows server 2016 questions?

I was more curious if it would install on anything less then the 8cores.

I know the system can run smoothly the way I have system configured as of now, yet I was confused on wording of how the licensing ran.
and this being microsoft, well I do belive that they would stop a install if yuou do not have the minimum amount of cores they wish to license.


So my next question, can I split up the number of cores on different machines. I have 6 unsed cores. and I have another dual core and a quad core system I coudl put the software in. or is it one shot install, and im S.O.L and other 6 cores are in the wind?

Basically I do not understand how they are implementing it.
TheDrunk is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2017, 11:28 PM   #9 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,443
Default Re: Windows server 2016 questions?

Quote:
Originally Posted by TheDrunk View Post
So my next question, can I split up the number of cores on different machines. I have 6 unsed cores. and I have another dual core and a quad core system I coudl put the software in. or is it one shot install, and im S.O.L and other 6 cores are in the wind?

Basically I do not understand how they are implementing it.
Are you talking about setting up VM's running within Server 2016, and dedicating cores to those?
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2017, 11:32 PM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2015
Location: Cyberspace
Posts: 227
Default Re: Windows server 2016 questions?

No, I am wanting to run a WeB server from it. And be able to have access to the systems in my place. Along with some other ideas, am thinking king taking some terminal also and putting g them up.... Haven't figured it out yet... Still in planning g stage
__________________

TheDrunk is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Agree or Disagree? Best Laptops For Emulation 2016 / 2017 (Best Laptops for Emu/Game Emulation 2016/2017) Area-1255 Laptops and Notebooks 8 03-27-2017 12:05 AM
2016 SERVER Adding Domain Controller to Existing Domain Failure splat78423 Microsoft Windows and Software 8 12-14-2016 07:04 PM
2016 bug hits Windows phones Osiris Phones, Tablets, and other Handheld Devices 1 01-05-2010 01:36 PM
need to find info abt computer technology in 2016 alle New Technology and Products 7 08-31-2006 06:25 PM
The Windows Server System: Featuring Windows Server 2003 and Exchange Server 2003 Osiris Tips, Tricks & Tutorials 0 05-11-2006 07:32 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.