Windows Install on first build. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-11-2006, 08:06 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 18
Send a message via AIM to Ffilc7
Default Windows Install on first build.

Just finished the rig...here's teh specs:

amd athlon 4000
asus a8n-e
ocz 2x1gb
37gb raptor
2 - 80gb caviar in raid
evga 7900gt

computer starts up great and goes through POST smoothly. problem is, when i throw in a copy of windows (friend gave it to me...worked on his comp) the screen flashes with what looks like the installer starting and suddenly goes to a black screen with a blinking underscore. what gives? any help is much appreciated
__________________

Ffilc7 is offline  
Old 06-11-2006, 08:19 PM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 326
Send a message via AIM to vipercrazed Send a message via Yahoo to vipercrazed
Default

im a huge newb but you sure your primary loading device is the cd?
it does a underscore when you have hdd as your primary and says to boot from cd press "something"
__________________

__________________
bfg tech 7900GT@475 still ll 3200+ venice@2.72, 1.55v ll OCZ 1GB ll WD 320 GB hdd
vipercrazed is offline  
Old 06-11-2006, 08:26 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 18
Send a message via AIM to Ffilc7
Default

i do have the optical set as primary

doing some research i'm seeing that XP does not recognize SATA hdd on install without drivers...could that be the case why the installer will only flash for a second and go to the black screen?

or could it be a faulty setting in the BIOS?
Ffilc7 is offline  
Old 06-11-2006, 08:52 PM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Osiris's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Kentucky
Posts: 36,817
Send a message via ICQ to Osiris Send a message via AIM to Osiris Send a message via MSN to Osiris Send a message via Yahoo to Osiris
Default

that is correct, you need the drivers for the sata on most systems but not all
Osiris is offline  
Old 06-11-2006, 09:14 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 18
Send a message via AIM to Ffilc7
Default

great...unfortunately the geniuses at compaq decided a floppy drive wasn't neccesary for the comp im on...i guess im going to have to uninstall from mine and temporarily put it on this comp.
Ffilc7 is offline  
Old 06-11-2006, 09:18 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 18
Send a message via AIM to Ffilc7
Default

sorry for the double post and newb question but will i be able to install the drivers from dos?
Ffilc7 is offline  
Old 06-11-2006, 10:06 PM   #7 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Osiris's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Kentucky
Posts: 36,817
Send a message via ICQ to Osiris Send a message via AIM to Osiris Send a message via MSN to Osiris Send a message via Yahoo to Osiris
Default

try resetting the BIOS just for the **** of it...do you see anything SATA in the BIOS?
Osiris is offline  
Old 06-11-2006, 10:37 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 18
Send a message via AIM to Ffilc7
Default

not exactly sure what you mean by that...the drives are being detected if thats what your saying
Ffilc7 is offline  
Old 06-12-2006, 02:58 AM   #9 (permalink)
G33K P0W3R!!!!
 
bmxfreakrider's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: HickTown, California (hesperia), and West Hollywood
Posts: 2,068
Default

hmm.. did u try settin the hd that u installed on to as the primary boot drive?
that might do it
__________________
Listen to my music! and random/funny videos XD
Need a HDTV? Come find me at BestBuy #108 in Victorville XD
:D-----v Just pwnt my cpu, 900mhz OC v-----:D
bmxfreakrider is offline  
Old 06-12-2006, 05:47 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 18
Send a message via AIM to Ffilc7
Default

no i haven't but do you guys think that it could have something to do with me not updating the bios in the first place and im still unclear how to install (if it's possible/necessary) the sata etc. drivers in DOS.
__________________

Ffilc7 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.