Windows booting very slow - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-19-2007, 10:20 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
advancedgeek's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Brisbane, QLD, Australia
Posts: 643
Send a message via AIM to advancedgeek Send a message via MSN to advancedgeek Send a message via Yahoo to advancedgeek
Default Windows booting very slow

My windows xp pro loads very slow in fact when it gets to welcome screen it takes about 30-45 seconds to get to desktop screen and during that time there is no hard disk access and also tried defragging my computer and registry cure antivirus anti spyware and many more. also after that the explorer will get screwed and when i try to end explorer and open explorer by task manager, my task manager get screwed and this is really annoying and after like 5 mins it loads up and i really hate this **** so if u can help me plz help me my comp is already screwed and i dont want it to be like this way forever and i have 1gb ram and all my pc specs are good and no ****
__________________

advancedgeek is offline  
Old 01-19-2007, 11:10 PM   #2 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 4
Default well...

Ok well first thing I can tell you, is that if you have a GIG of ram amd a decent processor (which I'm assuming) this is not normal.

Seems like there are programs starting at startup which are eating your resources alive.

This is what I would do.

Try booting in safe mode, see if its still slow... If its not, then you have a software issue, if it is slow... then windows may be screwed all together or a hardware issue (i doubt it)..

then boot normally...

Click start.... Then run... then type "msconfig"... hit enter..

Click on the startup tab...

Now in that list, it shows all the programs that startup when windows starts up...

SO...

Uncheck all programs u dont need to startup automatically when windows starts... and uninstall any apps you arent using...

if that doesnt work..

sorry my friend... wipe the drive and reinstall windows...
__________________

CanadianKevin is offline  
Old 01-20-2007, 12:22 AM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
advancedgeek's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Brisbane, QLD, Australia
Posts: 643
Send a message via AIM to advancedgeek Send a message via MSN to advancedgeek Send a message via Yahoo to advancedgeek
Default

well can u tell me y my windows is screwed? everytime it loads its annoying but after loading there is no problem and i want to be those <10sec loader comps
advancedgeek is offline  
Old 01-20-2007, 12:38 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 4
Default

Well what I said is that would be the case IF it took that long to boot into windows in safe mode....

Have you tried this yet?

If it doesn't... try the msconfig steps I wrote.. then uninstall programs you are not using anymore...
CanadianKevin is offline  
Old 01-20-2007, 06:19 AM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
advancedgeek's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Brisbane, QLD, Australia
Posts: 643
Send a message via AIM to advancedgeek Send a message via MSN to advancedgeek Send a message via Yahoo to advancedgeek
Default

well safe mode seems pretty ok and i tried disabling stuff i don't need and others i need because i web host on this server but not 24/7 but if i want i might can disable mysql, abyss web server, mail server, ftp server etc but i dont think that is causing the problem and i uninstalled all the apps i dont need. also please tell me because i am stuck on the welcome screen for like a min then my blue background (wallpaper) loads and not the explorer shell. then after like 2-3 mins it loads partially with yahoo messenger and some other stuff then after a few min later again windows live messenger and other stuff loads and if i end explorer by task manger and run explorer by the task manger, the task manger freezes and i dont like this at all. also if i move around the task manger window to the bottom it leaves a trail of it like if the program is not responding. please help me its the only computer thats happening and even the crappy computer in my school is better hope u can help me candaiankelvin and also i dont want to reinstall my windows.
__________________
Graphics card: Inno3D Nvidia GeForce 8800 GTS @ 640/940 (core/memory)
MB: Gigabyte GA-965P-DS3 v3.3 F12
RAM: 2 Kingston HyperX DDR2 800MHz (4GB total)
CPU: Core 2 Duo E6320 @variable rates (will fix my fan problem soon and overclock high again)
HSF: Thermalright Ultra 120 Extreme & Antec Tricool 120mm fan
PSU: Delta Serverpower 550W
HD: Seagate 400GB ST340032AS & Excelstor 80GB (both SATA)
Case: don't know what case it is but it is very crappy
Optical Drive: Lite-on 16X DVD+&- RW DL (died) using a CD-ROM drive until I get a new blu ray burner or whatever i can get


http://web26.hopto.org:443/

**been afk from tech-forums for a while so this is the updates specs**
advancedgeek is offline  
Old 01-22-2007, 07:26 AM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
advancedgeek's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Brisbane, QLD, Australia
Posts: 643
Send a message via AIM to advancedgeek Send a message via MSN to advancedgeek Send a message via Yahoo to advancedgeek
Default

hey guys really i am using p5ld2-vm mb and this sucks because i hate it.
__________________
Graphics card: Inno3D Nvidia GeForce 8800 GTS @ 640/940 (core/memory)
MB: Gigabyte GA-965P-DS3 v3.3 F12
RAM: 2 Kingston HyperX DDR2 800MHz (4GB total)
CPU: Core 2 Duo E6320 @variable rates (will fix my fan problem soon and overclock high again)
HSF: Thermalright Ultra 120 Extreme & Antec Tricool 120mm fan
PSU: Delta Serverpower 550W
HD: Seagate 400GB ST340032AS & Excelstor 80GB (both SATA)
Case: don't know what case it is but it is very crappy
Optical Drive: Lite-on 16X DVD+&- RW DL (died) using a CD-ROM drive until I get a new blu ray burner or whatever i can get


http://web26.hopto.org:443/

**been afk from tech-forums for a while so this is the updates specs**
advancedgeek is offline  
Old 01-22-2007, 08:01 AM   #7 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default

ok go to start, run, msconfig and go to the very last tab, and tell us what u got in there
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 01-22-2007, 08:08 AM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
advancedgeek's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Brisbane, QLD, Australia
Posts: 643
Send a message via AIM to advancedgeek Send a message via MSN to advancedgeek Send a message via Yahoo to advancedgeek
Default

i have this on my msconfig

advancedgeek is offline  
Old 01-22-2007, 08:50 AM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 71
Default

That is why it is so freaking slow. Mine as well isn't that fast it takes like 3 min from start to end and I have uninstalled unused programs and disabled programs that I dont need to start.
nicholasp7 is offline  
Old 01-22-2007, 09:17 AM   #10 (permalink)
PeugeotEnthusiast
 
NayNay1991x's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: United Kingdom, Leicester
Posts: 2,081
Send a message via MSN to NayNay1991x
Default

download this MSCONFIG Cleaner: http://www.get-in-control.com/msconf...anup-setup.exe
__________________

NayNay1991x is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.