Windows 98 problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-15-2005, 03:21 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 11
Default Windows 98 problem

Hi,

I have quite an old PC…486 with Cyrix processor ,Windows 98.
It seems to take ages loading Windows after the point where I press escape when the dialogue box appears for username and password. The same is when going into folders, opening files (there seems to be a big pause), as if something is running in the background.
Could it be something to do with other programs running in Task Manager in Applications – maybe some programs that need to be terminated, but I’ve tried that before. I followed steps of ending them and then rebooting my PC and they should not appear again, but they do. i.e. something called Wtools ?, what is this for?
I’ve also tried unticking as many things as possible (within reason) in MSCONFIG-Startup to see whether this would speed things up, at least when Windows is loading after booting up.
Furthermore, when I shut down my PC, the following error message appears every time:

“A fatal exception OE has occurred at 0028:C02A1948 in VXD VWIN 32(05) + 00001200. The current application will be terminated.
Press any key to terminate the current application.
Press CTRL + ALT + DEL again to restart your computer. You will lose any unsaved information in all applications.
Press any key to continue.”

By pressing escape or something, it finally shuts down, but this is not right, is it?!!!!

Does anyone know of any things I can check or do to solve these issues?

Much appreciated.

Regards.

Daniel.
__________________

dcrook is offline  
Old 05-15-2005, 03:25 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 112
Default

I think the answer to your question lies in the fact that you are running a 486...
__________________

__________________
A+, Net+, Toshiba Copier Tech L1
Working on MCP
pctech86 is offline  
Old 05-15-2005, 05:37 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 11
Default

Yes....thanks for that... but I'm sure there is a more specific solution to this...seeing that it is a fairly new problem...
dcrook is offline  
Old 05-15-2005, 05:37 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 11
Default

Anyone else?
dcrook is offline  
Old 05-15-2005, 06:45 PM   #5 (permalink)
Older But Wiser
 
kboy's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: So. Cal
Posts: 1,041
Default

It's been so long since I messed with 98 dude. Try these links for some win98 support, maybe there's something that can help ya.







http://www.pcworld.com/resource/brow...,1,pg,1,00.asp



http://support.microsoft.com/default...b;en-us;315854
__________________
ASUS Sabertooth 990FX
AMD FX-8150
16 GB Ram
ASUS GeForce 760 GTX


1TB Sata Seagate
100 Gig Maxtor Sata 7200 Rpm
ASUS DRW 24B3S7 ATA Optical
Windows 7 Home Premium
Dell E228WFP 22"
kboy is offline  
Old 05-15-2005, 07:16 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 720
Default

Same with me as with kboy, but this might help.

http://www.win98banter.com/q-t_1511-Cant-reboot.html

-SkyHi
SkyHi is offline  
Old 05-15-2005, 07:17 PM   #7 (permalink)
Older But Wiser
 
kboy's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: So. Cal
Posts: 1,041
Default

Maybe time for a new PC??
__________________
ASUS Sabertooth 990FX
AMD FX-8150
16 GB Ram
ASUS GeForce 760 GTX


1TB Sata Seagate
100 Gig Maxtor Sata 7200 Rpm
ASUS DRW 24B3S7 ATA Optical
Windows 7 Home Premium
Dell E228WFP 22"
kboy is offline  
Old 05-15-2005, 10:49 PM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 112
Default

Well yeah it makes sense that it would start failing now because the processor has probably reached close to the end of its life. My dad had a 486 for quite some time and then it died all of a sudden. It could be the problem, yet it might not. Sorry if I made it sound like an insult. The other thing it might be with the slowness is your hard drive, maybe it is bad or maybe it just needs to be defragged. Try those things and tell us what happens.
__________________
A+, Net+, Toshiba Copier Tech L1
Working on MCP
pctech86 is offline  
Old 05-15-2005, 11:30 PM   #9 (permalink)
PC Cutie ^_^
 
Seria's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 553
Default

All computers running any version of windows NEEDS to be cleaned "Serian Style" at least once every 1.5 to 2 years.

The reason for that is because there are problems and\or programs that start to use memory or use the cpu when they are not supposed to.

All of those problems begin to get bigger and bigger "the snowball effect". and that is what you problem sounds like.

To clean a computer "Serian Style" in win98, simply format the HD using fdisk and then re-install a fresh copy of windows. be sure to save all of your valuable data first.

p.s. a new, semi-up-to-date computer is only $500 away.
__________________

__________________
Seria is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.