volume control does not work - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-27-2004, 11:33 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 64
Default volume control does not work

My windows volume control does not work. I have sound and can adjust it from the speaker volume control, but my on screen volume control does not work. I am currently running windows xp professional, I see the volume bar move back and forth and I can even mute it, but it does nothing as far as controlling the sound output. My mobo has onboard sound and I have not gotten a sound card, and dont plan on it unless I have to. Any info would be appreciated.
__________________

__________________
AMD XP 2500+ (barton)
2X512 DDR 400 kingston
ASUS A7N8X-E Deluxe mobo
Chaintech Geforce 5200 128mb
160 Gb WD 7200RPM
80 Gb WD 7200RPM
NEC 2500 a
DVD ROM
sergiofar is offline  
Old 03-28-2004, 06:13 AM   #2 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 45
Default

did you go to control panel, sound and audio, and make sure the speakers settings are correct and also check the audio tab and make sure that the motherboard is setup as a deffault audio device!!
__________________

__________________
\"Want to make your computer go really fast? Throw it out a window.\"
XRAYZ is offline  
Old 03-28-2004, 06:31 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 148
Default

Are you using sound-on-board? Make sure you have the latest sound driver.
__________________
Happy to help or to be helped :)
Traudong is offline  
Old 03-28-2004, 11:21 AM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 64
Default

I went into the control panel into sound and audio, the speakers are correct but there is no option in the audio tab to set the mobo as the default audio device ( I am using on board sound). Quick note, the microphone is not working, I am trying to test it and it is not detected. It is plugged in and it was working on another computer, so I know it works. Could this be part of a greater issue? I will try to find and see if there is a better driver for my mobo (it is currently sis 7012 wave according to my settings).
__________________
AMD XP 2500+ (barton)
2X512 DDR 400 kingston
ASUS A7N8X-E Deluxe mobo
Chaintech Geforce 5200 128mb
160 Gb WD 7200RPM
80 Gb WD 7200RPM
NEC 2500 a
DVD ROM
sergiofar is offline  
Old 03-28-2004, 08:11 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 45
Default

about your board sound, you can try to update the drivers in the device manager. right click my computer, double click manage, click device manager, expand the system devices option, look for your motherboard and double click on it, click the drivers tab and click update drivers and fallow the instructions.

about the microphone if the device is plugged in but not being recognize then must likely is a driver problem. try to get the right drivers for the divice that could resolve the problem.
__________________
\"Want to make your computer go really fast? Throw it out a window.\"
XRAYZ is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.