Vista SP1 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-06-2008, 04:43 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 104
Default Vista SP1

I tried searching for the info but couldn't quite figure it all out. Basically SP1 never showed up in my windows update, I looked at my system properties and it is not installed. So I went to some of the recommended links to try and download it and it went all the way through all of the installation process and then at the end said that SP1 did not install and proceeded to revert to previous settings or some such thing. So I did some more searching on here and saw that if it isn't in my windows update then most likely there is a driver problem. Can anyone help me out on what the problem could be and if there is a way to fix it? thanks
__________________

fryc86 is offline  
Old 05-06-2008, 08:09 AM   #2 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Vista SP1

Windows Vista Service Pack 1 is not available for installation from Windows Update and is not offered by Automatic Updates

To help ensure a positive update experience, Windows Update will temporarily not offer Windows Vista SP1 to systems that have the following device drivers installed. In some cases, these device drivers are problematic on Windows Vista-based computers when you update to Windows Vista SP1. By installing updated device drivers, you will resolve the issue and enable Windows Update to offer Windows Vista SP1.

Audio drivers

Realtek AC'97 • For x86-based computers: Alcxwdm.sys - version 6.0.1.6242 or earlier
• For x64-based computers: Alcwdm64.sys - version 6.0.1.6242 or earlier

IDT/SigmaTel • For x86-based computers: Sthda.cat - published 12/17/07 or earlier
• For x64-based computers: Sthda64.cat - published 12/17/07 or earlier

IDT/SigmaTel • For x86-based computers: Stwrt.cat - published 12/17/07 or earlier
• For x64-based computers: Stwrt64.cat - published 12/17/07 or earlier

Exceptions for IDT/SigmaTel drivers were made on certain models of Dell, HP, and Sony computers because these drivers were updated to address this issue before the 12/17/07 publish date.

Creative Audigy • For x86-based and x64-based computers: Ctaud2k.sys - version 6.0.1.1242 or earlier
• For x86-based and x64-based computers: P17.sys – version 5.12.1.2004 or earlier

Conexant HD Audio • For x86-based computers: Chdart.sys - version 4.32.0.0 or earlier
• For x64-based computers: Chdart64.sys - version 4.32.0.0 or earlier

Biometric (Fingerprint) Sensors• AuthenTec Fingerprint Sensor with the Atswpdrv.sys driver file – version 7.7.1.7 or earlier
• UPEK Fingerprint Sensor with the Tcusb.sys driver file – version 1.9.2.99 or earlier

Display drivers

Intel Display • For x86-based computers: Igdkmd32.sys – versions between and including driver 7.14.10.1322 and 7.14.10.1403
• For x64-based computers: Igdkmd64.sys – versions between and including driver 7.14.10.1322 and 7.14.10.1403

Other drivers

Texas Instruments Smart Card Controller with the GTIPCI21.sys driver file – version 1.0.1.19 or earlier

Sierra Wireless AirCard 580 with the Watcher.exe application – version 3.4.0.9 or earlier (This application is located in the AirCard 580 Program Files folder.) A solution for this is now available from Sierra Wireless. For more information, visit the following Sierra wireless Web site:
BSQUARE+and+Sierra+Wireless+Collaborate+to+Reduce+ Development+Time+and+Cost+for+OEMs+Adding+3G+Cellu lar+Capability+to+Embedded+Devices%3c%2fbr%3e
Symantec software driver for Symantec Endpoint Protection and for Symantec Network Access Control clients • For x86-based computers: Wgx.sys – versions 11.0.1000.1091 or earlier
• For x64-based computers: Wgx64.sys – versions 11.0.1000.1091 or earlier

Note Symantec is aware of this issue and has a solution. For more information, visit the Symantec web site:
Obtaining an upgrade or update for Symantec Endpoint Protection 11.x or Symantec Network Access Control 11.x
Additional Windows Vista SP1 driver information for the Fujitsu-Siemens Amilo LA Notebook (Laptop)

Additionally, Windows update will not offer Windows Vista SP1 to Fujitsu-Siemens Amilo LA 1703 Notebooks that have a BIOS release date of March 14, 2008 or earlier. This corresponds to Bios Revision numbers 8.6T1-0023-M007 or earlier. This block reflects an incorrect power management setting that will be resolved in an updated BIOS revision. For more information, visit the following Fujitsu-Siemens support site:
Downloads - Support - Fujitsu Siemens Computers
Select Notebooks and AMILO La 1703. An updated BIOS (8.6 or a later version) will be posted soon.


So if you have any of these drivers you will not get SP1 to install. Will have to either disable the drivers or find a updated version.
__________________

__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 05-06-2008, 08:39 AM   #3 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,516
Default Re: Vista SP1

Look in the optional updates. If there's any updates there, install those.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is online now  
Old 05-09-2008, 01:09 AM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 104
Default Re: Vista SP1

thanks. I got it installed now. Took more than I expected. Windows update did not fix the drivers and I didn't see the ones listed above as being installed anywhere. But I went into the drivers and updated them by hand. SP1 is installed now.
fryc86 is offline  
Old 05-09-2008, 07:44 AM   #5 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: Vista SP1

Not on the list....hmmm. Should contact M$ and let them know what drivers you had to update so they can check those and possibly add them to the list.

Either way glad you got it installed.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 05-10-2008, 02:36 AM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 104
Default Re: Vista SP1

good idea, but I just went and did every single one of the drivers in the device manager. So I don't know specifically which one(s) it was. But yeah it's fixed now.
__________________

fryc86 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Vista Service Pack 1 - for you 4gb people :) atomic tofu Microsoft Windows and Software 16 03-19-2008 06:11 PM
Windows Vista SP1 Refresh 2 is Vista SP1 RTM Osiris Microsoft Windows and Software 1 02-12-2008 03:59 PM
Download Windows Vista SP1 RC1 Osiris Microsoft Windows and Software 0 12-06-2007 09:37 AM
10 Reasons You Don't Need Vista Today Cyber.Logan New Systems | Building and Buying 47 08-15-2007 05:31 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.