[Vista] High CPU Load when playing movies - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-13-2007, 08:23 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 20
Default [Vista] High CPU Load when playing movies

hey everyone, I recently formatted my HD (which took like, 5 seconds, rofl, I clicked "format" on the install screen, 5 secs later it was done) and installed Vista Ultimate, but I have a problem.

Whenever I play a video my CPU load jumps up, sometimes up to 100%, and when I play them in Full screen the vid just lags (depends on the vid too, like,a high res video lags more than a smaller one, but still), even on Youtube O_o

Never had this problem on XP. I'm using the latest nVidia drivers (I've got a Geforce 6200)

Also: it doesn't do this all the time, half the time my CPU load is 60-100%, but the vid plays normally.

Anyone had this problem before or knows how to solve this?

Cheers
__________________

Forcemaster is offline  
Old 05-13-2007, 08:38 AM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Alvin.C's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: United Kingdom
Posts: 2,580
Default Re: [Vista] High CPU Load when playing movies

Hello,

What are your system specifications?
__________________

__________________
Alvin.C
linkedin.com/in/alvinwkchan

|Gaming PC| |Dell Latitude E7250| |Macbook Air 13" (Mid 2013)|
|Windows 10 Pro (x64)| |Intel Core i5-6600 @ 3.3 GHz| |MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X| |Noctua NH-D15S CPU Cooler| |Gigabyte GA-Z170MX-GAMING 5 mATX Motherboard| |Samsung 840 Pro 256GB SSD| |Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-SDRAM| |OCZ ModXStream Pro 700W Modular PSU| |NZXT Vulcan Micro ATX Case|
Alvin.C is offline  
Old 05-13-2007, 08:40 AM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 833
Send a message via ICQ to Amd2800 Send a message via AIM to Amd2800 Send a message via Yahoo to Amd2800
Default Re: [Vista] High CPU Load when playing movies

I had the same problem on Ultimate with my 6200 card .. i switched down to Home Premium and it runs fine
Forcemaster , contact me on johnrandall51@hotmail.com ( MSN ) ill be happy to help you
__________________
NEW PC : The I5-2500 3.3ghz
CPU : Intel I5-2500 @ 3.3Ghz *SandyBridge* - Ram : 8GB DDR3 1333Mhz Dual Channel - Mobo : Asus P8H67-M Pro
HDD0 : 1TB Sata 2 - GFX : ATI Radeon HD6950 2GB - Sound: Realtek 5.1 Onboard - OS1 : Windows 7 Ultimate X64

Dell Studio 1747 Laptop
CPU : Intel I7 - Q720 @ 1.66Ghz - Ram: 4GB Ram DDR3 1333Mhz Dual Channel - Mobo : Dell - HDD: 2x 500GB Sata 2 - OS1: Windows 7 Ultimate X64





Quote:
I want a processor in my brain..... Can i upgrade my ram?

Amd2800 is offline  
Old 05-13-2007, 08:55 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 20
Default Re: [Vista] High CPU Load when playing movies

Quote:
Originally Posted by Alvin.C View Post
Hello,

What are your system specifications?
According to xfire:

Manufacturer:
AOPEN_
Processor:
AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+, MMX, 3DNow, ~2.0GHz
Memory:
1024MB RAM
Hard Drive:
163 GB
Video Card:
NVIDIA GeForce 6200
Forcemaster is offline  
Old 05-13-2007, 09:16 AM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 833
Send a message via ICQ to Amd2800 Send a message via AIM to Amd2800 Send a message via Yahoo to Amd2800
Default Re: [Vista] High CPU Load when playing movies

Quote:
Originally Posted by Amd2800 View Post
I had the same problem on Ultimate with my 6200 card .. i switched down to Home Premium and it runs fine
Forcemaster , contact me on johnrandall51@hotmail.com ( MSN ) ill be happy to help you
Do as above said
__________________
NEW PC : The I5-2500 3.3ghz
CPU : Intel I5-2500 @ 3.3Ghz *SandyBridge* - Ram : 8GB DDR3 1333Mhz Dual Channel - Mobo : Asus P8H67-M Pro
HDD0 : 1TB Sata 2 - GFX : ATI Radeon HD6950 2GB - Sound: Realtek 5.1 Onboard - OS1 : Windows 7 Ultimate X64

Dell Studio 1747 Laptop
CPU : Intel I7 - Q720 @ 1.66Ghz - Ram: 4GB Ram DDR3 1333Mhz Dual Channel - Mobo : Dell - HDD: 2x 500GB Sata 2 - OS1: Windows 7 Ultimate X64





Quote:
I want a processor in my brain..... Can i upgrade my ram?

Amd2800 is offline  
Old 05-13-2007, 09:46 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 20
Default Re: [Vista] High CPU Load when playing movies

Quote:
Originally Posted by Amd2800 View Post
Do as above said
What? Switch to home premium or contact the guy?
Forcemaster is offline  
Old 05-13-2007, 10:52 AM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 833
Send a message via ICQ to Amd2800 Send a message via AIM to Amd2800 Send a message via Yahoo to Amd2800
Default Re: [Vista] High CPU Load when playing movies

I already Spoke to you .. but i would say Try and Switch to Home premium and get the latest Nvidia Card Drivers
__________________
NEW PC : The I5-2500 3.3ghz
CPU : Intel I5-2500 @ 3.3Ghz *SandyBridge* - Ram : 8GB DDR3 1333Mhz Dual Channel - Mobo : Asus P8H67-M Pro
HDD0 : 1TB Sata 2 - GFX : ATI Radeon HD6950 2GB - Sound: Realtek 5.1 Onboard - OS1 : Windows 7 Ultimate X64

Dell Studio 1747 Laptop
CPU : Intel I7 - Q720 @ 1.66Ghz - Ram: 4GB Ram DDR3 1333Mhz Dual Channel - Mobo : Dell - HDD: 2x 500GB Sata 2 - OS1: Windows 7 Ultimate X64





Quote:
I want a processor in my brain..... Can i upgrade my ram?

Amd2800 is offline  
Old 05-13-2007, 08:02 PM   #8 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: [Vista] High CPU Load when playing movies

Quote:
Originally Posted by Forcemaster View Post
According to xfire:

Manufacturer:
AOPEN_
Processor:
AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+, MMX, 3DNow, ~2.0GHz
Memory:
1024MB RAM
Hard Drive:
163 GB
Video Card:
NVIDIA GeForce 6200
Well sorry to say but your specs are a bit low for Ultimate. You should have at least 2GB of RAM for Ultimate to run fluently. Home Premuim would be a better choice with your specs.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 05-14-2007, 01:00 AM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 43
Default Re: [Vista] High CPU Load when playing movies

go back to XP, vista is not worth the hassle... sorry but vista and myself dont get along
jpetroz4 is offline  
Old 05-14-2007, 10:21 AM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 20
Default Re: [Vista] High CPU Load when playing movies

Quote:
Originally Posted by Makaveli213 View Post
Well sorry to say but your specs are a bit low for Ultimate. You should have at least 2GB of RAM for Ultimate to run fluently. Home Premuim would be a better choice with your specs.
My ram is fine, my CPU isn't, I still have like, 300-400 mb free at all times (even when playing most games, not counting oblivion )...
__________________

Forcemaster is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.