System Idle Process randomly Jumps to 100%...slows and freezes..... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-20-2005, 06:43 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 99
Default System Idle Process randomly Jumps to 100%...slows and freezes.....

Just recently my System Idle Process will jump to 100% and the computer will slow down or freeze. This happens mainly at boot up, but sometimes just when I am normally using the computer. Also, when I shut down or restart the PC it freezes on the Windows is shutting down screen for along time before finally shutting down, sometimes I have to manually shut it down with the button on the PC.

I am running Windows XP, 1.7 Ghz Pentium 4, 512 MB memory. I usually have about 24 tasks running at once. 250-400 Commit Charge. Any ideas on what the problem could be? If you need any more info please let me know.

I have scanned for viruses, spyware, and ran HiJack This. I would appreciate any suggestions!

Thanks!
__________________

rockeyman2 is offline  
Old 01-20-2005, 07:35 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 1,878
Send a message via ICQ to Demalii Send a message via AIM to Demalii Send a message via Yahoo to Demalii
Default

The system idle process is basically to show you how much resources you have.

You've probably got a bunch of registry problems.. download ccleaner (it's free) and run the registry fixer, see if this helps out.
__________________

Demalii is offline  
Old 01-20-2005, 10:33 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 99
Default

Thank you for the reply. I restored the registry to my backup which was about a week old, it didn't help. I tried a Windows XP repair installation, it did not help either. I have CCleaner and have ran it. No results there either.

Any more suggestions?
rockeyman2 is offline  
Old 01-20-2005, 11:35 PM   #4 (permalink)
Chillin Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 11,861
Default

start, run, Type Msconfig

Uncheck all of those unneeded processes runnning in the background except for your antivirus or email retreiver
EricB is offline  
Old 01-21-2005, 01:33 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 9
Send a message via AIM to CoolNamesTaken
Default

Same exact thing happend to me when I use K-Lite. All I have to do is either rebbot the system or just wait it out till it starts to respond again.
CoolNamesTaken is offline  
Old 01-21-2005, 01:43 AM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 287
Default

It is probably your explorer.exe process that is giving you hassels; have you scanned for spyware/adware and virusses? Can you post a list of all the processes running? Maybe you have a trojan or something, but i doubt it very much. Most new ones hide themselves anyway.
__________________
\"Today\'s scientists have substituted mathematics for experiments, and they wander off through equation after equation, and eventually build a structure which has no relation to reality.\" Nikola Tesla
gab00n is offline  
Old 01-21-2005, 01:55 AM   #7 (permalink)
Master Techie
 
uzi9mm's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Horseheads, NY
Posts: 2,553
Default Re: System Idle Process randomly Jumps to 100%...slows and freezes.....

Quote:
Originally posted by rockeyman2
Just recently my System Idle Process will jump to 100% and the computer will slow down or freeze. This happens mainly at boot up, but sometimes just when I am normally using the computer. Also, when I shut down or restart the PC it freezes on the Windows is shutting down screen for along time before finally shutting down, sometimes I have to manually shut it down with the button on the PC.

I am running Windows XP, 1.7 Ghz Pentium 4, 512 MB memory. I usually have about 24 tasks running at once. 250-400 Commit Charge. Any ideas on what the problem could be? If you need any more info please let me know.

I have scanned for viruses, spyware, and ran HiJack This. I would appreciate any suggestions!

Thanks!
I have 28 processes. and a commit charge or page file use of 205/1482. And the system idle is 97-99 all of the time for me.
It's normal. I know I have no spyware and or viruses.
I use firefox, bazooka scanner, and norton antivirus corporate.

But I dont know why its freezing on you.
__________________
INTEL i7 930
ASUS P6X58D
3x2gb Corsair Dominators
EVGA GTX 480
CORSAIR 850-HX
uzi9mm is offline  
Old 01-21-2005, 03:32 PM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 99
Default

Thanks for all your advice guys. This morning I went to use the computer and it would get to the desktop (only the image....no Icons or start menu) and would stay there. It took about 5 minutes to even get that far. I just decided to format and reinstall Windows. Now everything is good. I just want to know why it did that.

I had scanned for viruses and spyware with Trend Micro Internet Securities and also for spyware with Spybot S&D and Adaware SE. I also scanned with HiJack this which found nothing suspicious. I don't use K-lite. I also tried booting in diagnostic startup mode, which helped alittle. It would still take along time to boot and shut down and hang up on the startup/shutdown screens.


I don't know what it was.


Thanks alot for your replies!

-Nathan
__________________

rockeyman2 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.