System Idle Process bad behaviour! - Page 3 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-11-2008, 11:59 AM   #21 (permalink)
True Techie
 
Comdot's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: England
Posts: 233
Default Fixed but other issues

Well I've fixed it. I tried other memory and that had no effect so I decided to pull my SATA drives, which were set up in RAID 0. Now I get this (read on):



Very nice. The trouble now is I can't use my RAID setup. I have them controlled by my NVidia chipset. There never used to be any problem running them. Does anyone have any idea what the problem might be (wrong bus speeds?)?
thanks
-com
__________________

__________________
MSI P35 NEO2-FR Socket 775 mobo
Intel Core 2 Duo E6750 @ stock settings
Patriot 2GB PC2-6400 C4 Extreme Performance @ stock settings
MSI GeForce NX8800GT-Zilent 512MB [link]
2x 250GB Samsung Spinpoint SATA2 8MB
Maxtor DiamondMax 10 200GB
Maxtor 40 gig drive
X-Fi Xtreme Gamer sound card
Lite-on CD/DVDburner
Generic CD/DVD drive
Arctic Cooling Freezer 7 PRO
600W Xilence Gaming Edition PSU
HP LP2475w 24" monitor [link]
Saitek Eclipse Keyboard
Intellimouse Explorer 2.0A9
Comdot is offline  
Old 03-13-2008, 12:05 PM   #22 (permalink)
True Techie
 
Comdot's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: England
Posts: 233
Default Re: System Idle Process bad behaviour!

*bump*

Does anybody have an idea how to fix this? My RAID drives slowing my system down horribly.

If I don't get any responses I might take this to the hardware section (though strictly speaking I think the problem lies in software).
__________________

__________________
MSI P35 NEO2-FR Socket 775 mobo
Intel Core 2 Duo E6750 @ stock settings
Patriot 2GB PC2-6400 C4 Extreme Performance @ stock settings
MSI GeForce NX8800GT-Zilent 512MB [link]
2x 250GB Samsung Spinpoint SATA2 8MB
Maxtor DiamondMax 10 200GB
Maxtor 40 gig drive
X-Fi Xtreme Gamer sound card
Lite-on CD/DVDburner
Generic CD/DVD drive
Arctic Cooling Freezer 7 PRO
600W Xilence Gaming Edition PSU
HP LP2475w 24" monitor [link]
Saitek Eclipse Keyboard
Intellimouse Explorer 2.0A9
Comdot is offline  
Old 03-13-2008, 04:12 PM   #23 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: System Idle Process bad behaviour!

This is RAID. This is what it does. People say its faster when it isnt. You are workign 2 drives or more for the cost of 1 drive. How is it faster?

You will have to find a update to teh NForce drivers.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 03-13-2008, 06:16 PM   #24 (permalink)
True Techie
 
Comdot's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: England
Posts: 233
Default Re: System Idle Process bad behaviour!

no, you've completely jumped in and not read anything i've been saying.
*it worked fine before*
*i never said anything about read speeds*

edit: oh it's you! i didn't realise cos you changed your avatar. anyway, think you've missed my point somewhat.
__________________
MSI P35 NEO2-FR Socket 775 mobo
Intel Core 2 Duo E6750 @ stock settings
Patriot 2GB PC2-6400 C4 Extreme Performance @ stock settings
MSI GeForce NX8800GT-Zilent 512MB [link]
2x 250GB Samsung Spinpoint SATA2 8MB
Maxtor DiamondMax 10 200GB
Maxtor 40 gig drive
X-Fi Xtreme Gamer sound card
Lite-on CD/DVDburner
Generic CD/DVD drive
Arctic Cooling Freezer 7 PRO
600W Xilence Gaming Edition PSU
HP LP2475w 24" monitor [link]
Saitek Eclipse Keyboard
Intellimouse Explorer 2.0A9
Comdot is offline  
Old 03-13-2008, 08:59 PM   #25 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: System Idle Process bad behaviour!

So what is the issue now? It worked before but doesn't now? Why? What did you do to stop it from working? RAID just doesn't stop on it own.

If you have the RAID controlled by the nVidia Chipset have you checked for updated chipset drivers at all? I thought this was solved cause it got rid of the original issue of System Idle working when you didn't want it to.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 03-13-2008, 09:11 PM   #26 (permalink)
True Techie
 
Comdot's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: England
Posts: 233
Default Re: System Idle Process bad behaviour!

There are two issues here.

1) If I plug my two RAID drives in, the CPU usage goes through the roof, no idea why. If I unplug them, the system is fine again. It used to work fine.

2) A few months ago, the RAID setup wouldn't operate at all. This was due I understand to a new chipset heatsink and fan not cooling the chipset enough. I went back to using my old chipset cooler after realising the new one was hardly sticking down. Now, with my old cooler back it turns out there is a CPU load issue. There never was before.

So now I either have the CPU load issue, or no RAID.


===

I just don't understand. Can't see software having anything to do with it, nothing has changed there since it first worked and no viri.

I actually haven't even tuned my system since I originally set the RAID up. I'm lost. Could be corrupt software, so that might do something. Can't see why it would be corrupted though.
__________________
MSI P35 NEO2-FR Socket 775 mobo
Intel Core 2 Duo E6750 @ stock settings
Patriot 2GB PC2-6400 C4 Extreme Performance @ stock settings
MSI GeForce NX8800GT-Zilent 512MB [link]
2x 250GB Samsung Spinpoint SATA2 8MB
Maxtor DiamondMax 10 200GB
Maxtor 40 gig drive
X-Fi Xtreme Gamer sound card
Lite-on CD/DVDburner
Generic CD/DVD drive
Arctic Cooling Freezer 7 PRO
600W Xilence Gaming Edition PSU
HP LP2475w 24" monitor [link]
Saitek Eclipse Keyboard
Intellimouse Explorer 2.0A9
Comdot is offline  
Old 03-13-2008, 09:18 PM   #27 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: System Idle Process bad behaviour!

Well it sounds as if the first issue comes down to a corrupted drive or RAID controller.

The 2nd issue i am trying to grasp. Are you replacing the heat sinks and fans? It could be that with all the replacing that they were not placed on exactly flat on even to create this issue?? Maybe? that would be for the hardware guys not really my area.

It really wouldn't be software. But drivers can get corrupted with all the stuff that has been done. While the system was looking for RAID that wasnt there, then it was. Stuff like that can adversely affect the system cause it sets itself for a reboot how it is currently setup. So by not having RAID on the system thinks that when it reboot there will be no RAID. Saves that config. Only to find out that there is RAID and the drivers get corrupt along with a system file sometimes.

So it could be that while testing this stuff you inadvertently corrupted yoru system. Not saying that is the case. But could be. Have you tried a system restore at all?
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 03-13-2008, 11:00 PM   #28 (permalink)
True Techie
 
Comdot's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: England
Posts: 233
Default Re: System Idle Process bad behaviour!

Interesting thoughts. I never thought of the problem being due to poorly written software, the gist I get from what you say. It could be though. I suppose my first bet would be to reinstall my BIOS, or if it's possible any RAID software. I'll do that and see what happens. The info on how to do this, and maintain my array, isn't clear, hence I've been trying to avoid it.
Also would hate to reinstall the system just for this problem, I'd have too much data to back up.

Thanks.
__________________

__________________
MSI P35 NEO2-FR Socket 775 mobo
Intel Core 2 Duo E6750 @ stock settings
Patriot 2GB PC2-6400 C4 Extreme Performance @ stock settings
MSI GeForce NX8800GT-Zilent 512MB [link]
2x 250GB Samsung Spinpoint SATA2 8MB
Maxtor DiamondMax 10 200GB
Maxtor 40 gig drive
X-Fi Xtreme Gamer sound card
Lite-on CD/DVDburner
Generic CD/DVD drive
Arctic Cooling Freezer 7 PRO
600W Xilence Gaming Edition PSU
HP LP2475w 24" monitor [link]
Saitek Eclipse Keyboard
Intellimouse Explorer 2.0A9
Comdot is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Osiris' 4 Step Spyware Removal Guide (old) Osiris Viruses, Spyware and Malware 89 12-26-2007 06:37 PM
Issue with BF2 on my E510 dykzeulb PC Gaming 8 10-21-2007 04:26 PM
AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor Utilities & Updates Osiris Overclocking and Modding 6 05-31-2007 01:41 PM
System randomly auto-reset and auto-off/-on tbytes Hardware Repairs and Troubleshooting 2 05-11-2007 01:10 AM
User Locked Out of Account....Its Weird Though.... qbbraveheart Computer Networking and Internet Hardware 2 05-07-2007 09:58 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.