System Idle Process bad behaviour! - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-07-2008, 11:02 PM   #11 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: System Idle Process bad behaviour!

Well SpeedFan from what i hear is good. I dont worry about my temps as i dont have any stock fans. I have all high end fans and my system is cool even under load. My GPU doesnt break the 50C mark at all.

As for active PCU loads. I dont know really.
__________________

__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 03-07-2008, 11:13 PM   #12 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,507
Default Re: System Idle Process bad behaviour!

Speedfan can be pretty inaccurate =P.

CPU: CoreTemp.
GPU: ATiTool or RivaTuner
All-around temps: Everest
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 03-07-2008, 11:18 PM   #13 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: System Idle Process bad behaviour!

I had stated that i only heard it was good. I have not used it before.

I do use RivaTuner. that does work but the nvidia control panel has a temp gague as well.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 03-07-2008, 11:57 PM   #14 (permalink)
True Techie
 
Comdot's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: England
Posts: 233
Default Re: System Idle Process bad behaviour!

SpeedFan! That's the one I was using. I just tried it again now. Temps are fine. I also use RivaTuner, and the temps are fine too, nice and low.

Here's a little "before" and "after" of my temps and system load. This is from a fresh reboot, then playing 10 mins of Counterstrike (at 10fps ) then quitting Counterstrike.
-The process list is the same. No extra processes are left.

Load and temps Before


Load and temps 5 mins After


Processes Before (same processes as After, and similar memory and CPU loads for each...)


As you can see from all this, once I've run Counterstrike, one of the cores never stops going at near 100%. Funny thing is no process in the Task Manager claims to be using even 1%. (that's why I mistakenly blamed System Idle Process).

...this is why this is so odd. I really have no answer. I will do those memory stress tests tomorrow. Hopefully they will reveal something.
Are there any CPU stress tests? Hot CPU Tester Pro 4?
I should also check all this with other games. I think Supreme Commander did something similar but I should double check.
grr this is spoiling my funs

CoreTemp and Everest? I'll give those a try too some time.

Thanks again!
__________________
MSI P35 NEO2-FR Socket 775 mobo
Intel Core 2 Duo E6750 @ stock settings
Patriot 2GB PC2-6400 C4 Extreme Performance @ stock settings
MSI GeForce NX8800GT-Zilent 512MB [link]
2x 250GB Samsung Spinpoint SATA2 8MB
Maxtor DiamondMax 10 200GB
Maxtor 40 gig drive
X-Fi Xtreme Gamer sound card
Lite-on CD/DVDburner
Generic CD/DVD drive
Arctic Cooling Freezer 7 PRO
600W Xilence Gaming Edition PSU
HP LP2475w 24" monitor [link]
Saitek Eclipse Keyboard
Intellimouse Explorer 2.0A9
Comdot is offline  
Old 03-08-2008, 12:02 AM   #15 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: System Idle Process bad behaviour!

Well you want System Idle Process to be at 98 or 99% as that means the system is idle. At elast when you are not playing the game.

If it is that way when you are gaming then the problem is Steam. It isnt loading right.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 03-08-2008, 11:30 AM   #16 (permalink)
True Techie
 
Comdot's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: England
Posts: 233
Default Re: System Idle Process bad behaviour!

Update: I've noticed that these symptoms occur when/ after I use just about any software, e.g. Firefox, Windows Media Player. I will run those tests.
__________________
MSI P35 NEO2-FR Socket 775 mobo
Intel Core 2 Duo E6750 @ stock settings
Patriot 2GB PC2-6400 C4 Extreme Performance @ stock settings
MSI GeForce NX8800GT-Zilent 512MB [link]
2x 250GB Samsung Spinpoint SATA2 8MB
Maxtor DiamondMax 10 200GB
Maxtor 40 gig drive
X-Fi Xtreme Gamer sound card
Lite-on CD/DVDburner
Generic CD/DVD drive
Arctic Cooling Freezer 7 PRO
600W Xilence Gaming Edition PSU
HP LP2475w 24" monitor [link]
Saitek Eclipse Keyboard
Intellimouse Explorer 2.0A9
Comdot is offline  
Old 03-08-2008, 08:58 PM   #17 (permalink)
True Techie
 
Comdot's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: England
Posts: 233
Default CPU seems fine

I've put my old single core processor back in and it has the same issues.
It's almost unusable actually as its single core crunches less numbers than either core of my Opty 170. The lowest I can get the load down to during idle is a pathetic 81%.
It's just come back to me that the problem arose shortly after going back to my old BIOS chipset cooler. I can't remember if it happened immediately or after a few hours use but I think it was after a few hours.
The BIOS temp is fine though I'm guessing. How hot can BIOS get? Mine's about 43 C at idle I think.
Is BIOS something that can be reinstalled?
I pray I've not spilled some Arctic Silver somewhere bad, like onto the wrong parts of the chipset.
I think next I'll put my Opty back in, and change the RAM, and check my chipset looks ok. I might try disconnecting my RAID drives as they are controlled by the BIOS, and the BIOS refused to accept them with the new heatsink (hence I reverted back to the old one). Fussy BIOS perhaps.

Here's my temps. I think the chipset is where it says 'Core' at the bottom (how do I tell?).

What a saga...

__________________
MSI P35 NEO2-FR Socket 775 mobo
Intel Core 2 Duo E6750 @ stock settings
Patriot 2GB PC2-6400 C4 Extreme Performance @ stock settings
MSI GeForce NX8800GT-Zilent 512MB [link]
2x 250GB Samsung Spinpoint SATA2 8MB
Maxtor DiamondMax 10 200GB
Maxtor 40 gig drive
X-Fi Xtreme Gamer sound card
Lite-on CD/DVDburner
Generic CD/DVD drive
Arctic Cooling Freezer 7 PRO
600W Xilence Gaming Edition PSU
HP LP2475w 24" monitor [link]
Saitek Eclipse Keyboard
Intellimouse Explorer 2.0A9
Comdot is offline  
Old 03-08-2008, 09:04 PM   #18 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,507
Default Re: System Idle Process bad behaviour!

Don't use SpeedFan; Terrible labels at times, and usually quite inaccurate (whatever my 'Temp 3' is in that program... it's currently -2C lol...). Use Everest Home: |MG| EVEREST Free Edition 2.20

As for CPU, use CoreTemp; it's usually just as accurate as your BIOS.

Also...did you 'strategically' place that speedfan window to block something out on your wallpaper, or are you just teasing the rest of us =P. xD
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 03-08-2008, 09:28 PM   #19 (permalink)
True Techie
 
Comdot's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: England
Posts: 233
Default Re: System Idle Process bad behaviour!

Nice one. You're quick!

Here are my temps with those. My CPU is 38 C, no doubt because it's going at 81%+. Motherboard (Chipset?) 36 C. Seems fine.

What that window covers can't be posted on a forum such as this
Just google Adriana Lima with safe-search off :P

Temps are fine then...
Still plenty for me to try.
Another thing I thought of trying was running the NVidia system optimizer thingy. Perhaps something with my bus speed has cocked up.

__________________
MSI P35 NEO2-FR Socket 775 mobo
Intel Core 2 Duo E6750 @ stock settings
Patriot 2GB PC2-6400 C4 Extreme Performance @ stock settings
MSI GeForce NX8800GT-Zilent 512MB [link]
2x 250GB Samsung Spinpoint SATA2 8MB
Maxtor DiamondMax 10 200GB
Maxtor 40 gig drive
X-Fi Xtreme Gamer sound card
Lite-on CD/DVDburner
Generic CD/DVD drive
Arctic Cooling Freezer 7 PRO
600W Xilence Gaming Edition PSU
HP LP2475w 24" monitor [link]
Saitek Eclipse Keyboard
Intellimouse Explorer 2.0A9
Comdot is offline  
Old 03-08-2008, 09:46 PM   #20 (permalink)
True Techie
 
Comdot's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: England
Posts: 233
Default Re: System Idle Process bad behaviour!

Anything look wrong here?

__________________

__________________
MSI P35 NEO2-FR Socket 775 mobo
Intel Core 2 Duo E6750 @ stock settings
Patriot 2GB PC2-6400 C4 Extreme Performance @ stock settings
MSI GeForce NX8800GT-Zilent 512MB [link]
2x 250GB Samsung Spinpoint SATA2 8MB
Maxtor DiamondMax 10 200GB
Maxtor 40 gig drive
X-Fi Xtreme Gamer sound card
Lite-on CD/DVDburner
Generic CD/DVD drive
Arctic Cooling Freezer 7 PRO
600W Xilence Gaming Edition PSU
HP LP2475w 24" monitor [link]
Saitek Eclipse Keyboard
Intellimouse Explorer 2.0A9
Comdot is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Osiris' 4 Step Spyware Removal Guide (old) Osiris Viruses, Spyware and Malware 89 12-26-2007 06:37 PM
Issue with BF2 on my E510 dykzeulb PC Gaming 8 10-21-2007 04:26 PM
AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor Utilities & Updates Osiris Overclocking and Modding 6 05-31-2007 01:41 PM
System randomly auto-reset and auto-off/-on tbytes Hardware Repairs and Troubleshooting 2 05-11-2007 01:10 AM
User Locked Out of Account....Its Weird Though.... qbbraveheart Computer Networking and Internet Hardware 2 05-07-2007 09:58 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.