System Idle Process - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Software > Microsoft Windows and Software
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-22-2004, 11:49 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 764
Send a message via AIM to True_Orb
Default System Idle Process

How come this "Idle" Process is taking up 98-99 of my CPU space at some points? I wouldn't care but I think it might have something to do with the fact that my computer occassionaly starts to freeze every 30 seconds or so for a period of ~5 seconds!!!

Whats with this System Idle Process! Its NOT idle!
__________________

__________________
I argue with people on internet message boards.
Don\'t copy dat floppy!

--------------
Gigabyte GA-7DX(R) DualBIOS/A-bit KV8-Pro
AMD Duron 1.313GHZ/AMD 64 3000+ 2.0 GHZ
512 DDR266/1024 OCZ DDR (3200)
Chaintech GeForce 3 128mb/eVGA 6800GT 256mb
400 watt Powmax/530 watt Fortron
40.9GB 94098U8/80gb SATA
Maxtor DiamondMax/Seagate Barricuda
AOpen KF45A modded case
True_Orb is offline  
Old 03-23-2004, 12:28 AM   #2 (permalink)
Banned
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 471
Default

System Idle Process has nothing to do with your PC freezing. this process just gives the CPU a loop to run when the computer is doing nothing and it takes up very little memory. it's supposed to take up the amount of CPU that is not being used so don't worry about it.
__________________

subdivizion is offline  
Old 03-23-2004, 12:56 AM   #3 (permalink)
HONK if you route packets
 
mikesgroovin's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: MD
Posts: 4,715
Default

I just wanted to back subdivizion up on the above post. The above is correct. You don't need to worry about it.

-Mike
mikesgroovin is offline  
Old 03-23-2004, 10:51 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 764
Send a message via AIM to True_Orb
Default

Well if my comp is freezing and the system idle process is the only program doing anything, what could it be?

The comp doesn't freeze during intense gaming, its usually just during websurfing and other simple programs, so it's not overheating.
__________________
I argue with people on internet message boards.
Don\'t copy dat floppy!

--------------
Gigabyte GA-7DX(R) DualBIOS/A-bit KV8-Pro
AMD Duron 1.313GHZ/AMD 64 3000+ 2.0 GHZ
512 DDR266/1024 OCZ DDR (3200)
Chaintech GeForce 3 128mb/eVGA 6800GT 256mb
400 watt Powmax/530 watt Fortron
40.9GB 94098U8/80gb SATA
Maxtor DiamondMax/Seagate Barricuda
AOpen KF45A modded case
True_Orb is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.